Στην Αλεξάνδρεια, στο λεγόµενο «Ελληνικό Τετράγωνο», στο Νο 4 της οδού που κάποτε λεγόταν Rue Lepsius και σήµερα φέρει το όνοµά του, σε ένα υπέρκοµψο κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα, έζησε 26 ολόκληρα χρόνια ο παγκοσµίου φήµης Αλεξανδρινός ποιητής, Κωνσταντίνος Καβάφης. Είναι η περίφηµη Οικία Καβάφη, την οποία εγκαινίασε η Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το Σάββατο 11 Μαΐου.

«Με χαρά και συγκίνηση εγκαινίασα την ανακαινισµένη Οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια. Η ανάδειξη αυτού του χώρου, όπου ακόµη κυκλοφορεί το πνεύµα της µοναδικής καβαφικής ποίησης, αποτελεί µέγιστη προσφορά, όχι µόνο στην ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας και στους Έλληνες µελετητές και λάτρεις του καβαφικού έργου, αλλά και στην παγκόσµια κοινότητα, που αναγνώρισε στους στίχους του έναν µεγάλο ποιητή του 20ού αιώνα», δήλωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας, η οποία στη συνέχεια ξεναγήθηκε µαζί µε την υπουργό Πολιτισµού, Λίνα Μενδώνη, στην οικία, από την υπεύθυνη του Αρχείου Καβάφη, Μαριάννα Χριστοφή.

Η Οικία Καβάφη

Μετά τον θάνατο του ποιητή το κτίριο µετατράπηκε σε πανδοχείο και είχε αρχίσει να ρηµάζει µέχρι που ο Κωστής Μοσκώφ, µορφωτικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στην Αίγυπτο, πρωτοστάτησε στη µετατροπή του σε Μουσείο Καβάφη. Εκεί όπου ο Κ.Π. Καβάφης δηµιούργησε δεκάδες από τα έργα που τον ανέδειξαν σε παγκόσµιας εµβέλειας ποιητή. Το κτίριο αποκαταστάθηκε και αναδιαµορφώθηκε πλήρως, ώστε να αναδειχθεί η εικόνα της κατοικίας όπως ήταν στα χρόνια που έζησε ο ποιητής, αλλά και να µπορεί ο επισκέπτης να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο, σε ένα πανέµορφο, ιστορικής σηµασίας διαµέρισµα στο κέντρο της Αλεξάνδρειας: την Οικία Καβάφη.

Το µικρό γραφείο στο οποίο έγραφε τα ποιήµατά του ο Κ.Π. Καβάφης, το µπαλκόνι στο οποίο ρέµβαζε ακούγοντας τους νωχελικούς ήχους της πόλης, το σαλόνι που έχει αναδηµιουργηθεί µε έπιπλα της εποχής, τα χειρόγραφα ποιηµάτων του, τα βιβλία του, οι µεταφράσεις των έργων του, αλλά και εκδόσεις που αναφέρονται στον µεγάλο Αλεξανδρινό - όλα είναι πλέον ανακαινισµένα και προσβάσιµα στο διαµέρισµά του. Αν και τα έπιπλα του ποιητή πουλήθηκαν από τους κληρονόµους του, έχουν ανακατασκευαστεί πιστά µε τη βοήθεια φωτογραφιών.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»