Έμεινε στην ιστορία ως ο «πατέρας της σύγχρονης γλυπτικής». Ο Ογκίστ Ροντέν (1840-1917) ήταν ο δημιουργός που με τα γλυπτά του αποτύπωσε στη νεότερη εποχή -με δύναμη και ρεαλισμό- τις ανθρώπινες αδυναμίες. Η μοναδικότητά του όμως έγκειται στο ότι είναι από τους ελάχιστους που εμπνέουν τους σύγχρονους δημιουργούς και κερδίζουν νέους θαυμαστές. Σήμερα τα έργα του παραμένουν δημοφιλή και συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου, όπου και αν εκτίθενται.

Το Μουσείο Ροντέν στο Παρίσι, στο διά ταύτα, όπου παραμένουμε και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επενδύοντας στην παγκόσμιας εμβέλειας δυναμική του έργου του ιδιοφυούς Γάλλου δημιουργού, σε λίγες εβδομάδες πρόκειται να ανοίξει το πρώτο του παράρτημα στο εξωτερικό, στη Σαγκάη.

Με την υποστήριξη του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού και της Κρατικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας, με πρόσθετη ιδιωτική χρηματοδότηση από τον Γαλλοκινέζο συλλέκτη τέχνης Γου Γκινγκ, ο νέος χώρος θα είναι γνωστός ως Centre d’Art Rodin. Η έναρξη της λειτουργίας του, που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, συμπίπτει με την 60ή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Κίνας. Έτσι, περίπου 50 γλυπτά του Ροντέν, υλικό από τα οποία εξασφαλίσαμε, αναμένεται να εμφανιστούν στην εναρκτήρια έκθεση του Centre d’Art Rodin, η οποία θα διαρκέσει δύο χρόνια κι έχει τίτλο «Rodin: Η κληρονομιά της σύγχρονης γλυπτικής», ξετυλίγοντας το κουβάρι των δεσμών μεταξύ του Ροντέν και του κινεζικού πολιτισμού.

Η έκθεση αποτελεί μείζον καλλιτεχνικό γεγονός διεθνώς και θα περιλαμβάνει ορισμένα κομμάτια από την προσωπική συλλογή του καλλιτέχνη που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ, όπως πορσελάνες των δυναστειών Μινγκ (1368-1644) και Κουίνγκ (1644-1911), φιγούρες από τερακότα της δυναστείας Τανγκ (618-907 π.Χ.) και ένα άγαλμα της θεότητας Γκουανίν, μιας δημοφιλούς μορφής του κινεζικού βουδισμού - όλα έργα που θα «συνομιλούν» με τα πλέον θαυμαστά επιτεύγματα του Ροντέν.

Μεταξύ των γλυπτών που μπορούν να δουν οι επισκέπτες, συμπεριλαμβάνονται εκδοχές των έργων «Ο σκεπτόμενος» (1904), «Η εποχή του χαλκού» (1877) και οι χάλκινες εκδόσεις των έργων «Το φιλί» (1882) και «Ο άνθρωπος που περπατάει» (1907). Η πρώτη έκθεση στη Σαγκάη θα περιλαμβάνει επίσης 30 γλυπτά άλλων καλλιτεχνών που συνδέονται με τον Ροντέν, όπως ο δάσκαλός του Αλμπέρ-Ερνέστ Καριέ-Μπελέζ, και σύγχρονοι καλλιτέχνες όπως ο Αριστίντ Μαγιόλ και ο Αντουάν Μπουρντέλ. Η έδρα του νέου χώρου στη Σαγκάη θα είναι το κτίριο που κατασκευάστηκε αρχικά για να στεγάσει το γαλλικό περίπτερο στην Expo 2010, από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ζακ Φεριέ, ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα που θα πλαισιώνει ιδανικά τα κλασικά αριστουργήματα του Ροντέν, υπογραμμίζοντας και προβάλλοντας μοναδικά την οικουμενικότητα της τέχνης του.


Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»