Καθώς ζούμε μέρες EURO 2024, βλέπουμε τη δράση να εξελίσσεται σε τρία επίπεδα.

Το πρώτο είναι το επιφανειακό, εντός των γηπέδων: το σκληρό φάουλ που τιμωρείται με κίτρινη κάρτα, οι χαμένες ευκαιρίες, οι πάσες, η μπάλα που τινάζει τα δίχτυα, η αποθέωση των σκόρερ.

Το δεύτερο επίπεδο είναι ο κόσμος στις εξέδρες και όσοι παρακολουθούν τους αγώνες από την τηλεόραση και το ίντερνετ. Πανηγυρισμοί, αγωνία, περηφάνια και απογοήτευση, ενθουσιώδη σχόλια, πειράγματα, διαξιφισμοί∙ ένα απίστευτο ασανσέρ συναισθημάτων.

Το τρίτο είναι η ευρύτερη επίδραση του αθλήματος στην κοινωνία. Ακόμα κι αν δεν βλέπετε μπάλα, η μπάλα σας επηρεάζει. Είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό φαινόμενο στη Γη, είναι η θρησκεία με τους περισσότερους πιστούς, ενώνει λαούς ή τους διχάζει, παράγει ελπίδα ή φέρνει την καταστροφή.

Με αφορμή τις ομορφότερες στιγμές του φετινού πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος, σας προτείνουμε δύι βιβλία με ιστορικό και κοινωνικό χαρακτήρα και ένα ακόμα που θα συναρπάσει τα παιδιά και θα τα κάνει να θέλουν να γίνουν μέρος της δράσης.

o_gyros_toy_kosmoy

Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η μέρα που ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου έπαιξε στις λάσπες ενός χωριού για χάρη ενός παιδιού, ο άνθρωπος που το ποδόσφαιρο τον έσωσε από μία γενοκτονία, ένα παιδί που βλέπει με τα μάτια της ψυχής, η πρώτη γυναίκα σταρ του ποδοσφαίρου που «μπορούσε να κάνει ό,τι κάνουν οι άντρες», ένας σκύλος που έγινε το σύμβολο μιας ομάδας...

Αυτές και πολλές ακόμα γνωστές και, κυρίως, άγνωστες ιστορίες για το πιο αγαπημένο παιχνίδι του πλανήτη, που δεν είναι απλά 22 μαντράχαλοι που κυνηγάνε μια μπάλα στα χορτάρια. Είναι κάτι πολύ παραπάνω.

Γιατί να το διαβάσεις:

Θα νιώσεις και πάλι την αγάπη που είχες για την αγνή εκδοχή του ποδοσφαίρου
Θα έχεις πολλές ωραίες ιστορίες να αφηγηθείς
Μπορεί να δώσει ελπίδα και υγιή έμπνευση σε έναν έφηβο

allaontas_tonkosmo

Αλλάζοντας τον κόσμο με μια μπάλα

Γιατί μερικοί αθλητές βγάζουν εκατομμύρια, ενώ οι παιδαγωγοί και οι επιστήμονες όχι; Πώς το ποδόσφαιρο επηρεάζει τις παγκόσμιες ανισότητες και την κλιματική κρίση; Πώς θα μάθουν τα παιδιά μας, μέσα από το ποδόσφαιρο, να τα αφορά το παιχνίδι και όχι η νίκη; Στο σχολείο να τα αφορά η γνώση και όχι οι βαθμοί; Στη ζωή τους να τα αφορούν οι σχέσεις με τους συνανθρώπους τους και τη φύση και όχι τα λεφτά;

Το βιβλίο του Δρ. Βασίλη Κωστάκη ονειρεύεται ένα καλύτερο ποδόσφαιρο, που μπορεί να αλλάξει ακόμα και τον κόσμο.

Γιατί να το διαβάσεις:

Θα μάθεις ότι το ποδόσφαιρο έχει χρησιμοποιηθεί από ηγέτες για να χειραγωγήσουν τον κόσμο
Θα συνειδητοποιήσεις ότι η μπάλα μπορεί να γίνει ένα υπέροχο παιδαγωγικό εργαλείο, αν χρησιμοποιηθεί σωστά
Γιατί αυτό που αγαπάμε στο ποδόσφαιρο είναι το θέαμα που μας προσφέρει και όχι το κέρδος

paiktes_me_istoria

30 σπουδαίοι παίκτες που έγραψαν ιστορία

Γιατί ο Ρονάλντο σε ηλικία δέκα ετών παραλίγο να σταματήσει το ποδόσφαιρο;
Σε ποιον αγώνα ο Μαραντόνα για μία και μοναδική φορά δεν φόρεσε τη φανέλα Νο 10;
Πώς επέλεξε τον Μέσι η Μπαρτσελόνα; Πότε ο Πελέ φόρεσε τα γάντια του τερματοφύλακα και έπαιξε τέρμα;

Γνώρισε 30 σπουδαίους παίκτες που, χάρη στην τεχνική, την εντατική προπόνηση και το πάθος τους για τη νίκη, έγιναν τα ινδάλματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Ακολούθησε τον δύσκολο δρόμο τους προς τη δόξα και μάθε τους σημαντικούς σταθμούς της καριέρας τους. Και ίσως κάποια μέρα όταν μεγαλώσεις… να γίνεις κι εσύ αστέρι της μπάλας.

Γιατί να το κάνεις δώρο σε ένα παιδί:
Θα ταυτιστεί με τα μεγάλα αστέρια της μπάλας!
Θα μοιραστεί τις άγνωστες αυτές πληροφορίες με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές του
Θα υιοθετήσει τα υψηλά ιδανικά που θα ανακαλύψει στις σελίδες του