Η Αντζελίνα Τζολί ετοιμάζεται να κριθεί ως Μαρία Κάλλας στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, που χθες σήκωσε αυλαία με το prequel του «Σκαθαροζούμη» του Τιμ Μπάρτον και την ολική επαναφορά των Μάικλ Κίτον - Γουαϊνόνα Ράιντερ. Την ίδια στιγμή η Ελληνίδα Αθηνά Τσαγγάρη διεκδικεί «Χρυσό Λέοντα» στο μακροβιότερο φεστιβάλ της 7ης Τέχνης στον κόσμο. Μετά το «Chevalier», παρουσιάζει την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, το «Ηarvest», αγγλόφωνη παραγωγή με τον Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς, που απέσπασε βραβείο ερμηνείας στις Κάννες. Έχει συνεργαστεί και με την Αριάν Λαμπέντ, ηθοποιό και σύζυγο του Γιώργου Λάνθιμου, αγαπημένου κινηματογραφιστή για το Λίντο.

Στις 7/9 θα ξέρουμε αν κέρδισε το «λιοντάρι». Έως τότε, αξίζει αναφορά στο στόρι, που εκτυλίσσεται σε χωριό χωρίς όνομα, σε απροσδιόριστο χρόνο, «στην τραγικοκωμική εκδοχή ενός γουέστερν. Δύο παιδικοί φίλοι αντιμετωπίζουν εισβολή από τον έξω κόσμο: το τραύμα του εκμοντερνι σμού», επισημαίνει. Είναι και ο Αλέξανδρος Αβρανάς όμως, που διαγωνίζεται στο τμήμα «Ορίζοντες» (Orizzonti) με το «Quiet Life», με τη χώρα μας εν προκειμένω «φαβορί».

Όλα τα βλέμματα (και τα φλας) λοιπόν στρέφονται στη Μόστρα. Για να δούμε, στις λαμπερές πρεμιέρες, και ζωντανά, στο κόκκινο χαλί, τους Μόνικα Μπελούτσι, Ντάνιελ Κρεγκ, Μπραντ Πιτ (σκεφτείτε συνάντηση με την Τζολί, με την οποία εξακολουθούν να βρίσκονται στα δικαστήρια για το οινοποιείο-χρυσωρυχείο που έφτιαξαν στη διάρκεια του γάμου τους στη Γαλλία!), Τζορτζ Κλούνεϊ, Κέιτ Μπλάνσετ (που επιστρέφει, έπειτα από έξι χρόνια, στο θέατρο με τον «Γλάρο» του Άντον Τσέχοφ). Επίσης, αναμένονται οι Τίλντα Σουίντον, Τζουλιάν Μουρ… Μιλάμε δηλαδή για «μετακόμιση» του Χόλιγουντ στην πόλη των δόγηδων, για ΧXL στρατιά αστέρων. Όσον αφορά άλλες ταινίες που αναμένονται με ενδιαφέρον, έχουμε και «Joker: Folie à Deux», με τον έξοχο Χοακίν Φίνιξ, που επίσης θα δώσει το «παρών», και τη Lady Gaga. Αλλά και το «Queer» με τον Ντάνιελ Κρεγκ. Επίσης, τους Νικόλ Κίντμαν - Αντόνιο Μπαντέρας στο «Babygirl», το οποίο, όπως γράφαμε χθες, είναι το «πιο αποκαλυπτικό» έργο της Κίντμαν, όπως δήλωσε στο «Vanity Fair». Να μην ξεχάσουμε την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του (αγαπημένου, πολυβραβευμένου) Πέδρο Αλμοδόβαρ. Και τον (κούκλο και ταλεντάρα) Τζουντ Λο ως μουστακαλή πράκτορα του FBI στο «The Οrder». Ούτε τους «Λύκους», με την κινηματογραφική «επανένωση», όπως έγραψε σε προηγούμενο τεύχος της η «Α», Πιτ - Κλούνεϊ, μετά το θρυλικό «Ocean’s Eleven», που θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού την ερχόμενη Κυριακή. TIP: Περιμένουμε και τη (θεά) Σιγκούρνι Γουίβερ, διάσημη για τον ρόλο της στο «Alien», να συγκινείται την ώρα που θα κρατάει τον τιμητικό «Χρυσό Λέοντα» για την προσφορά της στο σινεμά, τη νύχτα της πρεμιέρας του φεστιβάλ. Άλλος για Μόστρα;