Γιατί την εποχή που όλος ο κόσμος φαινόταν να γυρίζει σελίδα, έπειτα από δύο παγκόσμιους πολέμους, την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και το τέλος του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν ακολούθησε παρόμοια στάση απέναντι στην κατεχόμενη Παλαιστίνη;

Αντιθέτως, η Ιστορία ξαναγράφτηκε, τα ιστορικά αποτυπώματα του αραβικού πληθυσμού σβήστηκαν από τον χάρτη και 700.000 Παλαιστίνιοι έχασαν τη γη τους μετά τον πόλεμο του 1948. Από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, τη Νάκμπα (την «καταστροφή», όπως την αποκαλούν οι Παλαιστίνιοι), έγιναν πολλές προσπάθειες για να επικρατήσουν σχέσεις ειρήνης και ισοτιμίας μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ: μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, τις Συμφωνίες του Όσλο, ακόμα και μετά τον πόλεμο που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου 2023. Κάθε προσπάθεια όμως υπονομεύτηκε από το Ισραήλ, γι’ αυτό και η κατάσταση στη Δυτική Όχθη είναι αφόρητη και η γενοκτονία στη Γάζα συνεχίζεται.

978-618-03-4105-8_1


Ο Παλαιστίνιος Raja Shehadeh, δικηγόρος, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγγραφέας, στο αποκαλυπτικό του βιβλίο Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη; (What does Israel fear from Palestine?, μτφρ. Στέφανος Καβαλλιεράκης) εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για την αποτυχία του Ισραήλ να δεχτεί την Παλαιστίνη και τον λαό της ως ισότιμους, ως συνοδοιπόρους στον δρόμο για την ειρήνη. Παράλληλα, καταθέτει την προσωπική του μαρτυρία για την κατανόηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και διερευνά τι πήγε στραβά και γιατί, αλλά και πώς τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Γιατί ο άνθρωπος από τη φύση του μπορεί να παρασύρεται από προκαταλήψεις, στην περίπτωση όμως της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, όπως υποστηρίζει σθεναρά ο βραβευμένος συγγραφέας, τα δύο έθνη μπορούν να συνυπάρξουν με γνώμονα το αμοιβαίο συμφέρον.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Raja Shehadeh (Ράτζα Σεχάντε) είναι Παλαιστίνιος δικηγόρος, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγγραφέας. Συνίδρυσε τη βραβευμένη παλαιστινιακή οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων Al-Haq το 1979. Το 2008 κέρδισε το βραβείο Orwell για το βιβλίο του Palestinian Walks. Ζει στη Ραμάλα.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
«Ο Shehadeh προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας καταμεσής ενός σκοτεινού πελάγους».
Rachel Kushner, συγγραφέας

«Η γραφή του Shehadeh είναι ξεκάθαρη και συγκρατημένη… Αλλά η αριστοτεχνική και τολμηρή επιλογή των ιστορικών λεπτομερειών και των δεδομένων που χρησιμοποιεί χτίζει μια ακαταμάχητη υπόθεση εναντίον των ιστορικών και σύγχρονων καταπιεστών της Παλαιστίνης».
The Guardian

«Με την ηθική του διαύγεια, την απογύμνωση της καρδιάς του […] και την επιμονή του να προτάσσει το ιστορικό βίωμα ενάντια στον καταιγισμό του εθνικιστικού μύθου, ο Shehadeh θυμίζει συγγραφείς όπως ο Ghassan Kanafani και ο Primo Levi».
The New York Times Book Review

«Ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της Παλαιστίνης».
The Observer