Παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα στη Νέα Υόρκη, που ξεκίνησε χθες, στο τμήμα «Escape from Tribeca», για την ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». Δεν είναι το μόνο φιλμ made in Greece που μέσα στον μήνα θα προβληθεί στο εξωτερικό.

Το «Underground» του Γιάννη Χριστοφόρου, που χρηματοδότησε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, θα παιχτεί στο Διεθνές Φεστιβάλ και στο τμήμα «Αγορά» του Ανσί στη Γαλλία (9-15/6): διαγωνίζεται στη θεματική κατηγορία «Perspectives».

Και άλλα amimation μικρού μήκους φιλμ, που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ, θα παρουσιαστούν στο ελληνικό περίπτερο της «Αγοράς» του σημαντικότερου διεθνώς φεστιβάλ για το κινούμενο σχέδιο: εκεί θα παιχτούν και τα «Ανοιχτά φτερά» των Ταξιάρχη Δεληγιάννη, Βασίλη Τσιουβάρα, το «Π» του Στέλιου Κουπετώρη, το «Poplars» του Αλέξανδρου Βουνάτσου.

Ακόμη, τα «Έτοιμοι» (Ειρήνη Βιανέλλη), «H τελευταία παράσταση» (Νεφέλη Σπηλιωτάκου), «Το νησί της ζέβρας» (Αλέξανδρος Κωστόπουλος - το συγκεκριμένο θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Meet the Producers» του Ανσί).

Στη λίστα και το «Ηighway!» του Φωκίωνος Ξένου και το «Φθινόπωρο» του Στέφανου Πλέτση. Το δε «Animal» της Σοφίας Εξάρχου, από την άλλη, ταξιδεύει στο Μεξικό, στην Γκουανταλαχάρα: περιλαμβάνεται στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Κριτικών Λατινικής Αμερικής. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάλι, 12-17/6 θα παιχτεί το «Τhe Battle for Laikiria» των Δάφνης Ματζιαράκη, Peter Murimi και «Το καλοκαίρι της Κάρμεν» του Ζαχαρία Μαυροειδή στη Ρουμανία (14-24/6). Επίσης, το «Αρκάντια» του Γιώργου Ζώη, με τους Αγγελική Παπούλια και Βαγγέλη Μουρίκη, που έλαβε εξαιρετικές κριτικές στην πρόσφατη Μπερλινάλε.

Το «Animal» της Σοφίας Εξάρχου θα παιχτεί επίσης στο Λονδίνο (από 19-28/6), όπως και το ντοκιμαντέρ «Αvant-Drag» του Φιλ Ιερόπουλου. Στηv Μπολόνια, τέλος, από σήμερα, 7-6, έως τις 17/6 παίζονται τα «Αδέσποτα κορμιά» της Ελίνας Ψύκου.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»