Πωλείται Ντεγκά σε τιμή ευκαιρίας. Nα έχεις αγοράσει τυχαία ένα έργο τέχνης και να αποδεικνύεται ότι ανήκει σε έναν σπουδαίο ζωγράφο που μπορείς να βρεις μόνο σε μουσείο. Απίστευτο κι όμως αληθινό. Άγνωστος πίνακας που αγοράστηκε διαδικτυακά για μόλις 1.000 δολάρια είναι τελικά χαμένος Ντεγκά αξίας 13.000.000 δολαρίων! Το συγκεκριμένο έργο φυλασσόταν σε μοναστήρι στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου και είχε χαθεί για δεκαετίες.

Ένας έμπειρος διαδικτυακός αγοραστής έκανε τη συμφωνία της ζωής του όταν εντόπισε το αριστούργημα σε διαδικτυακή δημοπρασία στο «Todocolecciοn» και με τη βοήθεια ενός ειδικού διαπίστωσε ότι επρόκειτο για το «Éloge du maquillage» (1876), ζωγραφισμένο από τον Ντεγκά. Η ιστορία ήρθε στο φως πριν από λίγες ημέρες, όταν ο πίνακας παρουσιάστηκε στο κοινό στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Μαδρίτης. Και να σκεφτεί κανείς πως το συγκεκριμένο έργο είχε τιμή εκκίνησης 1 ευρώ, για να πουληθεί τελικά για 926 ευρώ. Αν και έφερε την υπογραφή «Degàs», κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να είναι γνήσιος… Τώρα που έχει αποδοθεί και επισήμως στον κορυφαίο καλλιτέχνη, ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι το ιμπρεσιονιστικό έργο μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 12.000.000 ευρώ.

Η ιστορία του χαμένου πίνακα

Ποια είναι όμως η ιστορία αυτού του χαμένου από καιρό έργου τέχνης; Ο πίνακας χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Και έχει σημασία πως η υπογραφή του έργου ήταν «ενσωματωμένη» και δεν είχε προστεθεί αργότερα.

Σύμφωνα με μελετητές του Γάλλου ζωγράφου, το έργο αποτελεί συνέχεια ενός άλλου πίνακα, με τίτλο «Le client sérieux», καθώς ο Εντγκάρ Ντεγκά συνήθιζε να επεξεργάζεται στους πίνακές του μια σκηνή ή έναν χαρακτήρα από προηγούμενα έργα. Το «Éloge du maquillage» φέρεται να είναι ένα από τα 150 έργα της συλλογής της οικογένειας Μπαστίνος που κατασχέθηκαν από τις Αρχές προκειμένου να φυλαχθούν κατά τον ισπανικό εμφύλιο. Το έργο εκτέθηκε για τελευταία φορά το 1952 στην γκαλερί «Gaspar» της Βαρκελώνης και τώρα περιμένουμε να δούμε πότε θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά έναν Ντεγκά που έχει να αφηγηθεί τόσες περιπέτειες για γυναίκες που αγαπούσαν τις κορδέλες και την πούδρα.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»