Μία πανδαισία χορού, με διεθνή αστέρια, που θα πρωταγωνιστήσουν σε τέσσερις παραστάσεις που θα συζητηθούν, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το φθινόπωρο. Φόντο, το Ηρώδειο και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τα οποία «καταλαμβάνουν» με βιρτουοζιτέ. Τα παραπάνω μπορούν να ειπωθούν δίχως την παραμικρή διάθεση υπερβολής, αφού από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου, χορευτές-θρύλοι θα λάμψουν στην Αθήνα - καθιστώντας τη διεθνή πόλο έλξης για τους φίλους των χορού. Τουλάχιστον.

Η θρυλική «Ζιζέλ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τις αρχικές πουέντ θα μας προσφέρει το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού: Έρχεται με 70 συντελεστές με τη θρυλική «Ζιζέλ», από τις 19 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για να παρουσιάσει το αριστούργημα του Αντόλφ Αντάμ. Έργο με συναισθηματικές διακυμάνσεις, ιδανικά χορογραφικά ανοίγματα και υψηλές τεχνικές απαιτήσεις, η «Ζιζέλ» αποτελεί μπαλέτο της ρομαντικής περιόδου - παραμένοντας ένα από τα πιο δημοφιλή θεάματα στην ιστορία του χορού. Το έργο, που γράφτηκε το 1841, αποθεώνει την άδολη αγάπη και συμπάσχει με τις καρδιές εκείνες που έχουν πονέσει από τον έρωτα (όλων μας δηλαδή, ανεξαιρέτως).

«Τ’ αστέρια λάμπουν κάτω από την Ακρόπολη»

Από την άλλη, πανόραμα χορογραφιών με τα αριστουργήματα των μεγαλύτερων χορογράφων θα μας παρουσιάσουν, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο, χορευτές-φίρμες από τα σημαντικότερα μπαλέτα του κόσμου. Ο λόγος για την παράσταση «Τ’ αστέρια λάμπουν κάτω από την Ακρόπολη», στην οποία κορυφαίοι etoiles-χορευτές των Opera de Paris (Mathieu Ganio και Hannah O’Neill), του Royal Ballet Covent Garden (Fumi Kaneko και Vadim Muntagirov), Berlin State Ballet (Daniil Simkin), του Wiener Staatsoper (Kiyoka Hashimoto και Davide Dato), του The Royal Danish Ballet (Emma Riiskofoed και Ryan Tomash) και του American Ballet Theater (Elizabeth Beyer) σκοπεύουν να συναρπάσουν το κοινό, στη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

«Μπαγιαντέρα»

Σε επόμενο χρόνο, το Mπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού θα παρουσιάσει την «Μπαγιαντέρα», από τις 25 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μουσική του Λούντβιχ Μίνκους. Στην Ινδία, η ιέρεια και χορεύτρια του ναού Νικίγια ερωτεύεται τον ευγενή πολεμιστή Σόλορ. Όταν ο μαχαραγιάς και η κόρη του, Γκαμζάτι, το ανακαλύπτουν, κρυφές επιθυμίες και πάθη ανασύρονται, πυροδοτώντας δολοφονικές ίντριγκες. Μια πανέμορφη ιστορία για τον έρωτα, το μίσος, τον θάνατο και εντέλει τη μοίρα. Όσο για το πιο διάσημο συμφωνικό-χορωδιακό έργο του εικοστού αιώνα, τα «Carmina Burana» του Γερμανού συνθέτη Καρλ Ορφ, έρχεται στις 2 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο. Ένα αξεπέραστο έργο για τις μικρές χαρές και λύπες που καθιστούν τον άνθρωπο παιχνίδι στα χέρια της μοίρας - εν προκειμένω μιλάμε για μία υπερπαραγωγή, ένα φαντασμαγορικό θέαμα από την Εθνική Όπερα της Οδησσού, με τη συμμέτοχή 150 συντελεστών.