Δώδεκα από τα δεκάδες υπέρλαµπρα κοστούµια που φορέθηκαν στη βραβευµένη ταινία «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιµου φιλοξενεί µέχρι τις 29 Σεπτέµβριου το Μουσείο Μπενάκη (Κουµπάρη 1), παρουσιάζοντας µια από τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις του καλοκαιριού, την οποία εγκαινίασε προ ηµερών η Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

sakelaropoulou_poor_things

Η έκθεση, που έχει τίτλο «Poor Things: Τα κοστούµια», περιλαµβάνει δώδεκα από τα πρωτότυπα χειροποίητα κοστούµια της ενδυµατολόγου Holly Waddington, έτσι όπως φορέθηκαν από τους πρωταγωνιστές της ταινίας. Ηρθε στην Ελλάδα έπειτα από επαφές του Μουσείου Μπενάκη µε τους παραγωγούς, µετά την πρώτη παρουσίασή της το 2023 στο «Barbican Centre» του Λονδίνου. «Ήξερα τον αριθµό των κοστουµιών και τη συγκεκριµένη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη όπου επρόκειτο να εκτεθούν και, έτσι, µετέφερα σκηνογραφικά την αίσθηση που είχα από την ταινία. ∆ηλαδή, ήθελα κάτι οργανικό µε περίεργους τοίχους και µια κλίση ή καµπύλη. Σκέφτηκα να εντάξω αυτά τα κοστούµια σε έναν σκοτεινό, αλλά παράλληλα οργανικό χώρο, ο οποίος θα τα αγκαλιάζει», αναφέρει σήµερα στο «S» o σχεδιαστής της έκθεσης, σκηνογράφος-ενδυµατολόγος Παύλος Θανόπουλος.

Τα έξι κοστούμια της Bella είναι στημένα στην έκθεση με τέτοιον τρόπο, ώστε να εξηγούν την εξέλιξη της ταινίας, αλλά και της γυναίκας

Η ευρηµατικότητα των κοστουµιών της ταινίας έγκειται στη θαυµαστή ισορροπία ανάµεσα στην ενδυµατολογία της εποχής κατά την οποία τοποθετείται η δράση και στα σύγχρονα στοιχεία µε τα οποία η ενδυµατολόγος µπολιάζει τις δηµιουργίες της, σε µια διαρκή συνοµιλία µε τον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιµο. «Σπρώξαµε τις ιδέες στα άκρα, ακολουθώντας την παρότρυνση του Γιώργου για µια καταιγίδα δηµιουργικότητας», είχε δηλώσει η Waddington σε συνέντευξή της.

Από τα δώδεκα κοστούµια της έκθεσης, τα έξι έντυσαν τους χαρακτήρες των Godwin Baxter (Willem Dafoe), Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), Max McCandles (Ramy Youssef), Harry Astley (Jerrod Carmichael), Madam Swiney (Kathryn Hunter) και κυρίας Prim (Vicki Pepperdine). Τα υπόλοιπα έξι φορέθηκαν από την Emma Stone, που ενσάρκωσε την ηρωίδα της ταινίας, Bella Baxter, και σκιαγραφούν την εξέλιξη του χαρακτήρα της στη διάρκεια αυτής της ιδιότυπης ιστορίας. «Το δυσκολότερο πράγµα για µένα, όταν εργαζόµουν για το “Poor Things” ήταν να βρω έναν τρόπο να αλλάζω τα κοστούµια και να εξασφαλίσω ότι θα ακολουθούν το ταξίδι της Bella», έχει αναφέρει η Holly Waddington σε συνέντευξή της.

Τα έξι κοστούµια της Bella που το κοινό µπορεί να θαυµάσει στην έκθεση της Αθήνας αναδεικνύουν τον µαγικό τρόπο µε τον οποίο ξεπεράστηκε η δυσκολία αυτή.

6248841
6248847

«Τα κοστούµια είναι φτιαγµένα από κάποια πάρα πολύ καλά υφάσµατα, όπως σατέν µετάξι, υφαντά, κρεπ και άλλα. Είναι πολύ καλοραµµένα, µε πολλή προσοχή, λαµπερά, προορισµένα για σινεµά. Όταν κάνει ζουµ ο φακός, πρέπει όλες οι λεπτοµέρειες να είναι τέλειες. Από κοντά ο επισκέπτης της έκθεσης βλέπει λεπτοµέρειες που δεν καταλαβαίνει όταν βλέπει την ταινία, οι οποίες όµως φαίνονται πολύ καλά στην έκθεση. Στο στήσιµο των κοστουµιών της Bella στην έκθεση υπάρχει µια εξέλιξη χρονολογική. Από το πρώτο κοστούµι που εµφανίζεται στην ταινία µέχρι τα υπόλοιπα που βλέπουµε όπως προχωράµε προς την αίθουσα. Είναι στηµένα έτσι ώστε να εξηγούν την εξέλιξη της ταινίας, αλλά και της γυναίκας», αναφέρει ο κ. Θανόπουλος

Βασισµένο στο αναγνωρισµένο µυθιστόρηµα του Alasdair Gray -το οποίο µετέφερε στη µεγάλη οθόνη ο Γιώργος Λάνθιµος, ο βραβευµένος σκηνοθέτης των «The Favourite» (Η Ευνοούµενη) και «The Lobster» (Ο Αστακός)-, το «Poor Things» εξιστορεί τη φανταστική εξέλιξη της Bella Baxter (την υποδύεται η Emma Stone, που βραβεύτηκε µε Όσκαρ για την ερµηνεία αυτή), µιας νέας γυναίκας την οποία επαναφέρει στη ζωή ο ευφυέστατος και ανορθόδοξος επιστήµονας δρ Godwin Baxter (Willem Dafoe). Ανυποµονώντας να µάθει και να βιώσει όλα όσα έχει να προσφέρει η ζωή, η Bella το σκάει µε τον Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), έναν επιδέξιο και διεφθαρµένο δικηγόρο, σε µια τρελή περιπέτεια ανά τις ηπείρους. Απαλλαγµένη από τις προκαταλήψεις της εποχής της, η Bella αφοσιώνεται στον σκοπό της, να αποτελέσει πρότυπο για την ισότητα και την απελευθέρωση των γυναικών.

Το «Poor Things» βραβεύτηκε µε τον Χρυσό Λέοντα ως Καλύτερη Ταινία στο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου της Βενετίας το 2023, ενώ απέσπασε ακόµα τέσσερα βραβεία Όσκαρ και πέντε βραβεία της Βρετανικής Ακαδηµίας Κινηµατογράφου (BAFTA), ανάµεσά τους και το βραβείο Ενδυµατολογίας στη Holly Waddington.

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»