avatar

Μπρα ντε φερ
Δημήτρης Τάκης, Χριστίνα Κοραή

Γύρισαν "σπίτι" δύο αττικά ταφικά αγγεία από την Ελβετία

Γεμάτη συμβολισμούς εξέλιξη

Μία λήκυθος και μία λουτροφόρος του 4ου αιώνα π.Χ. επέστρεψαν στην Αθήνα μετά την αίσια έκβαση πολυετούς διεκδίκησής τους από το ελληνικό Δημόσιο

arxaiologikomouseiokerakeimou
Είναι μία εξαιρετική, γεμάτη συμβολισμούς εξέλιξη, σε μία διεθνή συγκυρία που ευνοεί τον κάθε λογής επαναπατρισμό αρχαιοτήτων. Δύο μαρμάρινα αττικά επιτύμβια αγγεία, μία λήκυθος και μία λουτροφόρος του 4ου αιώνα π.Χ., επέστρεψαν στην Αθήνα από την Ελβετία μετά την αίσια έκβαση πολυετούς διεκδίκησής τους από το ελληνικό Δημόσιο. Οι μαρμάρινες λήκυθοι και λουτροφόροι εμφανίζονται από τον ύστερο 5ο και σε όλη τη διάρκεια του 4ου αιώνα π.Χ. στα αρχαία αττικά νεκροταφεία ως επιτύμβια σήματα σε οικογενειακούς ταφικούς περιβόλους. Και αποτελούν προϊόντα αποκλειστικώς των αττικών εργαστηρίων μαρμαρογλυπτικής.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του επαναπατρισμού, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είπε: «Οι διεθνείς συνεργασίες για την επιστροφή παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών μέσω διμερών και πολυμερών συμφωνιών είναι βασική μας επιδίωξη. Σήμερα, με τον επαναπατρισμό στην αττική γη των δύο κλασικών ταφικών μαρμάρινων αγγείων, ολοκληρώνεται μια πολυετής διεκδίκησή μας». Όσο για την προσπάθεια του επαναπατρισμού των αρχαιοτήτων, ήδη από τον Οκτώβριο του 2017 που εντοπίστηκαν, κάθε άλλο παρά ήταν εύκολη υπόθεση: «Έξι αιτήματα δικαστικής συνδρομής κατέθεσε η αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, έπειτα από συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού, με τα οποία το ελληνικό Δημόσιο ζητούσε από τις ελβετικές Αρχές τον επαναπατρισμό των αγγείων αλλά και την κλήτευση των εμπλεκομένων για παροχή εξηγήσεων για τις κακουργηματικές αξιόποινες πράξεις», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

arxaiologikomouseio

Ο επαναπατρισμός των δύο αττικών επιτύμβιων αγγείων επιτεύχθηκε με εξώδικες διαπραγματεύσεις, αφού ικανοποιήθηκε πλήρως το ελληνικό Δημόσιο και κατεβλήθη από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα αποζημίωση αλλά και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Οι δύο αρχαιότητες θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού και έρχονται να προστεθούν σε μία σειρά από επιτυχίες της Ελλάδας στο ζήτημα του επαναπατρισμού αρχαιοτήτων τα τελευταία χρόνια.



*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευµατινή»