Ξεκινά το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης - Δημήτρης Κρεμαστινός με φετινό τίτλο “Μεταξύ δύο κόσμων”, που για τρίτη χρονιά θα ταξιδέψει επισκέπτες και κατοίκους σε ένα ανεπανάληπτο μουσικό ταξίδι, με πολλές ιδιαίτερες στάσεις σταθμούς του ελληνικού πενταγράμμου.

Από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου, το λιμάνι, ο περίβολος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, το σπίτι του Δημήτρη Κρεμαστινού, και ο αρχαιολογικός χώρος του Χωριού, θα αποτελέσουν τα σημεία πραγματοποίησης των πέντε μουσικών βραδιών στις οποίες θα συμμετέχουν συνολικά 37 σημαντικοί καλλιτέχνες από την χώρα μας και από το εξωτερικό.

Υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου και μέλους της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Νίκου Χαλιάσα, οι νότες γίνονται μελωδίες, οι μελωδίες εικόνες και οι εικόνες αναμνήσεις που θα ξεχειλίσει το μυαλό και την καρδιά των μουσικών και των ακροατών, οδηγώντας τους μυσταγωγικά, σε μουσικά μονοπάτια που όλοι αγαπάμε και σιγοτραγουδάμε.

Στις 7 Σεπτεμβριου ξεκινά στην άκρη του λιμανιού με “Τα πολλά πρόσωπα του κυρίου Κώστα Γιαννίδη”, όπου οι διακεκριμένες τραγουδίστριες Θεοδώρα Μπάκα και Άρτεμις Μπόγρη, καθώς και ο εξέχων πιανίστας Θανάσης Αποστολόπουλος θα παρουσιάσουν τα πολλά πρόσωπα του μικρασιάτη Κώστα Γιαννίδη, κατά κόσμον Γιάννη Κωνσταντινίδη, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου θα παρακολουθήσουμε “Βιολί & πιάνο” στον περίβολο της εκκλησίας του Αγ.Νικολάου, όπου η εξέχουσα βιολονίστρια της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Κατερίνα Χατζηνικολάου, συναντά τον διακεκριμένο πιανίστα Απόστολο Παληό σε μια συναυλία που διατρέχει πέντε αιώνες μουσικής.

Το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την τύχη να απολαύσουν στη φυσική σκηνή του παλιού χωριού το πρόγραμμα “Η μουσική Σμύρνη: ένα μουσικό ταξίδι στο χρόνο” με τους Quintarco, τους ανήσυχους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, σε ένα μοναδικό συλλογισμό με τον Αλέκο Βρέτο στο ούτι και τις ενορχηστρώσεις, ενώ στις 10 του μηνός ο Can Okan στη μουσική διεύθυνση της συναυλίας της μικρής Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών θα συμπράξει με τον 12χρονο ταλαντούχο Νικόλα Γαρουφαλίδη που θα ερμηνεύσει 3 έργα-ορόσημα της βιολιστικής φιλολογίας, μπροστά από το σπίτι του Δημήτρη Κρεμαστινού. Τέλος, η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει στο λιμάνι με τον ερμηνευτή και καταξιωμένο καλλιτέχνη Δημήτρη Μπάση που με τη φωνή του θα ντύσει μια βραδιά αφιερωμένη στον Μίμη Πλέσσα, μαζί με τη Μάλαμα Σεβαστού θα ερμηνεύσουν τα κομμάτια του μουσικού που με το έργο του έχει «ντύσει» αγαπημένες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου και της θεατρικής σκηνής και έχει «συνοδεύσει» μουσικά την ελληνική ιστορία για ήδη 70 χρόνια.

“Η τρίτη χρονιά μας βρίσκει “Μεταξύ δύο κόσμων” και πολλών ακουσμάτων που θέλουμε να μοιραστούμε με το κοινό. Ο τόπος αυτός είναι μία συνεχής καλλιτεχνική έμπνευση και η αγάπη με την οποία οι κάτοικοι το έχουν αγκαλιάσει είναι για εμάς η καλύτερη ανταμοιβή” δηλώνει ο Καλλιτεχνικός Δ/ντης κ. Νίκος Χαλιάσας.

Το φεστιβάλ τιμά τη μνήμη του σπουδαίου ακαδημαϊκού, γιατρού, πολιτικού και Χαλκίτη, Δημήτρη Κρεμαστινού και αποτελεί πρωτοβουλία του στενού του και επί ετών συνεργάτη και σήμερα Δημάρχου Χάλκης, κ. Άγγελου Φραγκάκη.

“Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, μέντοράς μου για πάνω από 20 χρόνια αφιέρωσε τη ζωή του στους ανθρώπου και στον τόπο του γιατί μέσα από τη δική τους ευημερία αντλούσε δύναμη, ικανοποίηση και χαρά. Τέσσερα χρόνια μετά τον
θάνατό του, νιώθω βαριά την ευθύνη της σχέσης μας και ιδιαίτερη τιμή που το φεστιβάλ που δημιουργήσαμε οι συνεργάτες μου και εγώ, έχει αρχίσει να ριζώνει “θεσμικά”. Η Χάλκη είναι ένας τόπος μαγικός, όπως και οι μουσικές αναφορές που ο Νίκος Χαλιάσας και οι συνάδελφοι του εδώ και τρία χρόνια έχουν ταυτίσει με το νησί μας” δηλώνει ο κ. Φραγκάκης λίγο πριν την επίσημη έναρξη του θεσμού.

aggelos_fragkakis

Ο δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης μιλάει για το φεστιβάλ


Με γνώμονα ποιες σκέψεις σχεδιάστηκε το πρόγραμμα των φετινών συναυλιών και τι περιλαμβάνει αυτή η τρίτη διοργάνωση;

Το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Χάλκης σχεδιάστηκε με γνώμονα την ποικιλία, την καινοτομία και τη σύνδεση με τον τόπο. Στόχος μας ήταν να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα που θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα μουσικών ενδιαφερόντων και θα προσελκύσει ένα ποικίλο κοινό. Επιλέξαμε έργα κλασικών και σύγχρονων συνθετών, που παρουσιάζουν τόσο την πλούσια μουσική παράδοση όσο και τις σύγχρονες τάσεις. Παράλληλα, δώσαμε έμφαση στην ανάδειξη της μοναδικής ατμόσφαιρας της Χάλκης, επιλέγοντας ως αυτοσχέδιες σκηνές των συναυλιών γραφικές τοποθεσίες του νησιού. Με την τρίτη αυτή διοργάνωση, επιδιώκουμε να εδραιώσουμε το φεστιβάλ ως έναν θεσμό που προβάλλει την Χάλκη ως έναν σημαντικό πολιτιστικό προορισμό και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της μουσικής κουλτούρας στην Ελλάδα και την .

Ποιος είναι γενικά ο σκοπός του Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός από τότε που ξεκίνησε έως σήμερα;

Από την ίδρυσή του, το Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο του την ανάδειξη της Χάλκης ως σημαντικού πολιτιστικού προορισμού και τη διάδοση της κλασικής μουσικής σε ένα ευρύτερο κοινό. Επιπλέον, το Φεστιβάλ στοχεύει να εμπλουτίσει το πολιτιστικό τοπίο της Χάλκης να προωθήσει την κλασική μουσική ως συνδετικό κρίκο «Μεταξύ δύο κόσμων», να συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον και να ενισχύσει τον τουρισμό.

Από τότε που οραματιστήκατε αυτό το φεστιβάλ, από ποιους βρήκατε υποστήριξη;

Είχαμε την τύχη να συναντήσουμε ανθρώπους που αναγνώρισαν την αξία και πίστεψαν αμέσως στο όραμά μας.Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας γεγονός που μας γεμίζει με σεβασμό και υπερηφάνεια. Επιπλέον, συνεργαστήκαμε εξαρχής με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία συνεχίζει να μας παρέχει πολύτιμη συμβολή, καθοδήγηση και υποστήριξη. Η στήριξη των χορηγών μας ήταν επίσης απαραίτητη. Η Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Πολιτισμού, η Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και η ΑΝΔΩ αγκάλιασαν την πρωτοβουλία μας αυτή. Εταιρείες όπως ο ΔΕΔΔΗΕ και η αναγνώρισαν τη σημασία του φεστιβάλ και συνέβαλαν καθοριστικά από την πρώτη κιόλας διοργάνωση. Τέλος, η ανταπόκριση των καλλιτεχνών που συμμετείχαν ήταν εξαιρετική. Εισπράξαμε ενθουσιασμό σχετικά με την πρωτοτυπία και την ιδέα να παρουσιάσουν το έργο τους σε ένα τόσο ιδιαίτερο περιβάλλον και σαφώς συνέβαλαν στην καλλιτεχνική επιτυχία του φεστιβάλ.

Δώστε μας μια ατμόσφαιρα από τα πέντε ιστορικά σημεία του νησιού που θα αποτελέσουν τη σκηνή του Φεστιβάλ.

Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε να ακούτε τις νότες ενός βιολιού να αντηχούν κάτω από το καμπαναριό της εκκλησίας με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Να απολαμβάνετε ένα ρεσιτάλ πιάνου κάτω από έναν μεσαιωνικό οικισμό, με τον αέρα να φέρνει τις μυρωδιές από τα γύρω χωράφια. Να παρακολουθείτε μια συναυλία κλασικής μουσικής στο γραφικό λιμάνι του νησιού μας, με τα κύματα να σκάνε απαλά και τον ήλιο να δύει πίσω από τα βράχια. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις μοναδικές στιγμές που θα ζήσετε στο φετινό μας φεστιβάλ. Κάθε ιστορικό σημείο του νησιού μας θα μεταμορφωθεί σε μια μαγευτική σκηνή, όπου η ιστορία συναντά τη μουσική και δημιουργούν ένα αξέχαστο ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο.

Είναι γνωστό ότι η Χάλκη έχει ανακηρυχθεί ως «Το νησί της Ειρήνης και της Φιλίας των Νέων όλου του Κόσμου». Τι σημαίνει στην πράξη αυτό;

Η ανακήρυξη της Χάλκης ως "Νησιού της Ειρήνης και της Φιλίας των Νέων όλου του Κόσμου" αποτελεί μια φιλόδοξη προσπάθεια να μετατραπεί το νησί σε έναν κόμβο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών για νέους ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Αυτή η πρωτοβουλία συμβάλλει στην προώθηση των παγκόσμιων στόχων για την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την αειφόρο ανάπτυξη. Πρακτικά κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί με την διοργάνωση πολιτιστικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων που απευθύνονται σε νέους ανθρώπους, την δημιουργία υποδομών που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των νέων επισκεπτών, όπως ξενώνες, χώροι αναψυχής αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και την σύναψη συνεργασιών με διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με θέματα νεολαίας και ανθρωπισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι η Χάλκη, με την πλούσια ιστορία της και την ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση, έχει συνδεθεί στενά με την έννοια της ειρήνης και της φιλοξενίας από τα αρχαία και ελληνιστικά χρόνια έως και τον 20ο αιώνα.

Πως ήταν η φετινή τουριστική περίοδος για τη Χάλκη;

"Η φετινή τουριστική περίοδος στη Χάλκη ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη!" Η Χάλκη, με τη μοναδική της ομορφιά και την αυθεντική φιλοξενία της, κατάφερε να κερδίσει την καρδιά των επισκεπτών και φέτος. Η αύξηση των αφίξεων, σε συνδυασμό με τα θετικά σχόλια των τουριστών, μαρτυρούν τη δυναμική ανάπτυξη του νησιού ως προορισμού. Το νησί έχοντας γνωρίσει μια εξαιρετικά επιτυχημένη τουριστική περίοδο, καλείται πλέον να αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων για να διατηρήσει και να ενισχύσει αυτήν την ανάπτυξη. Για να διατηρήσει η Χάλκη την ανταγωνιστικότητά της στον τουριστικό χάρτη, πρέπει να εστιάσει στην ανάδειξη των μοναδικών και αυθεντικών εμπειριών που προσφέρει, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην εκμετάλλευση νέων τεχνολογικών μέσων για την συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει. Με αυτό τον τρόπο, θα καταφέρει να προσελκύσει τον πιο απαιτητικό και συνειδητοποιημένο ταξιδιώτη, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 

Η διοργάνωση πραγματοποιείται από τον Δήμο Χάλκης, σε συνεργασία με την p-art of the solution AΜKE, ενώ έχει την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, την αμέριστη υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου και υλοποιείται σε σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στηρίζει τη διοργάνωση ως χορηγός ο ΔΕΔΔΗΕ και η εταιρεία Cosmote. Χορηγοί μεταφορών είναι οι εταιρίες SKY express & NISSOS HALKI.