Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του μυθιστορήματός του «Νίκη» στην Αμερική, σε μετάφραση της Πατρίσια Μπαρμπέιτο, από τον εκδοτικό οίκο Other Press, ο Χρήστος Χωμενίδης περιόδευσε σε τέσσερις πολιτείες, από τις 22 Απριλίου μέχρι τις 9 Μαΐου.

Μίλησε σε εκδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, στο Πανεπιστήμιο Brown και στο Πανεπιστήμιο Penn στη Φιλαδέλφεια. Είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις και να κουβεντιάσει με ένα μεγάλο και θερμό κοινό απαρτιζόμενο από ομογενείς αλλά και ξένους, από φοιτητές αλλά και απλούς αναγνώστες.

Σημείωσε ότι η «Νίκη» –που μετά την απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Βιβλίου περιλαμβάνεται τώρα στη βραχεία λίστα και του λογοτεχνικού βραβείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)– είναι το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα εδώ και πολλά χρόνια το οποίο κυκλοφορεί ευρέως, έξω από κύκλους μυημένων. Που βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία του αγγλόφωνου κόσμου και απευθύνεται στον κάθε βιβλιόφιλο.

Τόνισε ο Χρήστος Χωμενίδης ότι πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα όχι μονάχα για τον ίδιο, αλλά και για την ελληνική λογοτεχνία γενικά. Όσο καλύτερα τα καταφέρει η «Νίκη» διεθνώς, τόσο πιο διάπλατα θα ανοίξει η πόρτα, ώστε να ακολουθήσουν και άλλα βιβλία άλλων συγγραφέων μας. «Τον Καβάφη, τον Καζαντζάκη, τους δύο νομπελίστες ποιητές μας, τον Βασίλη Βασιλικό, τους περιέχουμε και τους τιμούμε. Προχωράμε όμως. Έχουμε τη δική μας ταυτότητα, η οποία εμπλουτίζεται διαρκώς από τα νέα ταλέντα που εμφανίζονται στα γράμματά μας. Χρέος της δικής μου γενιάς είναι να ξαναβάλει αποφασιστικά την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη του πολιτισμού. Όπως της αξίζει».

xomenidis_ameriki


Η περιοδεία του Χρήστου Χωμενίδη στην Αμερική κορυφώθηκε με μια βραδιά στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ελληνικού προξενείου στη Νέα Υόρκη. Εκεί τον λόγο πήραν ο γενικός πρόξενος κύριος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου –ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της διοργάνωσης–, ο πρόεδρος του Cosmos Fm κύριος Στέλιος Τακετζής, ο καθηγητής στο Queens College κύριος Νίκος Αλεξίου και ο διεθνούς απήχησης επιχειρηματίας κύριος Γιώργος Κορρές. Αποσπάσματα από τη «Νίκη» διάβασε στα αγγλικά η ηθοποιός κυρία Ελεάννα Φινοκαλιώτη.

Η παρουσία του Χρήστου Χωμενίδη στη Νέα Υόρκη δε θα ήταν δυνατή δίχως τη γενναιόδωρη υποστήριξη του κυρίου Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος απέδειξε έμπρακτα ότι η τέχνη και η επιχειρηματικότητα μπορούν και πρέπει να πηγαίνουν χέρι χέρι.

Η «Νίκη» του Χ. Χωμενίδη είναι στη βραχεία λίστα για τα EBRD Literature Prize