Καθώς στη μεγάλη διεθνή καριέρα της η Μαρία Φαραντούρη απέκτησε φιλίες με δεκάδες κορυφαίους καλλιτέχνες του κόσμου, αυτό το Καλοκαίρι καλεί στην Ελλάδα τον πολύ καλό της φίλο Τσαρλς Λόιντ, τον 86χρονο Αμερικανό θρύλο της τζαζ μουσικής και μάγο του σαξοφώνου, για μια μεγάλη συναυλία στις 18 Ιουλίου στο Ηρώδειο.

Μαζί του στη σκηνή θα βρίσκεται το συγκρότημα Sky Quartet με κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής όπως ο πιανίστας Jason Moran, ο μπασίστας Larry Grenadier και ο ντράμερ Eric Harland. «Ο Λόιντ είναι μια σπουδαία προσωπικότητα και μαζί με το Sky Quartet έχουν εξασκηθεί στη free jaz. Παίρνουν θέματα από όλα τα είδη της μουσικής, είτε από τη λατινική Αμερική, τις Ινδίες, την ηπειρώτικη μουσική, τα ποντιακά, τη βυζαντινή Τέχνη και αυτοσχεδιάζουν. Ο Λόιντ είνα ένας συγκλονιστικός άνθρωπος. Λατρεύει την Ελλάδα. Την αγάπησε μέσα από την ιστορία της και την παράδοσή της Γνωριστήκαμε το 2002 στη Σάντα Μπάρμπαρα όταν ήρθε σε μια συναυλία μου και στη συνέχεια ταξιδέψαμε μαζί σε όλον τον κόσμο» λέει στην Κυριακάτικη Απογευματινή η ίδια.

Η σπουδαία ερμηνεύτρια σε όποια χώρα του πλανήτη κι αν έχει ταξιδέψει πάντα επέλεγε να τραγουδήσει στην ελληνική γλώσσα μεταφέροντας την αυθεντική ελληνική παράδοση και την ποίηση των ελλήνων ποιητών. «Όταν ήρθε η χούντα μου έστειλε ο Μίκης ένα σημείωμα να φύγω στο εξωτερικό. Και όταν πήγα στο Παρίσι μου πρότειναν να γίνω γαλλίδα τραγουδίστρια για να τραγουδώ στα γαλλικά, αλλά δεν δέχτηκα. Είπα ότι θα τραγουδώ μόνο στη γλώσσα μου, επειδή τραγουδώ την ποίηση των μεγάλων, ελλήνων ποιητών. Αυτό ήθελα να προσφέρω. Από 16 ετών έως σήμερα που είμαι 76 με καλούν σε όλον τον κόσμο και τραγουδάω ελληνικά. Έχω δημιουργήσει μια παράδοση ελληνική. Καμιά φορά τραγουδάω και 1-2 τραγούδια στα γερμανικά ή Αγγλικά. Αλλά η γλώσσα είναι αυτή που κάνει μεγάλο το τραγούδι μας. Τους γνωρίζω την αυθεντική ελληνική παράδοση και αυτό έχει εισχωρήσει σε όλον τον κόσμο» αποκαλύπτει.

Πως είναι σαν άνθρωπος ο Τσαρλ Λόιντ, μας το εξηγεί η ίδια. "Είναι ένας συγκλονιστικός άνθρωπος. Είναι πολύ πνευματικός και η σχέση του με τη μουσική είναι εντελώς πνευματική και ψυχική, δεν είναι μόνο ένας δεξιοτέχνης. Έχει βαθιά έμπνευση. Είναι σοβαρός, έχει μόρφωση και αγαπάει πολύ την αρχαία Ελλάδα. Τον έχω πάει στους Δελφούς, στο Σούνιο.Λατρεύει την Ελλάδα. Την αγάπησε μέσα από την ιστορία της και την παράδοσή της".


Η Μαρία Φαραντούρη από μικρό παιδάκι ήξερε ότι θα γίνει τραγουδίστρια και το όνειρό της άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά όταν την ανακάλυψε ο Μίκης Θεοδωράκης. «Τότε δεν φανταζόμουν αυτήν την καριέρα που έχω κάνει σήμερα. Όμως από μικρή γνώριζα ότι θα ασχοληθώ με τη μουσική. Όταν παίζαμε στις αυλές ως παιδάκια έλεγα στους φίλους μου ότι όταν μεγαλώσω θα τραγουδάω και θα σας καλώ στις συναυλίες μου. Ήμουν τόσο σίγουρη. Μετά μου έλεγαν να σπουδάσω κλασικό τραγούδι και προσπάθησα. Αλλά με βρήκε ο Μίκης στα 16 μου και με πήρε κοντά του. Μπήκα στην ορχήστρα του και έτσι άρχισε το μεγάλο μουσική ταξίδι μου, που κρατάει μέχρι τώρα. Δεν συνάντησα δυσκολίες. Ο Μίκης ήταν ένας εκρηκτικός, χειμαρώδης άνθρωπος με σπουδαία έμπνευση. Για εμάς όλους ήταν ο μέντορας μας. Και κοντά στον Μίκη γνώρισα και τον Μάνο Χατζηδάκη. Πολλές φορές έλεγε ο Μάνος «Μίκη θα μου δανείσεις για λίγο το βιολοντσέλο σου;» Και έτσι πήγαινα και στον Μάνο. Πάντα με καλούσε για να τραγουδήσω. Κι εγώ είχα πάντα μικρές δραπετεύσεις από τον Μίκη. Ο Μίκης με διαμόρφωσε στο πως βλέπω τον κόσμο και στο πως σκέφτομαι ως άνθρωπος και ως τραγουδίστρια» θυμάται.

Ο Ινδός παγκοσμίου φήμης μαέστρος Ζούμπιν Μέτα, ο κουβανός κιθαρίστας και συνθέτης Λέο Μπράουερ, ο γνωστότερος και πιο δημοφιλής Τούρκος μουσικοσυνθέτης Zoυλφί Λιβανελί, ο διάσημος Ιταλός τραγουδοποιός Λούτσιο Ντάλα, ο Αμερικανός συνθέτης και κορυφαίος κιθαρίστας Τζον Γουίλιαμς, είναι μερικά από τα ιερά τέρατα που έχουν συνεργαστεί με τη Μαρία Φαραντούρη. «Αυτές οι συναντήσεις δεν δημιουργούνται από αντζέντιδες. Αυτές οι μεγάλες μουσικές συναντήσεις γίνονται από την προσωπική σχέση που έχουμε μεταξύ μας. Από τον αλληλοθαυμασμό. Μετά παρεμβαίνουν οι παραγωγοί. Η δύναμη του τραγουδιού και της φωνής μας παίζουν ρόλο. Και πάντα υπήρχε σεβασμός ανάμεσα μας. Ευτυχώς στην πορεία μου δεν μου έχει φερθεί άσχημα κανείς».

q1__1_
13

Η Μαρία Φαραντούρη δεν έκανε ποτέ εκπτώσεις στη δουλειά της για χάριν του χρήματος. «Σε εμάς τότε δεν υπήρχε καθόλου αυτή η λογική. Και οι συνθέτες ποτέ δεν δημιουργούσαν με κριτήριο τις πωλήσεις ή αν θα κάνουν sold out» αναφέρει. Όσο για το πώς βλέπει σήμερα το ελληνικό τραγούδι τονίζει πως «σήμερα μουσικά ζούμε σε ένα χαοτικό επίπεδο και μια ακατέργαστη μουσική. Αλλά υπάρχουν και σπουδαίοι συνθέτες. Απλώς δεν μπορούν να υποστηρίξουν στην ολότητα τους το έργο τους. Τώρα βγάζουν ένα τραγούδι το περνούν στο internet για να δουν αν μπορεί να αντέξει την ευαισθησία του κοινού. Δηλαδή το ρίχνουν μέσα σε έναν ωκεανό. Αυτό συμβαίνει λόγω της ταχύτητας του διαδικτύου. Υπάρχει ένα κενό».

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί πολιτικά στην Ευρώπη με κύριο χαρακτηριστικό την μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς η διεθνής καλλιτέχνιδα φαίνεται ανήσυχη. «Αυτό είναι άκρως ανησυχητικό. Όχι τόσο στην Ελλάδα, όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αλλά δεν συνέβη έτσι ξαφνικά. Οι κοινωνικές ανισότητες είναι η αιτία που φέρνει αυτά τα αποτελέσματα. Πιστεύω πως πρέπει να σταματήσει αυτό. Πρέπει ο κόσμος, οι εργαζόμενοι να έχουν αυτά που τους αξίζει για να μπορέσει το πράγμα να μπει σε μια ισορροπία» τονίζει.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή στις 30 Ιουνίου 2024

Πληροφορίες
Charles Lloyd -Sky Quartet
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
18 Ιουλίου 2024
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024

Charles Lloyd σαξόφωνο, φλάουτο
Jason Moran, πιάνο
Larry Grenadier, κοντραμπάσο
Eric Harland, ντραμς - κρουστά

Special Guest: Μαρία Φαραντούρη

Συμμετέχει ο Έλληνας μουσικός Σωκράτης Σινόπουλος

Προπώληση

https://www.more.com/music/charles-lloyd-sky-quartet