Wow Pow! Bam! Κόμικ και Ζωγραφική: Μια συνάντηση στα τέλη του 20ού αιώνα» είναι ο τίτλος της πολυδιάστατης pop έκθεσης που φιλοξενείται στην γκαλερί Ζουμπουλάκη, στο Κολωνάκι. «Πρωταγωνιστές», διάσημοι Έλληνες και αλλοδαποί εκπρόσωποι της pop art. Αγαπημένοι, διαχρονικοί «μπαμπάδες» της συγκεκριμένης φιλοσοφίας, όπως ο Άντι Γουόρχολ, ο Ρόι Λιχτενστάιν και ο Φιλίπ Γκαστόν, αλλά και νεότεροι δημιουργοί κόμικ όπως ο Αρτ Σπίγκελμαν μας κερδίζουν με έργα με ζωηρά χρώματα, έντονες γραμμές. Αλλά, κυρίως, με τη διάθεση για παιχνίδι που αποπνέουν.

Στα δικά μας τώρα, τα ελληνικά εικαστικά «ύδατα», Διαμαντής Αϊδίνης, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Χαβιέ Μαγιοράλ -ο τελευταίος μάς παρουσιάζει ένα «Βράδυ Παρασκευής με τον Τζόνι Ντεπ»- έρχονται να συνδράμουν επίσης στην υλοποίηση της ιδέας του εικαστικού και δημιουργού κόμικ Σπύρου Βερύκιου. Ο οποίος, με τη σειρά του, «μπουστάρει» το πόνημά του «Περιμένοντας τον Κοντό».

Για να ολοκληρωθεί το παζλ, επιβάλλεται focus και στα έργα των Στιβ Γιαννάκου, Κωνσταντίνου Λιανού, Χρήστου Μαυροδή, Χρήστου Μιχαηλίδη, Εμμανουήλ Μπιτσάκη, Μποστ. Επίσης, σε αυτά των Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, Κιθ Χέιρινγκ, Στίβεν Χάρβεϊ, Hergé και Ρέιμοντ Πετιμπόν. Όπως σημειώνει ο συνεπιμελητής της έκθεσης κι αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο ΕΜΠ, Θανάσης Μουτσόπουλος, επιχειρώντας να μας διευκολύνει στη διαδικασία αποκωδικοποίησης του concept της XXL έκθεσης: «Από τη δεκαετία του ’60, παράλληλες διαδικασίες αλληλεπίδρασης αλλάζουν την τέχνη.

Αφενός, ζωγράφοι εντάσσουν δραστικά ολοένα και περισσότερα στοιχεία από τη μαζική κουλτούρα, ιδιαίτερα από τα κόμικς, στη δουλειά τους, αφετέρου νέα γενιά σχεδιαστών εισάγουν στοιχεία από τη μοντέρνα τέχνη και τις σπουδές τους σε Σχολές Καλών Τεχνών στις ιστορίες τους. Αυτά θα συντελέσουν στη διαμόρφωση των υποκατηγοριών της pop art και στη μετάβαση από τα underground comix στο σύγχρονο graphic novel.

Στα 80s, μία καινούργια γενιά Ελλήνων δημιουργών θα συμμετάσχει σε αυτή την “όσμωση”. Το ερώτημα είναι: Μέχρι ποιο βαθμό μπορούν τα κόμικς να ανοιχτούν στις άλλες περιοχές των εικαστικών, ιδιαίτερα της ζωγραφικής;». Όπως και να ’χει, «στα 120, περίπου, χρόνια της παρουσίας τους έχουμε μονοσέλιδα διασκεδασμού -με art nouveau αριστουργήματα-, δημιουργία των υπερηρώων στις ΗΠΑ, μεταφορά της κουλτούρας των κόμικς στην Ευρώπη κι ανάπτυξη της δικής της κατηγορίας, ανάδυση ταυτόχρονα των ενήλικων και underground κόμικς, ωρίμανση των graphic novels, εικαστικούς πειραματισμούς (στα 80s), εξαγωγή και διάδοση των γιαπωνέζικων μάνγκα σε παγκόσμιο φαινόμενο, όσμωση της κουλτούρας των υπερηρώων με το Χόλιγουντ, μεταφορά στον νέο ψηφιακό κόσμο», καταλήγει.

Tip: Η έκθεση διαρκεί έως τις 20/7. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 11.00 έως τις 20.00 και Τετάρτη και Σάββατο 11.00-15.00.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή