Μια εποχή τούς ακούγαµε (και τους βλέπαµε) συνέχεια. Όταν η µόδα µεταµορφώνεται σε έργα τέχνης -µαζί και σε ζωγραφική και σε γλυπτική και σε θέατρο και σε κινηµατογράφο- η απάντηση είναι µία µοναδική έκθεση µε τίτλο «Viktor&Rolf. Fashion Statements» για τους πρωτοπόρους Viktor & Rolf. Στο Μόναχο. Μία διαφορετική έκθεση για το ντουέτο των ντιζάινερ για τη µόδα, το στυλ και τα αρώµατα, από ένα σχεδιαστικό δίδυµο που δεν εξελίχτηκε σε Dolce & Gabbana. Αλλά λατρεύτηκε. Και εξακολουθεί.

Είναι η πρώτη µεγάλη αναδροµική έκθεση των Ολλανδών δηµιουργών, ρετροσπεκτίβα, στην Kunsthalle München στη Γερµανία. Επί τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, οι Viktor Horsting και Rolf Snoeren εξερευνούσαν τα όρια ανάµεσα στον κόσµο της υψηλής ραπτικής και της τέχνης. Γνωστοί για την αντισυµβατική προσέγγισή τους στον σχεδιασµό, οι δηµιουργίες τους έχουν υιοθετηθεί µε πάθος από καλλιτέχνες όπως οι Μαντόνα, Τίλντα Σουίντον, Λέιντι Γκάγκα, Κάρντι Μπι και έχουν παρουσιαστεί σε µπαλέτα καθώς και σε όπερα σκηνοθετηµένη από τον Ρόµπερτ Γουίλσον.

Τι θα δούµε στην έκθεση; Πάθη, εµµονές και το όραµά τους. Περισσότερες από 100 τολµηρές δηµιουργίες, βίντεο, σκίτσα, φωτογραφίες του εµβληµατικού «µετρ των κλικ» Χερµπ Ριτς, διαχρονικά αρώµατα µε ποιητικές ονοµασίες όπως «Flowerbomb» και «Spicebomb». Και πορσελάνινες κούκλες ντυµένες µε τις εµβληµατικές δηµιουργίες τους. Η απάντηση σε όσους λένε πως η µόδα δεν είναι τέχνη.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»