Μπορεί ο Ιούνιος να έχει μόλις μπει, αλλά ύστερα από έναν απαιτητικό χειμώνα θέλουμε να εκμεταλλευτούμε κάθε μέρα και νύχτα του μήνα. Να κρατήσουμε λίγο καλοκαίρι μέσα μας για να αντέχουμε. Η τέχνη μάς δίνει δύναμη και φόρα. Ακόμη. Και κάπως έτσι ανακαλύψαμε την ομαδική έκθεση με τίτλο «Το καλοκαίρι μύρισε», που εγκαινιάστηκε χθες και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 του μηνός σε έναν ιστορικό χώρο, στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο, στην καρδιά της Αθήνας, στην πλατεία Κολωνακίου.

«Το καλοκαίρι μύρισε»

Ο καθένας θα ανακαλύψει το έργο που μιλάει στην καρδιά του, ζωντανεύει αναμνήσεις από το παρελθόν, κρύβει μέσα του ανάμεικτα συναισθήματα. «Το πηγάδι» της Ιωάννας Λιγνού. «Μέδουσες» με την υπογραφή Μarkella K. «Ο γέρος και η θάλασσα» από τη Stella Papa. Η Μaria Papa μάς παροτρύνει, από τη δουλειά της, να απολαύσουμε τον ήλιο στον πίνακα «Enjoy the Sun», ενώ η Ms Aikaterini απευθύνεται σε «Summer Lovers».

Μία καρτ ποστάλ από την Καρδαμύλη, ένα ορεινό ξωκλήσι, περιστερώνες, η χαρά του καλοκαιριού, θαλάσσιοι δρόμοι, απόμερη παραλία, θύελλα, ποιητικοί τίτλοι για έργα που κουβαλάνε κομμάτια της Ελλάδας από καλλιτέχνες που τολμούν να ξεσπάσουν δημιουργικά στον λευκό καμβά. Πρόκειται για το πρότζεκτ #23 #24 από τη σειρά «Αποφθέγματα» και η όγδοη ομαδική έκθεση φιλοξενείται τώρα στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο. Συνολικά 18 σύγχρονοι εικαστικοί εμπνέονται και δημιουργούν έργα με καλοκαιρινή αύρα και ενέργεια. Ο Δημήτρης Λαζάρου, εκπαιδευτικός και διοργανωτής εικαστικών εκδηλώσεων, βάζει την υπογραφή του στο concept, στην οργάνωση, στην επικοινωνία της πρωτότυπης έκθεσης.

Οι καλλιτέχνες 

Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες όμως που καλούμαστε να ανακαλύψουμε; Από Jocasta M. και Jolanta Rutkowska μέχρι Maria Papa, Markella Κ., Ms Aikaterini, αλλά και Stella Papa, Κωνσταντίνα Δασκαλάκη, Ευτέρπη (Έφη Πλωμαρίτου), Μαρία Καλογήρου, Στέλλα Καρακώστα, Ιωάννα Λιγνού, Μαρίτα (Μαίρη Τασσοπούλου), Αριάδνη Μεσογείτη, Ιωάννα Παληοκώστα, Κατερίνα Σακελλαρίδη, Πελαγία Στρατηδάκη και Θοδωρής Τριφύλλης. Μην ξαφνιαστείτε αν δείτε και ένα εικαστικό κόσμημα με την επιγραφή «Περίτεχνον», γιατί η τέχνη υπάρχει παντού.

Διαφορετικές αναγνώσεις, μαζί και τεχνικές. Ακρυλικά, λάδια σε καμβά, stencil. Και ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης; Εμπνευσμένος από το ομώνυμο ποίημα του Κωστή Παλαμά, γιατί «παραμονεύουν οι έρωτες, ετοιμαστείτε, μόλοι, το καλοκαίρι μύρισε, προσμένουν οι αμμουδιές και τα πριάρια, πριν έμπεις, άθεη χειμωνιά, να γίνουν εκκλησιές, οι ερωτεμένοι λειτουργοί και τα φιλιά τροπάρια».

Και πώς μυρίζει τελικά μια καλοκαιρινή έκθεση τέχνης; Γιασεμί ή αντηλιακό, καρύδα και δυόσμο; Ανανά ή… φιδάκι για τα κουνούπια; Καρπούζι ή ψάρι στα κάρβουνα; Όπως και να έχει, το άρωμα του καλοκαιριού ξυπνά παιδικές μνήμες. Και με μία επίσκεψη σε μια έκθεση με τόσους καλλιτέχνες, καλούμαστε να σκηνοθετήσουμε μία -τουλάχιστον- ιστορία θέρους που μας μιλάει στην ψυχή.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»