Εξι µεγάλα µουσεία σε πανέµορφα ελληνικά νησιά ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό, παρουσιάζοντας σηµαντικές εκθέσεις, που στηρίζουν τον τουρισµό µε ιδιαίτερα εικαστικά ταξίδια ιστορίας, µύθων και παραδόσεων.

Άνδρος - Πάρος 

Το Ιδρυµα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή τιµά το µοναδικό ζευγάρι καλλιτεχνών Henri CartierBresson και Martine Franck µε ένα διπλό φωτογραφικό αφιέρωµα, που παρουσιάζεται παράλληλα και στα δυο του µουσεία, στην Αθήνα και την Ανδρο, έως τις 27 Οκτωβρίου 2024. Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου παρουσιάζεται η αναδροµική έκθεση της Martine Franck µε τίτλο «Κοιτάζοντας τους άλλους», που περιλαµβάνει περίπου 150 φωτογραφίες της, καθώς και σηµαντικό αρχειακό υλικό.

Παράλληλα, στις 27 Ιουλίου θα εγκαινιαστεί η νέα έκθεση του 30χρονου εικαστικού θεσµού «Πλόες» του Ιδρύµατος Π. & Μ. Κυδωνιέως στην Άνδρο, µε τίτλο «Προς τη Χώρα των Εσπερίδων», που επιµελήθηκε η κ. Αθηνά Σχινά. Πρόκειται για διάφορα εικαστικά εντυπώµατα, που συσχετίζουν χρώµατα, αποστάσεις και χροιές, δηµιουργώντας αντιφατικότητες και συµβιωτικές αντιπαραθέσεις µέσα από ποικίλες διατυπώσεις. Στους 30ούς «Πλόες», που θα διαρκέσουν έως τις 29 Σεπτεµβρίου, συµµετέχουν δεκάδες καλλιτέχνες µε έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραµικής και σύνθετων υλικών.

Την ίδια στιγµή, στην Πάρο, και συγκεκριµένα στην γκαλερί «Thesis_Garipis», παρουσιάζεται έως τις 7 Αυγούστου η έκθεση «A glance into Elias Kοlivas Art» µε µοναδικά έργα του ζωγράφου Ηλία Κολύβα. Πρόκειται για ένα ταξίδι στον σουρεαλισµό µε το µαγικό βλέµµα του ιδιαίτερου αυτού καλλιτέχνη.
ekthesi-paros

Ρέθυμνο 

«Ο Πικάσο στην Κρήτη: Η χαρά της ζωής» είναι ο τίτλος της νέας, περιοδικής έκθεσης, η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας στον Νοµό Ρεθύµνου, που θα δέχεται το κοινό έως τις 20 Οκτωβρίου. Πρόκειται για 62 πικασικά έργα, κεραµικά, ζωγραφικά, µικρά γλυπτά «παραδείγµατα» (boccetti), σχέδια και χαρακτικά µέσα και έξω από προθήκες, τοποθετηµένα σε αγαστή συνοµιλία µε τις αρχαιότητες, σε βάθρα και στηρίγµατα ή κρεµασµένα σε τοίχους.

Θήρα 

Στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, στη Σαντορίνη, είκοσι διεθνείς καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα έργα τους στην 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραµικής Τέχνης στην Ελλάδα και στην έκθεση µε τίτλο «Πηλού αντηχήσεις: Μέσα από κρυµµένες αφηγήσεις», η οποία θα διαρκέσει έως τις 26 Οκτωβρίου. Με έµπνευση από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, στα νότια του νησιού, όπου έχουν αποκαλυφθεί τα ερείπια µιας προϊστορικής πόλης µεγάλης πολιτιστικής σηµασίας, το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας φιλοξενεί είκοσι πρωτότυπα έργα των καλλιτεχνών, οι οποίοι µέσω ανοικτής πρόσκλησης κλήθηκαν να εµπνευστούν από τα ευρήµατα του προϊστορικού Ακρωτηρίου, µε τον πηλό ως κυρίαρχο υλικό.

Χανιά

Ενα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο, µε όχηµα 150 αυθεντικές αργυροτυπίες, που φέρουν την υπογραφή της σηµαντικότερης µορφής της µεσοπολεµικής ελληνικής φωτογραφικής σκηνής, της Nelly’s, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν οι επισκέπτες της ∆ηµοτικής Πινακοθήκης Χανίων, µέσα από τη νέα της έκθεση «Nelly’s - Συλλογή Κρασάκη», που θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεµβρίου. Εκτός, όµως, από αρχαιότητες και µνηµεία του Ελληνισµού, οι φωτογραφίες της Συλλογής Κρασάκη -ορισµένες από τις οποίες εκτίθενται για πρώτη φορά- ιχνογραφούν τις εκδηλώσεις των ∆ελφικών Εορτών, παραδοσιακές φορεσιές, πορτραίτα, επιφανείς προσωπικότητες και γυµνά µε διάσηµες χορεύτριες της εποχής.
xania-mouseio

Σαμοθράκη

Τα εγκαίνια του αποκατεστηµένου κτιρίου και της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαµοθράκης πραγµατοποιήθηκαν από την υπουργό Πολιτισµού, Λίνα Μενδώνη, πριν από λίγες µέρες, σηµατοδοτώντας µια νέα εποχή για το νησί, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του.



*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»