Ο λαϊκός και συμφωνικός ταυτόχρονα, αυτή τη φορά τουλάχιστον, «Ζορμπάς», που στον κινηματογράφο ενσάρκωσε ο Άντονι Κουίν, γνωστός ευρέως στην αλλοδαπή ως «Zorba the Greek», παρουσιάστηκε πρώτη φορά στα ελληνικά στην Όπερα της Κωνσταντινούπολης. Αποτέλεσμα; Ντελίριο, πανικός!

*Διαβάστε εδώ: Πωλήθηκε πίνακας του Ντεγκά για 1.000 δολάρια - Αφού αποδείχτηκε ότι είναι του κορυφαίου ζωγράφου, αξίζει τώρα 13 εκατ. δολάρια

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές στην Πόλη έζησαν όσοι Έλληνες ή ομογενείς βρέθηκαν το προχθεσινό βράδυ στον τεράστιο χώρο, που ήταν κατάμεστος. «Δύο ώρες Μίκης Θεοδωράκης - σαν να ζούσε και σαν να διηύθυνε ο ίδιος τη ζωντανή ορχήστρα, με το κοινό να παραληρεί, παροτρύνοντας χορευτές, χορωδία και ορχήστρα να συνεχίσουν! Επτά φορές encore και ο κόσμος ζητούσε “κι άλλο κι άλλο”, αναφωνώντας “μπράβο”», διαβάζουμε σε αποθεωτικά, για τους συντελεστές, σχόλια στο Facebook.

Σε χορογραφίες και λιμπρέτο Λόρκα Μασίνε, υπό τη διεύθυνση των Σουνάι Μουρατόβ και Ντενίζ Ολιβέιρα Ερντίνς, με κοστούμια και σκηνικά υπογεγραμμένα από τον Γκιουρτσάν Κουμπιλάι (τα ρούχα με τη σφραγίδα και του Τουλάι Σίμσεκ) και σε διεύθυνση φωτισμού Φιούατ Γκοκ, παρουσιάστηκε η δίωρη παράσταση από τη Σχολή Όπερας και Μπαλέτου Ντεβλέτ της Άγκυρας (Ankara Devlet Opera ve Ballet), την οποία το κοινό χειροκρότησε παρατεταμένα.

Το έργο ανέβηκε στο πλαίσιο του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Όπερας και Μπαλέτου Κωνσταντινούπολης (International Istanbul Opera and Ballet Festival), με τους Τούρκους φιλότεχνους ακούγοντας ελληνικά να ενθουσιάζονται, αποδεικνύοντας εκ νέου πως ανεξαρτήτως ηγετών οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Ίσα ίσα που ο πολιτισμός μάς ενώνει.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 7/06/2024