Ένα διεθνές συνέδριο για τα 100 χρόνια από την εμφάνιση του κινήματος του υπερρεαλισμού στη Γαλλία συνδιοργανώνει, από σήμερα 12-14/6, το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η μεγάλη επέτειος για τον ένα αιώνα από τη δημοσίευση του Α΄ Μανιφέστου του υπερρεαλισμού γιορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο σε πανεπιστημιακά ιδρύματα όσο και σε μουσεία, με το συνέδριο περί υπερρεαλισμού να συνδιοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα και να τείνει πλέον να γίνει θεσμός, και μάλιστα φέτος με επιφανείς καλεσμένους - μεταξύ άλλων από τα πανεπιστήμια του Πρίνστον, του Τζονς Χόπκινς, του Μπάκνελ.

Σημαντικό είναι δε και ότι ένα τέτοιο συνέδριο θα διεξαχθεί στην Πάτρα, στη «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς», στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και των διεθνών συνεργασιών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το θέμα του συνεδρίου αφορά τις «οπτικές, υπερρεαλιστικές αφηγήσεις» και το πολιτισμικό συνεχές ανάμεσα στη λογοτεχνία και στα πεδία που παραδοσιακά ανήκουν στις εικαστικές τέχνες.

Στο επίκεντρο των περισσότερων ανακοινώσεων του συνεδρίου βρίσκεται η αναζήτηση γύρω από την έννοια της «εικόνας», καθώς στόχος του είναι να αναδείξει τις καλλιτεχνικές διασταυρώσεις και ωσμώσεις από τις πρώτες εμφανίσεις του υπερρεαλισμού στη χώρα μας ως τις μέρες μας. Και οι ζωγραφιές που διαφημίζουν το τι θα μάθουμε ακόμα; Υπερβατικές. Υπερρεαλιστικές.