Αισθητή είναι η παρουσία του ελληνικού animation και φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά του Aνεσί.

Πάνω από τριάντα (30) ταινίες και σχέδια σε στάδιο ανάπτυξης Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών συμμετέχουν στην ελληνική αποστολή, που οργανώνεται από την Asifa Hellas, αποτυπώνοντας την εξωστρέφεια μιας δημιουργικής κινηματογραφικής κοινότητας, η οποία έγινε σε μεγάλη κλίμακα ορατή τα τελευταία χρόνια χάρη και στο πρόγραμμα Covid-19 που υλοποίησε το ΕΚΚ.

Ένα από τα έργα αυτά, το ελληνοκυπριακό «Underground» του Γιάννη Χριστοφόρου, συμπαραγωγή της Decoy images και του ΕΚΚ, διεκδικεί βραβείο στο Ανεσί.

Τον Ιούνιο επίσης, επτά (7) ταινίες μεγάλου μήκους, τέσσερεις (4) μυθοπλασίας και τρία (3) ντοκιμαντέρ έχουν επιλεγεί να προβληθούν σε έξι (6) διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Η συμμετοχή τους αυτή, η οποία υποστηρίζεται από τη Διεύθυνση Προώθησης Hellas Film του ΕΚΚ, ενισχύει τους δεσμούς του ελληνικού σινεμά με το κοινό αλλά και τους επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογράφου.

Οι ταινίες

5-16 Ιουνίου ΗΠΑ και Αυστραλία

ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Γιάννης Βεσλεμές

Παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα στη Νέα Υόρκη θα κάνει η νέα ταινία μυθοπλασίας του Γιάννη Βεσλεμέ και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στο φεστιβάλ του Σίδνεϊ. Η παραγωγή είναι της Φένιας Κοσοβίτσα (Blonde) Η θεματική της τήν κατατάσσει στο είδος του φανταστικού. Τρία αδέλφια κατασκευάζουν μια μηχανή του χρόνου θέλοντας να επαναφέρουν στη ζωή τη νεκρή μητέρα τους. Όταν θα εμφανιστεί ο παραληρηματικός πατέρας τους, τα πειράματα με τη μηχανή του χρόνου θα τους φέρουν σε μια ψυχεδελική κόλαση. Τα όρια ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν θα γίνουν δυσδιάκριτα σε μια κωμική εξερεύνηση της θλίψης.

Η ταινία αυτή έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ.

Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά του Aνεσι- Γαλλία 9-15 Ιουνίου

UNDERGROUND
Γιάννης Χριστοφόρου

ΑΝΟΙΧΤΑ ΦΤΕΡΑ
Ταξιάρχης Δεληγιάννης, Βασίλης Τσιουβάρας

Π
Στέλιος Κουπετώρης

POPLARS
Αλέξανδρος Βουνάτσος

ΕΤΟΙΜΟΙ
Ειρήνη Βιανέλλη

ENDLESS HOLE
Thomas Kunstler

THE LAST PERFORMANCE
Νεφέλη Σπηλιωτάκου

ΤΟ ΝΗΔΙ ΤΗΣ ΖΕΒΡΑΣ
Αλέξανδρος Κωστόπουλος

HIGHWAY!
Φωκίων Ξένος

THE FALL
Στέφανος Πλέτσης

Δέκα animation μικρού μήκους, ολοκληρωμένα ή σε στάδιο ανάπτυξης, τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ θα παρουσιαστούν στο ελληνικό περίπτερο της Αγοράς του σημαντικότερου φεστιβάλ για το κινούμενο σχέδιο διεθνώς. Το «Underground» έχει επιλεγεί στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ στη θεματική κατηγορία Perspectives. Για τη δημιουργία του έχουν χρησιμοποιηθεί μικτές τεχνικές, όπως hand-drawn animation, puppet animation και οπτικών εφέ.

Μεξικό 7-15 Ιουνίου

ANIMAL
Σοφία Εξάρχου
Ο φεστιβαλικός Ιούνιος για το «Animal» έχει έναν σημαντικό σταθμό και στο Μεξικό, στη Γκουανταλαχάρα, δεδομένου ότι η ταινία της Σοφίας Εξάρχου είναι στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Κριτικών Λατινικής Αμερικής, το οποίο προκηρύχθηκε για πρώτη φορά από το European Film Promotion (EFP) συνεργασία με το φεστιβάλ της πόλης αυτής.

Ηνωμένο Βασίλειο- 12-17 Ιουνίου


THE BATTLE FOR LAIKIPIA
Δάφνη Ματζιαράκη, Peter Murimi
Η Δάφνη Ματζιαράκη καταγράφει την πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι αυτόχθονες κτηνοτρόφοι και οι λευκοί γαιοκτήμονες στην περιοχή Laikipia στη Βόρειο Κένυα, αναδεικνύοντας διαχρονικές κοινωνικές εντάσεις αλλά και ζητήματα γύρω από τη σημερινή κλιματική αλλαγή.

Το ντοκιμαντέρ αυτό έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ.

Ρουμανία 14-24 Ιουνίου

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ
Ζαχαρίας Μαυροειδής

ARCADIA
Γιώργος Ζώης

ANIMAL
Σοφία Εξάρχου

Τρεις ταινίες μυθοπλασίας οι οποίες συνεχίζουν την ήδη επιτυχημένη διεθνή φεστιβαλική πορεία τους κάνοντας έναν σταθμό στην Τρανσυλβανία. Και οι τρεις έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ.

Σημειωτέον δε ό,τι στο ίδιο φεστιβάλ θα προβληθεί μέρος από τη σειρά «ΜILKY WAY» του Βασίλη Κεκάτου.

Λονδίνο- Ηνωμένο Βασίλειο 19- 28 Ιουνίου 

AVANT-DRAG!
Φιλ Ιερόπουλος

ANIMAL
Σοφία Εξάρχου

Το «Αnimal» θα ταξιδεύσει και στο Λονδίνο. Στο ίδιο φεστιβάλ επιλέχθηκε και το queer ντοκιμαντέρ του Φιλ Ιερόπουλου, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ.

Μπολόνια - Ιτάλια 7-17 Ιουνίου

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ
Ελίνα Ψύκου
Το ντοκιμαντέρ αυτό συμμετέχει στο τμήμα Contemporary Lives του Biografilm Festival. Η Ρόμπιν είναι έγκυος, αλλά δε θέλει να γίνει μητέρα. Η Κατερίνα θέλει αλλά δεν μπορεί. H Κική θέλει απλώς να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Όμως η άμβλωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η ευθανασία αντίστοιχα δεν είναι νόμιμες στις χώρες τους. Τα «Αδέσποτα Κορμιά» εξερευνούν τη σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη, όπου επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς και να καταναλώσεις ελεύθερα αλλά όχι πάντα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς.

Η ταινία αυτή έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ.