Είναι η στιγμή που νιώθουμε εθνικά υπερήφανοι. Γιατί δεν είναι και λίγο να διαβάζουμε στα διεθνή μέσα πως η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στους δέκα καλύτερους προορισμούς για τους λάτρεις της τέχνης. Το αισθανόμαστε κι εμείς. Όταν περπατάμε στο κέντρο της πόλης, ακούμε τα σχόλια των τουριστών, πηγαίνουμε σε εγκαίνια των γκαλερί, ανακαλύπτουμε ξανά τα μουσεία της Αθήνας, που έχουν πάντα κάτι καινούργιο (ή και παλιό) να προσφέρουν στον επισκέπτη.

Αθήνα: Ένα από τα κορυφαία σημεία συνάντησης για τους λάτρεις της τέχνης

Η Αθήνα λοιπόν θεωρείται ένα από τα κορυφαία σημεία συνάντησης για τους λάτρεις της τέχνης, των εικαστικών, του πολιτισμού, σύμφωνα με την έρευνα του Ubuy France. Για να βρεθεί ανάμεσα στις δέκα καλύτερες, ωραιότερες και πιο εκλεκτικές ευρωπαϊκές πόλεις για τους ταξιδιώτες που αγαπούν οτιδήποτε έχει σχέση με τέχνη, εντός και εκτός κάδρου.

Και για να είμαστε απολύτως σωστοί, καλό είναι να γνωρίζουμε πως, σύμφωνα με τα κριτήρια της έρευνας, όλα έχουν να κάνουν με τον αριθμό των γκαλερί τέχνης που συγκεντρώνει κάθε πόλη, όπως και εκείνων που προσφέρουν ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες, μαζί με τον αριθμό των αγαλμάτων, όπως και των μνημείων αλλά και τον αριθμό των έργων τέχνης που συγκεντρώνονται στους δρόμους, στην πρωτεύουσα κάθε ευρωπαϊκής χώρας. Εικαστική παραγωγή του σήμερα, νέοι καλλιτέχνες, χρώματα, ζωντάνια, ιστορία που γράφεται από το τότε στο τώρα. Οι ερευνητές μάλιστα συμβουλεύτηκαν την ιστοσελίδα Street Art Cities για να ανακαλύψουν γκαλερί, αξιοθέατα, αγάλματα.

526 έργα τέχνης του δρόμου

Η Αθήνα βρέθηκε να συγκεντρώνει 135 βαθμούς, με 59 γκαλερί, εκ των οποίων οι 10 προσφέρουν ελεύθερη είσοδο. Για να προσθέσουμε και 67 γλυπτά, μαζί με μνημεία που βρίσκονται σε όλη την πόλη, αλλά και 526 έργα τέχνης του δρόμου. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος, κυρίως για το ευρύ φάσμα ελληνικής και ευρωπαϊκής τέχνης από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Και στις πρώτες θέσεις της λίστας; Το Λονδίνο συγκέντρωσε 166 βαθμούς με 259 γκαλερί, 347 αξιοθέατα και αγάλματα, 441 έργα τέχνης του δρόμου. Από κοντά και το Παρίσι με 198 γκαλερί, 796 μνημεία και αγάλματα μέσα στην πόλη, 796 αξιοθέατα και 637 έργα τέχνης στους δρόμους του Παρισιού.

Αθήνα λοιπόν, μαζί με το Παρίσι και το Λονδίνο, αλλά μπορούμε να ταξιδέψουμε και μέχρι την Πράγα, το Βερολίνο, το Άμστερνταμ, τη Λισαβόνα, τη Ρώμη, τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη, τη Μαδρίτη και το Όσλο, για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τις πόλεις που αγαπούν τον πολιτισμό. Τι έχει μόνο η Αθήνα; Την ωραιότερη μυρωδιά στον κόσμο, λόγω του αριθμού των αρτοποιείων, των ανθοπωλείων και των αρωματοπωλείων στην πόλη.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»