Την Τετάρτη 29 Μαΐου πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης «Visual Voices»: Κοινωνικές Παθογένειες/ Contemporary Pathogenesis από την ομώνυμη εικαστική ομάδα «Visual Voices» στο Φουαγιέ Θεάτρου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στην Πειραιώς. Στην έκθεση συμμετέχουν Έλληνες, αλλά και Διεθνείς εικαστικοί καλλιτέχνες της ομάδας υπό την επιμέλεια της Βίβιαν Χαλκίδη.

Μέσα σ´ έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, η ομάδα «Visual Voices», απαρτίζεται κυρίως από εικαστικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι, έχοντας έντονη ενσυναίσθηση, τοποθετούνται και εκφράζουν -μέσω της εικαστικής τους γλώσσας- τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Οι κοινωνικές παθογένειες της εποχής μας καθιστούν ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη για συλλογικότητα και την ανάπτυξη μιας «κοινωνικά χρήσιμης τέχνης», όρο τον οποίον εισήγαγε ο Bourriaud (2004).

Στην έκθεση θίγονται πανανθρώπινα, διαχρονικά και κρίσιμα για το σήμερα ερωτήματα: ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που οι άνθρωποι δεν αντιδρούν σε ό,τι τους δυσαρεστεί, σε ό,τι προσβάλλει τη νοημοσύνη τους, σε ό,τι απειλεί την ίδια τους την ελευθερία; Είναι ο φόβος; Είναι η απάθεια; Ή μήπως είναι η πεποίθηση ότι εμάς δεν μας αγγίζει κάτι τέτοιο, επειδή η εξουσία μάς ευνοεί; Αλλά εάν η εξουσία ενδεχομένως στραφεί εναντίον μας; Όταν θα χρειαστούμε εμείς τη βοήθεια των άλλων, τότε ίσως να είναι πολύ αργά...

 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Adele Myers, Βίβιαν Χαλκίδη, Γιάννης Δημουλάς, Δέσποινα Τσάκνη, Δήμητρα Μπακογιαννάκη, Jincheng Liu, Κρίστι Γρηγορίου, Κωστής Κόντος, Λευκή Χαρίτου, Matthew McVeigh, Παναγιώτα Κορωνίου, Παναγιώτης Φερεντίνος, Σάββας Μαβίδης, Villy Calliga, Χριστίνα Λουκίδη, Χρυσάνθη Μπαϊράμη.

Ερευνητική επιμέλεια: Βίβιαν Χαλκίδη, Υποψ. Διδάκτορας ΑΣΚΤ.

Επιμέλεια Performance: Αιμιλία Μπουρίτη.

Στην performance συμμετέχει o ηθοποιός Βαγγέλης Παπαδάκης.

Με αφορμή την έκθεση η επιμελήτρια και συμμετέχουσα Δρ Βίβιαν Χαλκίδη μιλά στην «Απογευματινή»:

 

vivian_-_photo
Η  επιμελήτρια και συμμετέχουσα Δρ Βίβιαν Χαλκίδη






Το “όπλο” των καλλιτεχνών είναι οι ιδέες τους

-Ποια μηνύματα και προβληματισμούς θέλετε να επικοινωνήσετε με την έκθεση στον θεατή; Ποιες οι προσδοκίες;
Η έκθεση αποπειράται να φέρει το θεατή κοντά στην εικαστική τέχνη και παράλληλα να τον ευαισθητοποιήσει ως προς τα σύγχρονα προβλήματα που βιώνει καθημερινά ο μέσος άνθρωπος. Αυτά μπορεί να είναι προβλήματα βιοπορισμού, αξιοπρέπειας και εν γένει προβλήματα που μπορεί εκ πρώτης όψεως να νιώθουμε ότι δεν μας αφορούν, αλλά στην ουσία μακροπρόθεσμα μπορούν να μας επηρεάσουν όλους.
Προσδοκία της έκθεσης είναι η αφύπνιση των θεατών αλλά και η πρόκληση αλλαγής -έστω και ανεπαίσθητης- στις προσωπικές τους στάσεις, ιδέες και στον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται. Η τέχνη μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για το πως θα έπρεπε να λειτουργεί ο κόσμος ή να ασκεί κριτική για το πως δεν θα έπρεπε να είναι ο κόσμος.


-Είναι η τέχνη μια μορφή αφύπνισης και εν τέλει αντίδρασης όλων των ανθρώπων, όπου κι αν ανήκουν, απέναντι σε ό,τι τους δυσαρεστεί, προσβάλει τη νοημοσύνη τους και απειλεί την ελευθερία τους; 

Η τέχνη είναι αδιαμφισβήτητα ένα μέσο αφύπνισης, που μπορεί να συμβάλει στο φιλτράρισμα της λογικής μέσα από το συναίσθημα. Μέσα από την τέχνη μπορούν οι άνθρωποι να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους, να νιώσουν τα συναισθήματα τους, αλλά και τις πανανθρώπινες αξίες. Ο πολιτισμός μπορεί να αλλάξει την κοινωνία, να παίξει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αλλαγής.

Για να υπάρξει όμως αλλαγή, πρέπει να υπάρχει και η επιθυμία για αλλαγή και κατ’ επέκταση αντίδραση. Οι εικαστικοί καλλιτέχνες όμως δεν μπορούν να εξαναγκάσουν τους ανθρώπους να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Το “όπλο” των καλλιτεχνών για την πρόκληση αλλαγής, είναι οι ιδέες τους, όπου σε συνδυασμό με το συναίσθημα δημιουργεί την τέχνη. Μέσω της τέχνης, οι καλλιτέχνες μπορούν να επηρεάσουν πως σκέφτεται κι αισθάνεται κάποιος.

Οι καλλιτέχνες μπορούν να κάνουν πιο “αποτελεσματική” τέχνη, δημιουργικές, εικαστικές παρεμβάσεις, οι οποίες δύναται να μειώσουν την αντίσταση των ανθρώπων, οι οποίοι είναι αρνητικοί ως προς τη δράση.


-Αλλάζει η εικαστική μάτια από την θέση του επιμελητή;

Σίγουρα η ατομική εικαστική δημιουργία, είναι πολύ διαφορετική από την ομαδική. Ο συντονισμός πολλών καλλιτεχνών και η ζύμωση διαφορετικών εικαστικών προσεγγίσεων, είναι πρόκληση. Από την άλλη, λόγω της πολύ καλής χημείας στην ομάδα μας, οι ιδέες του ενός έδιναν ώθηση στη δουλειά του άλλου. Τέλος, όταν υπάρχει θετική διάθεση και κοινός σκοπός, όλες οι δυσκολίες εξαλείφονται.


Δείτε στο καρουζέλ παρακάτω τα έργα των καλλιτεχνών:


ekthesi__9_x
ekthesi__1_x
ekthesi__2_x
ekthesi__3_x
ekthesi__5_x
ekthesi__6_x
ekthesi__10_x
ekthesi__8_x

 

-----------------------

 

INFO

Κοινωνικές Παθογένειες/ Contemporary Pathogenesis από την ομάδα «Visual Voices»

Εγκαίνια: Τετάρτη 29 Μαΐου, 18:00 – 21:00

Διάρκεια έκθεσης: έως 5 Ιουνίου 2024

Φουαγιέ Θεάτρου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Ταύρος