Στις 20 Ιουλίου 2024 συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τιμά την μνήμη της θλιβερής επετείου, διοργανώνοντας για τους επισκέπτες του μια σειρά περιηγήσεων στην Κυπριακή Συλλογή του Μουσείου, στην αίθουσα 64 του 1ου ορόφου.

Η Κύπρος διατηρώντας διαχρονικά ιδιαίτερους δεσμούς με το λοιπό ελλαδικό κόσμο υπήρξε πάντα σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Η Κυπριακή Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αριθμεί περίπου 850 έργα, τα οποία αντιπροσωπεύουν όλες τις χρονικές περιόδους της Κυπριακής ιστορίας και τέχνης από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (περ. 2500 π.Χ.) έως τους Ρωμαϊκούς χρόνους (4ος αι. μ.Χ.).

Η μόνιμη έκθεση Κυπριακών Αρχαιοτήτων του Μουσείου εγκαινιάστηκε στις 18 Μαρτίου 2009. Διοργανώθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, και υπό την επιστημονική εποπτεία του αείμνηστου Καθηγητή Β. Καραγιώργη, σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το πρόγραμμα των περιηγήσεων, που προσφέρονται από αρχαιολόγους του Τμήματος Συλλογών Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων, διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή, 19 Ιουλίου και ώρα 18.00 (διάρκεια 40’)

Σάββατο, 20 Ιουλίου και ώρα 18.00 (διάρκεια 40’)

Παράλληλα, φωτίζονται την εν πολλοίς άγνωστη ιστορία της «φυγάδευσης» αρχαίων από το Μουσείο της Κύπρου στην Ελλάδα (Δεκέμβριος, 1974) και την έκθεση τους το 1975 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σχετικό φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Μουσείου, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό από το πολύτιμο αρχείο της ΕΡΤ βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Υπογραμμίζοντας την πάγια ελληνική θέση για την υπεράσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε λαού, το ΕΑΜ καλεί το κοινό να λάβει μέρος στις θεματικές μας περιηγήσεις επιδεικνύοντας έτσι την αλληλεγγύη στους Κύπριους αδελφούς μας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Η είσοδος στο ΕΑΜ για τη συμμετοχή στις περιηγήσεις είναι δωρεάν.