Θησαυροί της αρχαίας Μπασιλικάτα αποκαλύπτονται στην Αθήνα από τις 17 Οκτωβρίου μέχρι τον Ιανουάριο του 2025. Ένας άγνωστος αρχαίος πολιτισμός, από την κοντινή μας Ιταλία, σύντομα θα «ξεδιπλωθεί» στο Μουσείο Ακρόπολης, σε μία έκθεση που δεν θα θυμίζει τίποτα από ό,τι έχουμε δει έως τώρα.

Σκεφτείτε θησαυρούς από έναν ανεξερεύνητο πολιτισμό που συνάντησαν οι Έλληνες της νότιας Ιταλίας, της λεγόμενης «Magna Grecia» (Μεγάλη Ελλάδα). Είναι η κληρονομιά της αρχαίας Μπασιλικάτα, όπως λένε οι ειδικοί, σε μία έκθεση «από το σκοτάδι στο φως»: Η περιοδική έκθεση «Θησαυροί της αρχαίας Basilicata - Η αόρατη κληρονομιά», σύμφωνα με τον καθηγητή Νικόλαο Σταμπολίδη, επικεφαλής του Μουσείου Ακρόπολης, «αποτελεί τον καρπό συνεργασίας επιστημόνων που εδώ και χρόνια προσπαθούν να αναδείξουν τον πολιτισμό στο κέντρο του κόλπου του Τάραντα, της Οινοτρίας γης, στη σημερινή Μπασιλικάτα.

Από αυτήν την έκθεση, ο επισκέπτης θα γνωρίσει τον πολιτισμό που συνάντησαν οι Έλληνες από την Πελοπόννησο και τη νησιωτική αρχαία Ελλάδα στα ταξίδια τους για εγκατάσταση στη γη της Ιταλίας και της Σικελίας, κυρίως στο τμήμα αυτό που μεταγενέστερα ονομάστηκε Μεγάλη Ελλάδα».

Ευκαιρία να ταξιδέψουμε από το τέλος της Εποχής του Χαλκού (11ος αι. π.Χ.) έως και τον 6ο αι. π.Χ. Για να μάθουμε την ιστορία 312 αντικειμένων -μεταξύ των οποίων κοσμήματα, καπέλα, γλυπτά, μπιμπελό, έργα τέχνης- από μουσεία της περιοχής.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του μουσείου, «πρόκειται για προσωπικά αντικείμενα που προσέφεραν στους τεθνεώτες οι συγγενείς και οι φίλοι για το μεγάλο ταξίδι τους στον Άδη, συνοδευτικά αντικείμενα που φανερώνουν τις πίστεις και τις δοξασίες τους, τις σχέσεις και τα έθιμά τους, όταν αυτοί ήταν εν ζωή, έργα δηλαδή που αντανακλούν τον πρώιμο πολιτισμό της Μπασιλικάτα».