Ιδιαίτερες και δωρεάν μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, χορό και δράσεις για παιδιά και εφήβους περιλαμβάνει η όγδοη εβδομάδα του ιδιαίτερα πετυχημένου πολυσυλλεκτικού προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», από τις 19 έως και τις 25 Αυγούστου, πάνω στον κεντρικό θεματικό άξονα του θεσμού για τη φετινή χρονιά, την έννοια της σύγκρουσης.

Τα έργα και οι δράσεις παρουσιάζονται σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Χανιά, Μυτιλήνη, Ερέτρια, Μεσολόγγι, Γόρτυνα, Πρέσπες, Κεφαλονιά και Κόρινθο.

Τη μουσική παράσταση «Η θαυμαστή ιστορία του Χορ-χορ αγά», σε σύνθεση Αποστόλη Κουτσογιάννη, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε απόψε στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις 20 και 21 Αυγούστου, παρουσιάζονται οι μουσικές παραστάσεις «Balkania» με τη συμμετοχή των σχημάτων Abagar Quartet, Ισοκράτισσες, Lot Kurbeti στο ελληνιστικό θέατρο στο Δίον και «Μόρτισσα και αλάνης» στο αρχαίο θέατρο Απτέρας, καθώς και η παράσταση για παιδιά και εφήβους «Ροβ & Κρους» από το Patari Project στο Κάστρο Μυτιλήνης. Επιπλέον, η μουσική παράσταση «Εις την Πόλιν - Istanbul» έρχεται από τη μουσική ομάδα in excelsis στις 21 και 22 Αυγούστου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας. Στις 22 και 23 Αυγούστου, η παράσταση για παιδιά και εφήβους «Η τέχνη του πολέμου», σε κείμενο και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Θάνου και Αλκμήνης Καλογήρου παρουσιάζεται στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο ΙΠ Μεσολογγίου, ενώ στις 23 και 24 Αυγούστου το διήμερο δράσεων «Τouching Faultlines», σε επιμέλεια της Αγγελικής Τζωρτζακάκη και του Πάνου Γιαννικόπουλου, φέρνει σε διάλογο σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές στο ρωμαϊκό ωδείο Γόρτυνας.

Τις δράσεις συμπληρώνει το έργο για παιδιά «Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα», το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Αγγελικής Δαρλάση και παρουσιάζεται, στις 24 και 25 Αυγούστου, στον αρχαιολογικό χώρο Κορίνθου.