Τις έννοιες της Δηµοκρατίας και της Δικαιοσύνης θα φωτίσουν οι παραστάσεις που θα δούµε φέτος στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου µέσα από έργα όπως η «Ορέστεια», που ανεβάζει ο Θεόδωρος Τερζόπουλος µε το Εθνικό Θέατρο -το οποίο παρουσιάζει επίσης τις «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου-, οι «Ικέτιδες» του Αισχύλου που σκηνοθετεί η Μαριάννα Κάλµπαρη µε το Θέατρο Τέχνης και το Θέατρο του Νέου Κόσµου, οι «Όρνιθες» σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη και ο «Πλούτος» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα για το ΚΘΒΕ.

«Ιφιγένεια εν Αυλίδι»

Την αυλαία ωστόσο στην Επίδαυρο θα ανοίξει στις 5 και 6 Ιουλίου ο διεθνώς καταξιωµένος Ρώσος σκηνοθέτης Τιµοφέι Κουλιάµπιν, που θα παρουσιάσει σε παγκόσµια πρεµιέρα την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη. «Θα κάνουµε τη φετινή πρεµιέρα της Επιδαύρου µε ένα πολύ ωραίο έργο. Η συµµετοχή µου στην παράσταση προέκυψε µέσα από οντισιόν. Πιστεύω πως ο Κουλιάµπιν είναι ένας σκηνοθέτης που έχει µια σπουδαία εξωτερική µατιά στα έργα µας. ∆ιαθέτει µια πιο αντικειµενική µατιά και προοπτική απέναντι σε αυτά και σίγουρα µια δική του προσωπική κουλτούρα. Ανυποµονώ να ξεκινήσουµε να φτιάχνουµε αυτήν την παράσταση. Γιατί είναι µια διαδικασία που διαφέρει από τις παραστάσεις σε κλειστό θέατρο. Χρειάζεται να ψάξουµε µέσα µας κάποια ψυχικά αποθέµατα που δεν ανοίγονται πολύ στον κλειστό χώρο. Ενώ στην Επίδαυρο θα τα ανοίξουµε πολύ περισσότερο», αναφέρει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο ηθοποιός Θάνος Τοκάκης, που θα υποδυθεί τον Αχιλλέα πλάι στον Νίκο Ψαρρά, τη Μαρία Ναυπλιώτου, την Ανθή Ευστρατιάδου και άλλους ταλαντούχους ηθοποιούς, σε µια παράσταση σχεδιασµένη αποκλειστικά για το αργολικό θέατρο.

Χρειάζεται να ψάξουμε μέσα μας κάποια ψυχικά αποθέματα που δεν ανοίγονται πολύ στον κλειστό χώρο - ΘΑΝΟΣ ΤΟΚΑΚΗΣ, «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ»

«Πλούτος»

Αίσθηση θα προκαλέσει φέτος και η πρώτη συµµετοχή της Αλεξάνδρας Παλαιολόγου σε επιδαύρια παράσταση µε τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, που ετοιµάζει ο Γιάννης Κακλέας για τις 19 και 20 Ιουλίου.

Νιώθω χαρά και ευγνωμοσύνη γι’ αυτή τη δουλειά, γιατί είναι η πρώτη μου φορά που θα παίξω στην Επίδαυρο - ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ, «ΠΛΟΥΤΟΣ»

«Νιώθω χαρά και ευγνωµοσύνη γι’ αυτή τη δουλειά, γιατί είναι η πρώτη µου φορά που θα παίξω στην Επίδαυρο. Εχω άγχος όπως πάντα όπου και να παίζω, αλλά στην Επίδαυρο υπάρχει ένας λόγος παραπάνω. Οµως επειδή ο Γιάννης Κακλέας τα έχει όλα πολύ καλά οργανωµένα και θα φτιάξει µια παράσταση πολύ καλά κουρδισµένη, θα νιώθω πιο σίγουρη. Η µεγάλη εµπειρία του µου δηµιουργεί µια τεράστια ασφάλεια. Σχετικά µε τον ρόλο µου, είναι µοιρασµένος, δεν είναι πρωταγωνιστικός. Στην αρχή θα είµαι στα σύνολα, καθώς δεν υπάρχει χορός στην παράσταση, µετά θα κάνω µια γυναίκα της γειτονιάς και στο τέλος θα είµαι µια πλούσια κυρία λίγο αλλοπαρµένη. Επειδή το έργο είναι κωµωδία, οι κώδικες του αρχαίου δράµατος είναι πιο εύκολοι απ’ ό,τι αν ήταν τραγωδία», δηλώνει σήµερα η ίδια.

Οσο θα υπάρχει ζωή θα αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο πλούτος μέσα μας και πώς τον χρησιμοποιούμε - ΜΑΝΟΣ ΒΑΚΟΥΣΗΣ, «ΠΛΟΥΤΟΣ»

Στον «Πλούτο» του Αριστοφάνη τον ρόλο του Χρεµύλου θα υποδυθεί ο Μάνος Βακούσης, που τιµήθηκε πρόσφατα µε το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου «Κάρολος Κουν», ενώ στο µουσικό µέρος της παράστασης παίρνουν µέρος το ντουέτο «Χατζηφραγκέτα» και η Nalyssa Green. Ωστόσο ακόµα µια πρωτοτυπία της σκηνοθεσίας Κακλέα θα είναι και το ότι στην παράβαση του έργου θα εµφανιστεί η καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Μαρία Ευθυµίου. «Νιώθω µεγάλη συγκίνηση για τον ρόλο αυτό στην πρώτη µου συνεργασία µε το ΚΘΒΕ και στην πρώτη µου µε τον Γιάννη Κακλέα. Και πολύ τυχερός που θα ξαναβρεθώ σε αυτόν τον ναό της γης µας, σε ένα µαγικό παιχνίδι που έχουµε εδώ και αιώνες. Ο ‘‘Πλούτος’’ είναι πολλά πράγµατα του χθες και του σήµερα. Νοµίζω ότι όσο θα υπάρχει ζωή θα αναρωτιόµαστε ποιος είναι ο πλούτος που έχουµε µέσα µας και πώς τον χρησιµοποιούµε. Ο Κακλέας έχει κάνει µια πρόταση για το έργο που είναι για εµένα συναρπαστική. Εχει να κάνει µε το τι σηµαίνει εντιµότητα και τι σηµαίνει εκµετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εχουµε ξεκινήσει πρόβες και το πάθος του Κακλέα και η συµπεριφορά του σε κάνουν πάντα πιο δυνατό. Το έργο βγάζει πολύ γέλιο και πολύ κλάµα δηµιουργώντας µια ωραία ισορροπία», δηλώνει για την παράσταση ο Μάνος Βακούσης στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή».

Δηµοφιλείς παραστάσεις στην Επίδαυρο

Στις 26 και 27 Ιουλίου θα συνταράξει το κοινό της Επιδαύρου η γαλλοπορτογαλική παράσταση «Not Hecuba», µε τον κορυφαίο θίασο της Κοµεντί Φρανσέζ να συµπράττει µε τον πολυσυζητηµένο Πορτογάλο σκηνοθέτη Τιάγκο Ροντρίγκες, παρουσιάζοντας τη µητέρα ενός εφήβου στο φάσµα του αυτισµού, που έχει υποστεί κακοποίηση από το προσωπικό του ιδρύµατος όπου τον έχει εµπιστευθεί.

Διαβάστε ακόμα: Περιφέρεια Αττικής: Παραδίδεται αποκατεστημένος ο δρόμος Επιδαύρου - Καλλονής - Τι δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Στους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, 9 και 10 Αυγούστου, ο Αρης Μπινιάρης θα δηµιουργήσει µια σύγχρονη σάτιρα µε σύµµαχο την εκρηκτικότητα της µουσικής και της κίνησης, ενώ το φινάλε των Επιδαυρίων θα γίνει στις 23 και 24 Αυγούστου µε τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλµπαρη, όπου θα ενωθούν λυτρωτικά οι φωνές των αρχαίων ηρωίδων µε εκείνες των σηµερινών, µέσα από έναν εντυπωσιακό Χορό πενήντα νέων κοριτσιών. Τέλος, οι δύο προτάσεις του Εθνικού Θεάτρου («Ορέστεια» του Αισχύλου στις 12 και 13 Ιουλίου και «Βάκχες» του Ευριπίδη στις 2 και 3 Αυγούστου) θα κινηθούν στο πλαίσιο του κλασικού ανεβάσµατος µε τις ιδιαίτερες σκηνοθεσίες των Θ. Τερζόπουλου και Θ. Παπακωνσταντίνου αντίστοιχα.

Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή».