sfygges-glypta

Τα "κομμάτια" του παζλ της Αμφίπολης ενώνονται - Σημαντικές επανατοποθετήσεις στο ιστορικό μνημείο

Το γλυπτικό σύνολο με τις Σφίγγες

Προσδιορίστηκε χρονικά η δημιουργία του

Δέκα χρόνια μετά τη σπουδαία ανακάλυψη της Αμφίπολης, τα κομμάτια του μοναδικού αυτού αρχαιολογικού παζλ μπαίνουν ένα ένα στη θέση τους.

Με την Αμφίπολη οσονούπω να μας «ξανασυστήνεται» και να επανέρχεται με τη νέα της μορφή: στον συγκεκριμένο μακεδονικό τάφο είναι τα γλυπτά, ο συνδυασμός περισσότερων από έναν τύπων ψηφιδωτού δαπέδου και οι XXL διαστάσεις, όπως και η χρήση μαρμάρου, που τον διαφοροποιούν από άλλους. Χθες εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η μελέτη επανατοποθέτησης δίφυλλης μαρμάρινης θύρας στον εμβληματικό χώρο, και μαρμάρινων φτερών και κεφαλής στα υφιστάμενα γλυπτά των Σφιγγών του: η θύρα ήταν από τα πρώτα σημαντικά ευρήματα του 2014 και προμήνυε την ύπαρξη μακεδονικού τάφου.

Η θύρα είναι κατασκευασμένη από θασίτικο μάρμαρο και έχει εφηλίδες που μιμούνται την κεφαλή καρφιών, ενώ στη δυτική πλευρά της θύρας υπάρχει στροφέας (μεντεσές). Παράλληλα, εγκρίθηκε η επανατοποθέτηση μαρμάρινων φτερών και της κεφαλής στα υφιστάμενα γλυπτά των Σφιγγών του ταφικού μνημείου του Τύμβου Καστά Αμφίπολης.

Τα τμήματα των φτερών και τα κεφάλια που βρέθηκαν κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου θα μπορεί κανείς να τα θαυμάσει ως ενιαίο γλυπτικό σύνολο με τις Σφίγγες. Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ εγκρίθηκαν και ειδική γεωτεχνική μελέτη στερέωσης του ορύγματος της ταφικής θήκης και κατασκευή μεταλλικού φορέα αντιστήριξης στις παρειές του στον Χώρο 4 του Ταφικού Μνημείου Αμφίπολης. Tip: Έπειτα από σύγχρονη αναχρονολόγηση προέκυψε ότι το ταφικό μνημείο είναι του 300 π.Χ. +/- 20 χρόνους (δεν είχε προσδιοριστεί μέχρι τώρα η ακριβής χρονολογία της δημιουργίας του) και εγκρίθηκε γεωτεχνική μελέτη για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.



*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»