Ξένοι εικαστικοί καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου βρίσκονται αυτό το διάστημα στην Ελλάδα δημιουργώντας ένα πλούσιο εικαστικό πρόγραμμα εκθέσεων σε γνωστούς πολιτιστικούς χώρους της χώρας.

Πολλές σημαντικές εκθέσεις, οι περισσότερες με ελεύθερη είσοδο, είναι ήδη σε εξέλιξη, προσελκύοντας το φιλότεχνο κοινό σε ιδιαίτερα ταξίδια ιστορίας, μύθων και παραδόσεων, δίνοντας μια αίσθηση δροσιάς στις καυτές καλοκαιρινές μέρες.

museum_of_cycladic_art4

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα φιλοξενεί έως τις 4 Νοεμβρίου περισσότερα από εκατό έργα της διάσημης Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Cindy Sherman παρουσιάζοντας την έκθεση με τίτλο «Cindy Sherman at Cycladic: Πρώιμα έργα» στο Μέγαρο Σταθάτου (Βασιλίσσης Σοφίας & Ηροδότου 1, Αθήνα). Πρόκειται για την πρώτη μουσειακή έκθεση με φωτογραφικά έργα της Cindy Sherman στην Ελλάδα, στην οποία θα παρουσιαστούν έργα-ορόσημα από την πρώιμη σειρά φωτογραφιών Untitled Film Stills (1977-1980), καθώς και από τις σειρές Rear Screen Projections (1980), Centerfolds (1981) και Color Studies (1981-1982). Αντλώντας έμπνευση από το Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1950 και του 1960, τα φιλμ νουάρ, τις B movies και τις ταινίες του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού κινηματογράφου, η Sherman δημιούργησε εικόνες που θυμίζουν το ύφος των λήψεων που χρησιμοποιούσαν τα κινηματογραφικά στούντιο για να διαφημίσουν τις ταινίες τους. Η έκθεση αποκαλύπτει τους ρόλους και τα στερεότυπα των γυναικών, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με το πώς έχει εξελιχθεί η αναπαράσταση των γυναικών με την πάροδο του χρόνου.

εθνικη_πινακοθηκη1

Εθνική πινακοθήκη

Στην Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου θα έχουμε έως τις 31 Ιουλίου την ευκαιρία να απολαύσουμε την έκθεση «Το Ποίημα Επιστρέφει σε Ηχώ: Διάλογοι με την Theresa Hak Kyung Cha (1951 - 1982)» σε επιμέλεια της Κατερίνας Στάμου. Η έκθεση παρουσιάζει μέρος του έργου της πρωτοποριακής Κορεατοαμερικανίδας εικαστικού και ποιήτριας, Theresa Hak Kyung Cha, σε διάλογο με Ελληνίδες καλλιτέχνιδες για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Με αφετηρία τη χρήση αρχαιοελληνικών αναφορών στη διαμόρφωση μιας φεμινιστικής και αντιαποικιακής ποιητικής στο εμβληματικό της βιβλίο Dictée (1982), η έκθεση διερευνά πώς το έργο της Cha μπορεί να συνομιλήσει με έργα νεότερων καλλιτεχνών. Στην έκθεση παρουσιάζονται βίντεο, σλάιντ, φωτογραφίες και κείμενα που χρονολογούνται από το 1975 μέχρι το 1982, στα οποία διαφαίνεται η θεματική και υφολογική πληθώρα του έργου της καλλιτέχνιδας.

robert-mccabe-2--_μουσειο_ακροπολησ

Μουσείο Ακρόπολης

Το Υπουργείο Τουρισμού, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το Μουσείο Ακρόπολης, παρουσιάζουν έως και τις 8 Σεπτεμβρίου την έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe με τίτλο «Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων» στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης. Πρόκειται για μια μοναδική αναδρομή στην «ελληνική περίοδο» του McCabe, με περίπου 100 φωτογραφίες, που στοχεύουν στο να αναδειχθεί η αυθεντικότητα, ο πολιτισμός, η ιστορία, η ομορφιά και οι άνθρωποι στην καθημερινότητα της μεταπολεμικής Ελλάδας μέσα από τη ματιά του διάσημου Αμερικανού καλλιτέχνη.

ελληνοαμερικανικη_ενωση5

Ελληνοαμερικανική Ένωση

Τάσεις και επιρροές από κινήματα της Τέχνης της Φωτογραφίας συνθέτουν την έκθεση φωτογραφίας που παρουσιάζεται έως τις 23 Ιουνίου στην γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι), η οποία σε συνεργασία με την Moments Collective αναδεικνύει τις βραβευμένες φωτογραφίες του πρώτου παγκόσμιου διαγωνισμού που διενήργησε. Την έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 190 φωτογράφοι από 39 χώρες, επιμελούνται η Δώρα Λαβαζού, επιμελήτρια και γκαλερίστα, και η Υπατία Κορνάρου, επιμελήτρια και φωτογράφος.

σαντορινη_-_μπιεναλε

Σαντορίνη

Είκοσι διεθνείς καλλιτέχνες επιλέχθηκαν για να παρουσιάσουν τα έργα τους στην 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής Τέχνης στην Ελλάδα και στην έκθεση με τίτλο «Πηλού Αντηχήσεις: Μέσα Aπό Kρυμμένες Αφηγήσεις», η οποία ξεκίνησε προημερών στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στηΣαντορίνη και θα διαρκέσει έως τις 26 Οκτωβρίου. Με έμπνευση από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου στα νότια του νησιού, όπου έχουν αποκαλυφθεί τα ερείπια μιας προϊστορικής πόλης μεγάλης πολιτιστικής σημασίας, το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας φιλοξενεί είκοσι πρωτότυπα έργα των καλλιτεχνών, οι οποίοι μέσω ανοικτής πρόσκλησης κλήθηκαν να εμπνευστούν από τα ευρήματα του προϊστορικού Ακρωτηρίου με τον πηλό ως κυρίαρχο υλικό. Η διοργάνωση φιλοδοξεί να γίνει ο καταλύτης για τον ελληνικό πολιτισμό και την προβολή ελλήνων και ξένων κεραμιστών, καταξιωμένων και νέων, συνδέοντας την εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή με τη διεθνή σκηνή. Θα αποδοθούν τρία βραβεία (1o βραβείο: 3.000 ευρώ και ατομική έκθεση, 2ο βραβείο: 2.000 ευρώ και ατομική έκθεση, 3ο βραβείο: 1.000 ευρώ και συμμετοχή σε ομαδική έκθεση) ενώ την Διεθνή Κριτική Επιτροπή συγκρότησαν οι Φραγκούλα Γεώρμα (Αρχαιολόγος, Υπουργείο Πολιτισμού), Κωνσταντίνα Δασκαλαντωνάκη (Επιμελήτρια), Λουκία Θωμοπούλου (Καλλιτεχνική διευθύντρια BCK), Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη (Καλλιτεχνική σύμβουλος), Μαρίνα Φωκίδη (Συγγραφέας), Θεοδώρα Χωραφά (Κεραμίστρια), Florian Daguet-Bresson (Επιμελητής σύγχρονης τέχνης), Dr. David Jones (Κεραμίστας).