Στην αίθουσα Τροπαίων «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Βουλής θα φιλοξενούνται από σήμερα (31/5) και για τα επόμενα σαράντα εννέα χρόνια, «τα Βασιλικά Εμβλήματα του Όθωνα, στέμμα-σκήπτρο-ξίφος».

Τα εμβλήματα του πρώτου βασιλιά του ελληνικού κράτους που βρέθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού το καλοκαίρι του 2023 στα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι, παραχωρήθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τροπαίων «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Κοινοβουλίου. Τα ιστορικά κειμήλια παρέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, από την υπουργό Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τασούλας κατά τα αποκαλυπτήρια των τριών βασιλικών εμβλημάτων, «η ιστορία διαπερνά τα καθεστώτα, διαπερνά τα πολιτεύματα και κάνει ό,τι πιο πολύτιμο έχει να κάνει: διδάσκει. Γι’ αυτό και αυτά τα αποκαλυπτήρια που κάνουμε εδώ σήμερα δεν είναι μόνο αποκαλυπτήρια εμβληματικών μνημών είναι και αποκαλυπτήρια διδασκαλίας της ιστορίας».

vasilika-emvlimata-othona__1_
vasilika-emvlimata-othona__2_
vasilika-emvlimata-othona__3_
vasilika-emvlimata-othona__4_
vasilika-emvlimata-othona__5_
vasilika-emvlimata-othona__6_


Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για «τρία νέα συναρπαστικά, ιστορικά και αισθητικά, εκθέματα τα οποία εμπλουτίζουν την πολύτιμη κιβωτό μνήμης, που περιέχεται στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και σχετίζεται με ιστορικές φάσεις του νεοελληνικού κράτους».

Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε επίσης πως: «το σκήπτρο, το στέμμα και το ξίφος του Όθωνα, που δεν τα φόρεσε ποτέ, θα τα απολαύσουμε σήμερα, θα τα απολαύσουν οι μαθητές της Ελλάδος, οι επισκέπτες της Βουλής κι έτσι θα καταλάβουμε ακόμη περισσότερο μία εντυπωσιακή περίοδο της ελληνικής ιστορίας, με τα πάνω της και με τα κάτω της, μια δύσκολη περίοδο της ελληνικής ιστορίας, όπου το εμβρυακό τότε ελληνικό κρατίδιο πάλευε να επιβιώσει, έχοντας όμως στο νου του και το μεγάλωμά του».

Μενδώνη: Τα βασιλικά διακριτικά εμβλήματα του Όθωνος συνιστούν ιστορικά κειμήλια και ως τέτοια οφείλουν να αντιμετωπίζονται


Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, έκανε εκτενή περιγραφή των πολύτιμων εμβλημάτων και της πορείας τους μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Όπως ανέφερε: «τα βασιλικά διακριτικά εμβλήματα του Όθωνος, πέραν πάσης αμφιβολίας, συνιστούν ιστορικά κειμήλια του ελληνικού λαού και του ελληνικού έθνους και ως τέτοια οφείλουν να αντιμετωπίζονται».

Η κυρία Μενδώνη επεσήμανε πως τα τρία βαρυσήμαντα ιστορικά κειμήλια «θα είναι πλέον κτήμα όλων των επισκεπτών και ιδιαίτερα της ελληνικής μαθητικής νεολαίας η οποία επισκέπτεται με πολύ συστηματικό τρόπο τη συγκεκριμένη αίθουσα. Για όλα αυτά είναι σαφές ότι η μοναδική και δέουσα θέση στην οποία έπρεπε να εκτεθούν δεν μπορούσε να είναι άλλη από τη συγκεκριμένη αίθουσα».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Thomas Bagger, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Andreas Kindl, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βασίλειος Βιλιάρδος, οι βουλευτές κ. κ. Γεώργιος Σταμάτης, Αριστοτέλης Σπάνιας, Αθηνά Λινού, Αλ. Ζερβέας και ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής κ. Βασίλειος Μπαγιώκος.