Το ελληνικό καλοκαίρι, όπου και αν βρισκόμαστε, γίνεται αφετηρία για αποδράσεις μέσω (και) των τεχνών. Και ενώ πλησιάζει ο Δεκαπενταύγουστος, το «κοντέρ» καταγράφει εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα -από τώρα και μέχρι το τέλος του μήνα- που ξεχωρίζουν.

Η μουσική και τα εικαστικά δρώμενα μεταφράζονται σε «οδηγό επιβίωσης» στο κατακαλόκαιρο. Οι φιλότεχνοι αφήνουν τις παραλίες και τραγουδούν με την ψυχή τους σε συναυλίες ερμηνευτών που ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα για να συναντήσουν το κοινό τους. Άλλοι «αποκωδικοποιούν» πίνακες ζωγραφικής. Και γλυπτά. Καθώς συνεχίζεται το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα παραστάσεων του θεσμού του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», ανακαλύπτουμε νέες παραγωγές σε αρχαιολογικούς χώρους.

Δωρεάν είσοδος σε πάνω από 100 μνημεία και μουσεία

Γράψαμε ήδη ότι περισσότερα από 100 μνημεία και μουσεία, από τη Νάξο και τη Βέροια μέχρι την Κοζάνη και την Καρδαμύλη, θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα ανήμερα της αυγουστιάτικης πανσελήνου στις 19/8. Με δωρεάν είσοδο -το επισημάναμε πρωτίστως αυτόκαι ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο ήδη ξεκίνησε. Μπορείτε να δείτε, για παράδειγμα, απόψε τη θεατρική παράσταση «Σχέδιο Αντιγόνη» από την Ομάδα Εν Δυνάμει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής στην Κοζάνη - σημειώστε πως οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος του υπουργείου θα πραγματοποιούνται μέχρι και τις 25 του μηνός.

Βέβαια, για τις θεατρικές παραστάσεις έχουμε γράψει τα περισσότερα. Αλλά η ατζέντα του φιλότεχνου, το προαναγγείλαμε εξάλλου, περιλαμβάνει και εικαστικά. Ο Χρήστος Παλλαντζάς παρουσιάζει τη νέα του δουλειά «Τόπος & Μύθος» στο εμβληματικό Φετιχιέ Τζαμί της Ναυπάκτου. Η γκαλερί Baraka Art Space στις Σπέτσες την ομαδική έκθεση «An Eye is All I am».

Στη Σίκινο μέχρι τις 14 Αυγούστου, σχεδόν οριακά δηλαδή προλαβαίνετε όσοι βρίσκεστε κάπου εκεί κοντά, «Η λέξη για τον κόσμο είναι θάλασσα». Πρόκειται για ομαδική έκθεση σε διοργάνωση και υποστήριξη της Alibi Gallery και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σικίνου. Με τη συμμετοχή 11 καλλιτεχνών και με πέντε νέες αναθέσεις έργων που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση, έπειτα από ένα πρόγραμμα δημιουργικής διαμονής των καλλιτεχνών στο νησί, που περιλαμβάνουν ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις και περφόρμανς.

Στην Ύδρα (Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας) παρουσιάζεται η έκθεση του Εfstathios-AkisK «Να ζωγραφίσουμε όλοι μαζί ζωντανά για την ειρήνη στον κόσμο».

Ανοιχτές μουσικές σκηνές και θέατρα

Και είναι φυσικά το συναυλιακό καλοκαίρι που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε ανοιχτές μουσικές σκηνές και θέατρα, εντός και εκτός των πόλεων, στην εξοχή. Ο Σωκράτης Μάλαμας θα βρίσκεται με την Ιουλία Καραπατάκη αύριο στην παραλία Βαγιωνιά στην Αρχαία Επίδαυρο. Στις 14 του μηνός θα τραγουδήσει στο Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών στη Χαλκιδική και στις 17 Αυγούστου στην Αμφιλοχία.

Ο Γιάννης Χαρούλης θα τιμήσει την κρητική παράδοση στις 13 του μηνός στο Δημοτικό Στάδιο Χίου. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, που συμπληρώνει μισό αιώνα στην ελληνική δισκογραφία, θα μας ταξιδέψει με τη μουσική του απόψε στην Κω, στο Νέο Στάδιο Ανταγόρα, τη Δευτέρα στο Παλαιό Λιμάνι στο Αίγιο και στις 17 Αυγούστου στο Δημοτικό Γήπεδο Αγίου Νικολάου στη Χαλκιδική.

Θέλετε και άλλες προτάσεις;

Ο Γιάννης Κότσιρας μας περιμένει στις 12 Αυγούστου στην παραλία Βαγιωνιά στην Αρχαία Επίδαυρο, στις 13 του μηνός στον Εμπεσό στην Αιτωλοακαρνανία και στις 17 Αυγούστου στις όχθες του ποταμού Αγγίτη στη Δράμα. Αύριο το βράδυ ο Δημήτρης Μπάσης θα μοιραστεί τη σκηνή με τον Σταύρο Ξαρχάκο και την Ηρώ Σαΐα στα Καλάβρυτα, ενώ τη Δευτέρα θα βρίσκεται στη Ζάκυνθο. Στις 17 Αυγούστου η Ελευθερία Αρβανιτάκη με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη θα τραγουδήσουν στη Σαλαμίνα και στις 19 του μηνός στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης. Ενώ η Μαρίνα Σάττι θα τραγουδάει και θα χορεύει τη Δευτέρα στο Θέατρο Φλόκα στην Αρχαία Ολυμπία. Αυτός ο Αύγουστος θα είναι σίγουρα πιο «ζωντανός» από ποτέ!