avatar

Μαγκαζίνο
Γιώργος Πιέρρος

Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις θεατρικές παραγωγές της νέας σεζόν - Οι ιστορίες που θα ενθουσιάσουν το κοινό

Οι πρεμιέρες του χειμώνα

Κωµωδίες, µιούζικαλ, αστυνοµικά έργα, αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες κοινωνικές και δραµατικές ιστορίες έρχονται στις αθηναϊκές σκηνές για να συναρπάσουν το κοινό

theatro-parastaseis
Την ώρα που οι καλοκαιρινές περιοδείες βρίσκονται στην τελική τους ευθεία, κάνοντας τις τελευταίες τους στάσεις σε όλη την Ελλάδα, πυρετώδεις είναι οι προετοιµασίες για τις νέες θεατρικές παραγωγές του χειµώνα. Κωµωδίες, µιούζικαλ, αστυνοµικά έργα, αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες κοινωνικές και δραµατικές ιστορίες έρχονται στις αθηναϊκές σκηνές για να συναρπάσουν το κοινό.

Μουσικές παραστάσεις

Το ∆ηµοτικό Θέατρο Πειραιά θα παρουσιάσει τον «Βαφτιστικό» για µόνο τέσσερις παραστάσεις, στις 12, 13, 14, 15 Σεπτεµβρίου, σε µουσική διεύθυνση Γιώργου Γαλάνη. Η αγαπηµένη στο ελληνικό κοινό οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη ζωντανεύει υπό τους ήχους της Ελληνικής Συµφωνιέτας και µας προσκαλεί να τραγουδήσουµε µαζί µε την 23µελή ορχήστρα τραγούδια που λατρέψαµε. Στις 31 Οκτωβρίου αναµένουµε να ανεβεί στη σκηνή το πασίγνωστο µιούζικαλ «Ωραία µου κυρία» του George Bernard Shau, σε σκηνοθεσία Θέµιδας Μαρσέλλου και πρωταγωνιστές τους Demy, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Τάκη Παπαµατθαίου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου κ.ά. Ωστόσο στο «Παλλάς» θα δούµε πάλι από τη miss µιούζικαλ Θέµιδα Μαρσέλλου και την πολυβραβευµένη «Matilda», που θα κάνει πρεµιέρα στις 9 Νοεµβρίου µε τους Θανάση Τσαλταµπάση, Χάρη Ρώµα, Ντορέττα Παπαδηµητρίου, Πηνελόπη Αναστασοπούλου.

Στην Εθνική Λυρική Σκηνή θα δούµε τη φιλόδοξη παράσταση µουσικού θεάτρου «Ματαρόα στον ορίζοντα», σε µουσική των Νίκου Κυπουργού και Θοδωρή Αµπαζή. Το έργο, που θα παρουσιαστεί από 14 ∆εκεµβρίου 2024 έως 12 Ιανουαρίου 2025, ζωντανεύει επί σκηνής την ιστορία του θρυλικού πλοίου «Ματαρόα», το οποίο µετέφερε Ελληνες διανοούµενους στη Γαλλία µετά τον Β' Παγκόσµιο Πόλεµο.

Και κοµεντί

Το «Από Μηχανής Θέατρο» παρουσιάζει από τις 4 ∆εκεµβρίου την πολυαγαπηµένη κωµωδία του ∆ηµοσθένη Μισιτζή «Ο Φιάκας», σε σκηνοθεσία Πάνου Σκουρολιάκου, µε τον Φίλιππο Σοφιανό στον ρόλο του απατεώνα Φιάκα. Η σαρδόνια, σκοτεινή κωµωδία «Ο άσχηµος», του Marius Von Mayenburg, µετά τη θερµή υποδοχή κοινού και κριτικών συνεχίζει για 2η χρονιά στο «Νέο Θέατρο Βασιλάκου», από την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου. Η Κατιάνα Μπαλανίκα και η Ιωάννα Ασηµακόπουλου θα πρωταγωνιστήσουν στη βραβευµένη δραµατική κοµεντί του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ, «∆υο γυναίκες χορεύουν», σε σκηνοθεσία Πυγµαλίωνα ∆αδακαρίδη, από τον Νοέµβριο στο θέατρο «∆ιάνα», ενώ ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης θα παρουσιάσει πρώτη φορά στην Ελλάδα τη δραµατική κωµωδία «Στο διπλανό δωµάτιο ή το έργο του δονητή» της Sarah Ruhl, στο θέατρο «Βρετάνια».

Σπουδαία έργα

Σε πανελλήνια θεατρική πρώτη θα παρουσιαστεί το σπουδαίο έργο του πολυ- γραφότατου Γάλλου µυθοπλάστη Ονορέ ντε Μπαλζάκ «Ανθρωπος χωρίς όνοµα» από τον Οκτώβριο στο «Θέατρο Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής». Τη διασκευή και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, ενώ τους ρόλους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί Θανάσης Κουρλαµπάς, Ορέστης Τρίκας κ.ά. Στο θέατρο «Ανεσις» θα δούµε από τις 23 Οκτωβρίου την «Ορέστεια του Στρίντµπεργκ», µια τριλογία αποτελούµενη από τα έργα «Ο χορός του θανάτου» - «Οι δανειστές» - «Η πιο δυνατή», σε σύλληψη και σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου, µε τους Ευδοκία Ρουµελιώτη, Χρήστο Σαπουντζή κ.ά. Στο ίδιο θέατρο θα δούµε και την αληθινή ιστορία του «Ανθρώπου-ελέφαντα» που έγινε γνωστή από την πολυβραβευµένη κινηµατογραφική ταινία του David Lynch και δεν έχει σταµατήσει να εµπνέει το κοινό από την πρώτη της καταγραφή το 1920. Ο Γιώργος Νανούρης θα σκηνοθετήσει το «Ηταν όλοι τους παιδιά µου» του Αρθουρ Μίλερ, από τον Οκτώβριο στο θέατρο «Αλκυονίς».

Στο θέατρο «∆ανδουλάκη» θα δούµε τη συναρπαστική ιστορία µυστηρίου «Ο αόρατος επισκέπτης» του Oriol Paulo, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, ενώ το δικαστικό θρίλερ «Η ετυµηγορία» θα παρουσιαστεί πρώτη φορά στην Ελλάδα τον προσεχή Οκτώβριο στον «Ελληνικό Κόσµο», σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, µε πρωταγωνιστή τον Γρηγόρη Βαλτινό. Το «Demons», το συνταρακτικό δράµα του Λαρς Νόρεν, έρχεται στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» από τις 16 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη, µε τον Ιωάννη Παπαζήση, την Ιωάννα Παππά, τον Γιάννη Κουκουράκη και τη Μαρίζα Τσάρη.

Επαναλήψεις

Η «Μεταµόρφωση» του Φραντς Κάφκα, ένα από τα λογοτεχνικά αριστουργήµατα του 20ού αιώνα, θα παρουσιάζεται για πέµπτη συνεχή χρονιά σε σκηνοθεσία του Τάσου Σαγρή, κάθε Σάββατο βράδυ από τις 16 Νοεµβρίου, στο θέατρο «Olvio». Τα «39 σκαλοπάτια», το κωµικό θρίλερ κατασκοπείας που παρουσιάστηκε µε τεράστια επιτυχία τον περασµένο χειµώνα, επανέρχεται για 2η χρονιά, από 4 Νοεµβρίου, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη». Ο Μάκης Παπαδηµητρίου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο έργο του Πάτρικ Μπάρλοου, µαζί µε τρεις ταλαντούχους ηθοποιούς που ερµηνεύουν διαφορετικούς χαρακτήρες µε θαυµαστή ταχύτητα. Στο θέατρο «Αργώ» επαναλαµβάνεται για δεύτερη χρονιά λόγω µεγάλης επιτυχίας το πολυβραβευµένο αριστούργηµα του Τζεφ Μπάρον, «Κάθε Πέµπτη, κύριε Γκριν», σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, µε τους Γιώργο Κωνσταντίνου και Αποστόλη Τότσικα, σε ένα ρεσιτάλ ερµηνείας που µάγεψε το κοινό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τα «170 τετραγωνικά», του Γιωργή Τσουρή, επιστρέφουν στην κεντρική σκηνή του θεάτρου «Ιλίσια» για 6η χρονιά, από 4 Οκτωβρίου, ενώ στη σκηνή θα ξαναδούµε και το κλασικό έργο του παγκόσµιου ρεπερτορίου, «Οι άθλιοι» του Ουγκό, που επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στον «Ελληνικό Κόσµο». Από την 1η Νοεµβρίου θα ξεκινήσει στο «Studio Μαυροµιχάλη» για ένατη χρονιά το αριστούργηµα «Το κιβώτιο» του Αρη Αλεξάνδρου, που το κοινό όλα αυτά τα χρόνια το έχει αγκαλιάσει µε συνεχόµενα sold out.  


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»