Η τελική φάση του Euro 2024 ξεκίνησε, οπότε ήρθε η ώρα για την απόλυτη ποδοσφαιρική εμπειρία.

Πενήντα ένας αγώνες γεμάτοι δράση και σασπένς θα κρατήσουν το ενδιαφέρον μας αμείωτο για έναν μήνα.

Καθώς οι ομάδες μπαίνουν στο γήπεδο για το 17ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, εμείς μπαίνουμε στο κλίμα διαβάζοντας «με σύστημα» απίθανα βιβλία για το αγαπημένο μας άθλημα: βιογραφίες των θρύλων του ποδοσφαίρου, παιδικά βιβλία με δυνατούς μπαλαδόρους, καθώς και βιβλία γνώσεων με ενδιαφέρουσες πληροφορίες, τακτικές για το ποδόσφαιρο.

Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα βιβλία σχετικά με το ποδόσφαιρο.

Νεανική λογοτεχνία


Αρχίζει το ματς

arxizei_to_mats


Στη διάρκεια εφτά Ολυμπιάδων ο Φώτης γεννιέται, μεγαλώνει, πάει σχολείο, αποκτά αδελφό, αποκτά εμπειρίες, παρακολουθεί από κοντά μια Ολυμπιάδα, μεγαλώνει κι άλλο… χωρίς ποτέ να πάψει να αναζητά τα ρεκόρ, τις φάσεις, τα στιγμιότυπα στο ποδόσφαιρο και στον στίβο.

Ο Φώτης αγαπά βαθιά τον αθλητισμό και δεν μπορεί να διανοηθεί χωρίς αυτόν τη ζωή του, τη ζωή γενικότερα. Μέχρι που ένα γεγονός οπαδικής βίας έρχεται να κλονίσει την πίστη του στο αθλητικό ιδεώδες. Όμως ο αθλητισμός, στο τέλος, πάντα νικά…

Με πολύ χιούμορ αλλά και κριτική ματιά το βιβλίο υμνεί το αθλητικό ιδεώδες και παρακολουθεί την παρακμή του, δίνοντας τελικά μια γερή ώθηση προς μια υγιή σχέση με τον αθλητισμό.

Η ξεκαρδιστική ιστορία του ποδοσφαίρου

istoria_podosfairoy


Θέλετε να μάθετε γιατί τα χταπόδια δεν μπορούν να παίξουν μπάλα; Αναρωτιέστε πώς παίζεται το ποδόσφαιρο σε άλλη διάσταση, ποιοι είναι οι αληθινοί κανόνες του, γιατί το απαγόρευσε ο Ερρίκος Η΄, από πού προήλθε και ποιοι είναι οι κορυφαίοι παίκτες όλων των εποχών;

Ίσως λατρεύετε το ποδοσφαιράκι. Μπορεί να ρίχνετε σουτάκια με τις ώρες στον ΚΗΠΟ ή να βλέπετε τους αγώνες από τον καναπέ σας και να προτιμάτε το κολύμπι με καρχαρίες από το να ιδρώσετε τη φανέλα. Δεν έχει σημασία σε ποια κατηγορία ανήκετε. Σημασία έχει να τρελαίνεστε για αστεία μέχρι δακρύων. Τότε αυτό το βιβλίο είναι ιδανικό για εσάς!

Ετοιμαστείτε να ξεσκεπάσετε όλες τις ξεκαρδιστικές αλήθειες (και τα εξωφρενικά ψέματα) πίσω από το πιο αγαπημένο άθλημα του πλανήτη. Από πληροφορίες για το «βρόμικο» του γηπέδου μέχρι μυστικά που δεν υποψιαζόσασταν καν ότι υπάρχουν και πολλά άλλα ακόμη που θα σας κάνουν να λιώσετε από τα γέλια.


Ο Σαλάχ τα σπάει (Αστέρια του ποδοσφαίρου)

9786180221374_2


Ανακάλυψε τα πάντα για την πορεία του Μο Σαλάχ, από το ποδόσφαιρο που έπαιζε στους δρόμους με τους φίλους του μέχρι τα κύπελλα και τις διακρίσεις με τη Λίβερπουλ και την ανάδειξή του σε παγκόσμιο είδωλο του αθλητισμού.

Εντυπωσίασε τους φίλους σου με ΟΛΑ τα ρεκόρ του Σαλάχ και δες γιατί τελικά…

Για ενήλικους αναγνώστες

Να σκέφτεσαι με τα πόδια. 50 ιδέες από τον κόσμο του ποδοσφαίρου για μια καλύτερη ζωή

10150


Το ποδόσφαιρο είναι παντού στη ζωή μας. Καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου εκατομμυρίων ανθρώπων, των ειδήσεων, της καθημερινής μας ζωής, από τα γήπεδα δίπλα στα σπίτια μας ως τις συζητήσεις μας σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και εκείνοι που δε συγκινούνται από το συγκεκριμένο άθλημα ξέρουν καλά πως το ποδόσφαιρο είναι κάτι πολύ περισσότερο από δύο ομάδες 11 παικτών που κυνηγούν μια μπάλα σε όλο το γήπεδο.

Το βιβλίο αυτό αντλεί από τη φιλοσοφία των καλύτερων προπονητών και παικτών όλων των εποχών προκειμένου να μας «προπονήσει» για τις προκλήσεις της ζωής. Από τον Κρόιφ στον Γκουαρντιόλα και στον Μουρίνιο, περνώντας από άλλες ιδιοφυΐες του ποδοσφαίρου, το βιβλίο αυτό προτείνει την πιο σφαιρική και δροσερή μέθοδο αυτοβοήθειας που έχει ποτέ εκδοθεί. Το Να σκέφτεσαι με τα πόδια είναι μια πρόσκληση να στριφογυρίζουμε λιγότερο τα πράγματα στο μυαλό μας και να σουτάρουμε περισσότερο στα δίχτυα ώστε να πετυχαίνουμε αυτό που κάθε φορά λαχταράει η ψυχή μας.

Τι σκεφτόμαστε όταν σκεφτόμαστε το ποδόσφαιρο

12298


Το ποδόσφαιρο έχει να κάνει µε πάρα πολλά πράγµατα. Τη µνήµη, την ιστορία, τον τόπο, την κοινωνική τάξη, το φύλο (κυρίως το αρσενικό, αλλά ολοένα και περισσότερο και το θηλυκό), την ταυτότητα, την οικογένεια, την κοινότητα, το έθνος. Κι ενώ είναι υπόθεση συλλογική, σοσιαλιστική σχεδόν στην ουσία της, ανθεί µέσα στην απληστία, στη διαφθορά, στον καπιταλισµό και στην απολυταρχία.

Ο φιλόσοφος Σάιµον Κρίτσλεϋ επιχειρεί να κατανοήσει όλα τα παραπάνω και να συγκροτήσει µια αισθητική, ακόµη και µία ποιητική του ποδοσφαίρου, να καταδείξει τι είναι όµορφο σ’ αυτό το όµορφο παιχνίδι. Και να περιγράψει το πώς, παρακολουθώντας έναν αγώνα ποδοσφαίρου, ανακαλύπτουµε µια πολύ ειδική διάσταση του χρόνου, πώς η µαγεία του αποτρέπει τη λήθη, πώς εµείς οι θεατές συµµετέχουµε στο παιχνίδι.

Δυσκολότερο από ένα Μουντιάλ: EURO - Τα 60 χρόνια μιας ευρωπαϊκής ιστορίας

9786182320112



Γιατί το 1960, όταν το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γεννήθηκε, δεν το ήθελε σχεδόν κανείς; Μπορεί μια ποδοσφαιρική διοργάνωση να γεννηθεί γιατί ένας διαιτητής κατάπιε τη σφυρίχτρα του; Τι σχέση έχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Eurovision και το Κύπελλο Εθνών Ευρώπης; Γιατί το 1964 τσακώθηκαν ο Φράνκο με τον Χρουστσόφ; Υπήρχαν κορόνα και γράμματα στο κέρμα που χρησιμοποιήθηκε στην κλήρωση που έδωσε στους Ιταλούς την πρόκριση στον τελικό το 1968; Αν στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί, γιατί έχουν πάνω από τριάντα πέντε χρόνια να κερδίσουν το Euro;

Ο Πανένκα χτυπούσε όντως τα πέναλτι αλά Πανένκα; Ήταν καθοριστικότερος για τους Γάλλους ο Πλατινί το 1984 ή ο Ζιντάν το 2000; Τι ρόλο έπαιξε το ποδόσφαιρο στον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας; Ήταν πιο θεαματικό το τόταλ φούτμπολ ή το ράμπα τζάμπα φούτμπολ; Υπάρχει ιδιοκτήτης ντισκοτέκ που κέρδισε το Euro; Ήταν πιο τρελός ο Μάριο Μπαλοτέλι ή ο Πολ Γκασκόιν; Ποια ήταν η πιο μεγάλη προφητεία του σοφού Ότο Ρεχάγκελ; Ήταν η Εθνική Ελλάδος, που κατέκτησε το Euro 2004, η καλύτερη Εθνική Ελλάδος όλων των εποχών;

Και τι θυμούνται από τη συμμετοχή τους στα τελικά του Euro ο Νίκος Αναστόπουλος, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο Αντώνης Νικοπολίδης και ο Γιώργος Καραγκούνης; Και γιατί το Euro είναι δυσκολότερο από ένα Μουντιάλ; Ο Αντώνης Καρπετόπουλος δεν υπόσχεται τις σωστές απαντήσεις σε όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα. Απλά σας προσκαλεί να κάνετε παρέα ένα ταξίδι στην ιστορία της Ευρώπης τα τελευταία εξήντα χρόνια, με πρόσχημα το ποδόσφαιρο.