Η καρδιά του κινηματογράφου ''χτυπάει'' στον Πειραιά: Έρχεται το Piraeus Port Film Festival, με την προβολή 42 ταινιών με δωρεάν είσοδο
Νέος θεσμός στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας
Το μεγάλο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Πειραιά θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως και την Κυριακή 2 Ιουνίου στο σινεμά ''Ζέα''
Ένας νέος θεσμός έρχεται να προστεθεί στα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ της χώρας, με τον Δήμο Πειραιά να μπαίνει δυναμικά στον χώρο και τα οράματα του κινηματογράφου μέσα από το Piraeus Port Film Festival (PPFF), που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως και την Κυριακή 2 Ιουνίου, στον κινηματογράφο «Ζέα» του Πειραιά (Χ. Τρικούπη 39).
Πρόκειται για το νέο φεστιβάλ κινηματογράφου που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και με την υποστήριξη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Το πώς δημιουργήθηκε αυτός ο θεσμός και ποια προοπτική έχει αυτό το εγχείρημα εξηγεί σήμερα στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ και σκηνοθέτης, Χρήστος Δήμας.
Τι λέει ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του κινηματογραφικού φεστιβάλ στον Πειραιά
«Μια πόλη όπως ο Πειραιάς ήρθε η ώρα να μπει στον χώρο του κινηματογράφου, όπως μαγικά έχει μπει τα τελευταία χρόνια στον χώρο του θεάτρου. Η πόλη χρειάζεται να αποκτήσει το δικό της κινηματογραφικό στίγμα. Το όραμά μας είναι κάθε χρόνο να έχουμε συνάντηση κινηματογραφιστών με όλη την πόλη, ενώ φέτος επιδιώκουμε αρχικά να γνωρίσουμε τις τάσεις που επικρατούν. Φέτος το φεστιβάλ δεν θα είναι διαγωνιστικό, γιατί όπως όλα τα φεστιβάλ έτσι και αυτό χρειάζεται να βρει πρώτα τον βηματισμό του, τη μυρωδιά του. Ομως από την επόμενη χρονιά και μετά θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες και την κατάλληλη φόρμα έτσι ώστε να πετύχουμε μια καλή διαγωνιστική διάθεση και μια ολοκληρωμένη φεστιβαλική συνθήκη» αναφέρει. Ο κ. Δήμας τους τελευταίους δύο μήνες εργάζεται πυρετωδώς μαζί με την καλλιτεχνική διευθύντρια, ηθοποιό και σκηνοθέτη Λίνα Φούντογλου και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, την οποία αποτελούν ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Φρέντζος, ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Ζουμπουλάκης, ο σκηνοθέτης Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, η ηθοποιός Ηλιάνα Μαυρομάτη, ο σκηνοθέτης Δομήνικος Ιγνατιάδης, ο παραγωγός Ευάγγελος Αγάλου, η υπεύθυνη γραφείου εθελοντισμού του Δήμου Πειραιά Ελίνα Βερυκάκη, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πειραιά Γιάννης Χατζηαλέξης και ο σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης.
«Πριν από δύο μήνες ξεκινήσαμε να ετοιμάζουμε το πρόγραμμα του φεστιβάλ μαζί με μια υπέροχη ομάδα κινηματογραφιστών. Το σινεμά χρειάζεται σε μια πόλη για να βγάλει τον κόσμο έξω και μακριά από τα κινητά και τις πλατφόρμες» αναφέρει ο κ. Δήμας.
Φιλμ και θεματικές
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα προβληθούν 12 ταινίες μεγάλου μήκους και 30 μικρού μήκους, όλες με θέμα το τρίπτυχο «Θάλασσα, Ναυτικοί, Λιμάνι». «Η επιλογή των ταινιών έγινε πάνω στη θεματική της θάλασσας, γιατί θέλαμε να μιλήσουμε για λιμάνια, για ανθρώπους που μπαίνουν ή βγαίνουν από λιμάνια, που αποχωρίζονται ανθρώπους σε λιμάνια, για τη θάλασσα. Και με βάση αυτήν τη συνθήκη φτιάξαμε θεματικές για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, για διεθνείς ταινίες, ακόμα και για παιδικές ταινίες. Προσπαθήσαμε στο πρώτο μας φεστιβάλ να έχουμε τη θεματική του λιμανιού και να κάνουμε τον πρώτο μας διάλογο με τον κόσμο του Πειραιά. Αλλά δεν θέλουμε στη συνέχεια να μείνουμε μόνο στη θεματική της θάλασσας. Τις επόμενες χρονιές θα ανοίξουν τα θέματα», τονίζει.
Οι σκοποί που καλείται να εξυπηρετήσει το PPFF αφορούν την προβολή και προώθηση της εγχώριας κινηματογραφικής δημιουργίας, τη δημιουργία διεθνών δεσμών μέσω της 7ης Τέχνης, την εκπαίδευση μαθητών με άξονα τον κινηματογράφο και την εμπλοκή όλων των πολιτών στην ποιοτική κινηματογραφική κουλτούρα. «Ο κύριος σκοπός του φεστιβάλ είναι η πόλη του Πειραιά να γνωρίσει επίσημα τον υπέροχο πυρετό που δημιουργεί σε μια πόλη ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ. Εχουμε δει έως τώρα αυτόν τον πυρετό στη Θεσσαλονίκη και τη Δράμα με τα μεγάλα φεστιβάλ τους, αλλά και στα Χανιά και τη Χαλκίδα. Μια πόλη για 4-5 μέρες βιώνει ένα υπέροχο ταξίδι με νέες ταινίες, συναντήσεις καλλιτεχνών, συναντήσεις με καινούργια ρεύματα. Είναι ένα δώρο μας προς την πόλη και ένα δώρο της πόλης σε εμάς».
Εισηγήσεις και συζητήσεις
Εκτός από την προβολή ταινιών του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθούν και εισηγήσεις ταινιών από τους δημιουργούς ή κριτικούς κινηματογράφου, θα οργανωθούν στρογγυλά τραπέζια για ζητήματα της σύγχρονης παραγωγής και θα διεξαχθούν εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και σε συνδυασμό με πρωινές εκπαιδευτικές προβολές για σχολεία.
«Μία από τις μεγάλες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής είναι αυτό που λέγεται Τεχνητή Νοημοσύνη και GPT, μια συνθήκη εικονικής γραφής και πραγματικότητας, η οποία μπαίνει πια μέσα στη ζωή μας και στη δημιουργία ταινιών ακόμα και ερήμην μας. Θα κάνουμε μια συζήτηση με σπουδαίους επιστήμονες ανοιχτή για το κοινό, οι οποίοι θα μας δείξουν τι είναι Τεχνητή Νοημοσύνη. Για τα σχολεία θα έχουμε ειδικές προβολές από το πρωί έως τη 1.00 μετά το μεσημέρι με δύο ταινίες που θα παίζονται κάθε μέρα. Σκοπός είναι, όπως τα παιδιά βλέπουν θέατρο, να αρχίσουν να βλέπουν και σινεμά» καταλήγει ο κ. Δήμας.
Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής».