Ο Δήμος Μεσσήνης ανακοίνωσε το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός που χαρακτηρίζει τις δράσεις του τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, την συμφωνική συναυλία της Πηγής Λυκούδη στη μνήμη του κορυφαίου αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη.

Σχετικά με το γεγονός αυτό η συνθέτις Πηγή Λυκούδη τόνισε την συναισθηματική φόρτιση της από την εκδήλωση αυτή, φόρτιση που δημιουργείται από τον θαυμασμό, τις θέσεις και την φιλοσοφία που έμπρακτα χαρακτήριζαν τον Πέτρο Θέμελη.

"Η συναυλία του Σαββάτου 3 Αυγούστου στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, είναι για μένα μία συναυλία αμφίδρομου πάθους στην οποία, επιτρέψτε μου να πω, πως βλέπω … βίους παράλληλους. «Η Μεσσήνη είναι για μένα ένα πάθος, μία αγάπη τρελή που με κρατά ζωντανό και δεν την αφήνω με τίποτα. Η αρχαιολογία είναι δημιουργία, κυρίως όταν ξαναζωντανεύεις μία πόλη» έλεγε ο Πέτρος Θέμελης τη μνήμη του οποίου έχω την τιμή να υμνήσω με τη μουσική μου. Μα μήπως και στη μουσική δεν συμβαίνει το ίδιο; Δεν είναι δημιουργία; Δεν είναι ένα πάθος που βήμα – βήμα σε οδηγεί να πασχίζεις τη ζεύξη του χτες με το σήμερα; Σε αυτό του το όραμα νιώθω να ταυτίζομαι απόλυτα. Πολλές φορές όταν συνθέτω αισθάνομαι τον ενθουσιασμό του ουσιαστικού αγγίσματος, του χτες και του σήμερα. Είναι αυτό το άγγιγμα του καλά κρυμμένου μυστικού που αναζητά να αποκαλυφθεί μέσα από τον λόγο των μεγάλων μας ποιητών. Και τότε η μόνη έγνοια που με καίει, είναι αυτό: Να καταγραφεί μέσα από την μουσική και να φτάσει σε αυτιά και μάτια, καθαρό, και να φωτίσει. Στην συναυλία μνήμης του Πέτρου Θέμελη τα δύο συμφωνικά μου έργα που θα ακουστούν πιστεύω ότι χαρακτηρίζονται από τη μαγεία αυτή της μουσικής σύνθεσης. Το πρώτο «Η Δίψα Στο Μυστρά» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου ένα έργο που απέσπασε Ασημένιο Μετάλλιο, (Global Music Awards 2023), σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Σύνθεσης, στην Καλιφόρνια της Αμερικής (International Music Competition, California USΑ) ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές από όλο τον κόσμο και το δεύτερο απαρτίζεται από το «Κύκλο τραγουδιών» σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου.

Μαζί μου πολύτιμοι συνεργάτες που πράγματι ενώνουν και το δικό μου χτες με το σήμερα. Η εξαιρετική ερμηνεύτρια Ελένη Πέτα. με την οποία είχα συνεργαστεί το 2010 στο Μ.Μ.Α ερμηνεύοντας μοναδικά, για πρώτη φορά τον κύκλο αυτών των τραγουδιών του Νικηφόρου Βρεττάκου. Ο σπουδαίος Βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας στον οποίο έχω εμπιστευθεί, χωρίς δεύτερη σκέψη τα μεγάλα συμφωνικά έργα μου από το 2013 μέχρι σήμερα. Με το αστείρευτο ταλέντο του καταφέρνει κάθε φορά να αναδεικνύει και μία άλλη πτυχή των έργων αυτών. Ο Γρηγόρης Βαλτινός, αρκεί το όνομά του: Όσες φορές τον κάλεσα ήταν παρών, καταθέτοντας την εσωτερική του δύναμη, σχεδόν σαρωτικά στις ερμηνείες του, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο απόκρυψης ή μη αποκάλυψης της ΟΥΣΙΑΣ. Η «Ορχήστρα των Στιγμών» με τους εξαιρετικούς σολίστες μουσικούς και τον μαέστρο μας Ελευθέριο Καλκάνη με την ανοιχτή και φρέσκια ματιά αλλά και τη στιβαρή διεύθυνσή του. Νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη για αυτήν την συνάντηση. Η συνειδητή συμμετοχή τους και η αγάπη τους για τα έργα που θα παρουσιαστούν θέλω να πιστεύω ότι εκφράζονται με τις παρακάτω δηλώσεις τους" δήλωσε η Πηγή Λυκούδη.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός πιστεύει ότι «Εμάς τους ηθοποιούς, η συνθέτις Πηγή Λυκούδη μας φέρνει σε επαφή με την μεγάλη ποίηση και τις διαχρονικές Ιδέες και Αξίες που καθορίζουν τον Ελληνικό Πολιτισμό... Οι μουσικές επιλογές της, τα κείμενα και τα ποιήματα που επιλέγει να αναδείξει μουσικά , είναι ένα πνευματικό «καύσιμο» για τον καλλιτέχνη, αλλά κυρίως για το κοινό που κοινωνεί τα έργα της... Αρνείται πεισματικά να ευτελίσει το καλλιτεχνικό της ύψος και να μπει στην εμπορική και φτηνή τέχνη... Εμείς απλώς είμαστε τυχεροί και ευτυχισμένοι που μας επιλέγει να γίνουμε συμμέτοχοι σε έργα που θα μείνουν στο μέλλον για να κρατούν όρθιο το οικοδόμημα που μορφώνει και διαμορφώνει την συνέχεια του Πολιτισμού μας».

Η Ελένη Πέτα ανατρέχει στο παρελθόν και ξαναθυμάται την πρώτη τους συνεργασία, μιλώντας ευγενικά για «Ένα ξεχωριστό και σπάνιο άνθρωπο, μία σπουδαία συνθέτιδα και μουσικό ,που είχε την τύχη και τη χαρά να συνεργαστεί μαζί της πριν αρκετά χρόνια όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το έργο μου πάνω σε ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών! Από τότε θαύμαζα το σθένος της να πηγαίνει κόντρα σε μία εποχή διαφορετικών απαιτήσεων και σε μια χώρα που δε δίνει πια αρκετό χώρο στην τέχνη! Είναι λοιπόν διπλή η χαρά μου που μας ξαναδίνεται η ευκαιρία για αυτό το τόσο σημαντικό και σπουδαίο κατά τη γνώμη μου έργο, πόσο μάλιστα όταν θα πραγματοποιηθεί στον εμβληματικό και ιερό χώρο του θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης το οποίο ο αείμνηστος αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης αναστήλωσε με σκοπό να φιλοξενεί αριστοτεχνικά θεάματα και ακούσματα! Στη μνήμη λοιπόν αυτού του σπουδαίου ανθρώπου θα αφιερώσουμε τα δύο έργα της Πηγής Λυκούδη «Δίψα στο Μυστρά» και «Κύκλο τραγουδιών» σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου.

Ο Σπύρος Κλείσσας ο σπουδαίος Βαρύτονος, συνώνυμο της εμπιστοσύνης καταθέτει επίσης την άποψή του. «Όταν η μουσική συναντιέται με την ποίηση, η ένταση των νοημάτων και των συναισθημάτων ενισχύεται. Το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από την ειλικρίνεια αυτού του διαλόγου των δημιουργών και τη μετουσίωσή του σε ένα άρρηκτο οργανισμό πουεπικοινωνεί άμεσα με τον ακροατή. Το μουσικό έργο της Πηγής Λυκούδη «Δίψα στο Μυστρά» πετυχαίνει να δημιουργήσει αυτό το μοναδικό σύμπαν λόγου, εικόνων και ήχων με γενεσιουργό δύναμη την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, για έναν μυθικό τόπο που τον καθόρισε και τον διαμόρφωσε, ως άνθρωπο και ποιητή. Η συναυλία μας στον Αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης, ολοκληρώνει με έναν σχεδόν μεταφυσικό τρόπο αυτή τη συνεύρεση του παρελθόντος και του μύθου με τις πανανθρώπινες άχρονες αξίες του ποιητικού έργου. Από την πρώτη στιγμή της συνεργασίας με την Πηγή Λυκούδη, είχα τη χαρά να με παρασύρει στο όραμά της και να μοιραστούμε, μέσα από τις δημιουργίες της, την ευαισθησία της και την αστείρευτη έμπνευσή της. Ανυπομονώ για την επερχόμενη συναυλία και ελπίζω να καταφέρουμε να συντονίσουμε το κοινό και να δονήσουμε την ψυχή του!»

Τέλος ο μαέστρος, αρχιμουσικός Ελευθέριος Καλκάνης που θα διευθύνει τα δύο συμφωνικά έργα μιλάει για τη γνώση του δεσίματος μουσικής και ποίησης. «Η Πηγή Λυκούδη είναι μια εξαιρετική συνθέτης που ξέρει πολύ καλά να δένει την μουσική με την ποίηση. Περισσότερα συγκεκριμένα το έργο « Η Δίψα στο Μυστρά» δένει υπέροχα την ποίηση του Ρίτσου με την μουσική της δημιουργώντας απίστευτους διαλόγους κατανυκτικούς και όμορφους. Η σχέση μου μαζί της είναι βαθιά μουσική δίνοντας στην κάθε συναυλία ένα βαθύ και υπέροχο αποτέλεσμα. Η συναυλία σε αυτόν τον υπέροχο χώρο πιστεύω ότι θα απογειώσει την δυναμική του έργου δημιουργώντας ένα υπέρτατο ποιοτικό αποτέλεσμα» .

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης
Σάββατο 3 Αυγούστου 2024, Ώρα 21.00
Συμφωνική Συναυλία Πηγής Λυκούδη
στην μνήμη του Πέτρου Θέμελη
«…εδώ η καρδιά σου η διψασμένη να χτυπάει κάτου απ την πέτρα»

Διοργάνωση
Δήμος Μεσσήνης & Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

Υπό την Αιγίδα
Υπουργείου Πολιτισμού & ΕΟΤ

Υποστήριξη
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου
Επιμελητήριο Μεσσηνίας
Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτιστικής Διπλωματίας (I.A.C.D.)