Καθώς η θεατρική σεζόν 2024-25 ξεκινάει δυναμικά, ξεχωρίζουν ήδη 10 παραγωγές κλασικού (και σύγχρονου κλασικού) ρεπερτορίου, που μοιάζουν ιδανικές επιλογές. Άλλωστε κάποιες είναι δοκιμασμένες, ενώ ανάμεσα στους ηθοποιούς που θα απολαύσουμε φιγουράρουν ονόματα όπως οι Γιάννης Στάνκογλου, Μπέττυ Αρβανίτη, Λένα Παπαληγούρα, Γρηγόρης Βαλτινός, Ζέτα Δούκα, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Δημήτρης Λάλος, Νίκος Καραθάνος, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και Δημήτρης Καπουράνης.

Ένα μουσικοθεατρικό ταξίδι στο Παρίσι του 19ου αιώνα, με επίκεντρο την παθιασμένη σχέση δύο κορυφαίων καλλιτεχνών, της Γεωργίας Σάνδη και του Φρεντερίκ Σοπέν, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι το «Ζoρζ & Φρεντερίκ: Ποιητές του ονείρου», σε σκηνοθεσία του Πολωνού Jarosław Kilian, με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Λάλο και Μαριλίτα Λαμπροπούλου. Η παράσταση έρχεται για μία μόνο βραδιά στο Ηρώδειο (6/10), αλλά θα βρει μόνιμη στέγη από τον Δεκέμβριο.

Το εμβληματικό έργο του Μάρτιν Μακ Ντόνα «Ο πουπουλένιος», σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, ανεβαίνει στο Σύγχρονο Θέατρο (από τις 11/10). Ένα έργο που συνδυάζει στοιχεία αστυνομικού θρίλερ και μαύρης κωμωδίας, ενώ στις 16/10 ξεκινάει στο Θέατρο Νέος Ακάδημος το συγκινητικό δράμα του Σάμιουελ Ντ. Χάντερ «Η φάλαινα», σε σκηνοθεσία Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Επίσης, το πλήρως ανακαινισμένο Πτι Παλαί υποδέχεται το θεατρικό κοινό με το κλασικό έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Τριαντάφυλλο στο στήθος» (από τις 10/10), σε σκηνοθεσία Γιωργή Τσουρή και με πρωταγωνιστές τη Μαρία Καβογιάννη και τον Μάκη Παπαδημητρίου.

Η αληθινή ιστορία του Τζον Μέρικ, του Ανθρώπου Ελέφαντα, που ανέβηκε στο Μπροντγουέι το 1979, παρουσιάζεται στο κείμενο της Τζούλιας Διαμαντοπούλου «Ο άνθρωπος ελέφαντας» και σε σκηνοθεσία του Δημήτρη ΑγιοπετρίτηΜπογδάνου στο Θέατρο Άνεσις (από τις 23/10), με τους Άρη Λεμπεσόπουλο, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιώργο Στάμο, Μιχάλη Συριόπουλο.

Επίσης, ο συγκλονιστικός μονόλογος της νομικού Σούζι Μίλερ, που άλλαξε παγκοσμίως τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης αντιμετωπίζει τη σεξουαλική κακοποίηση, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Πορεία στην παράσταση «Prima Facie» (από τις 29/10), σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου, με τη Λένα Παπαληγούρα στον ρόλο της Tessa Ensler, μιας λαμπρής δικηγόρου που έχει χτίσει την καριέρα της σε ένα ανδροκρατούμενο σύστημα. Ένα έργο που δεν χρειάζεται συστάσεις σκηνοθετεί ο Θωμάς Μοσχόπουλος στο Θέατρο Πόρτα (από τις 15/11), το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ, και ο Πέτρος Ζούλιας ανεβάζει το δικαστικό θρίλερ του Μπάρι Ριντ «Ετυμηγορία», που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (από τις 19/10), με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τη Ζέτα Δούκα, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Στο Θέατρο Πορεία ο Δημήτρης Τάρλοου σκηνοθετεί το έργο της Έρις Κύργια «Frankenstein & Eliza» (από τις 21/11), το οποίο είναι εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα της Mέρι Σέλεϊ που άλλαξε την ιστορία της επιστημονικής φαντασίας. Εδώ ο Γιάννης Στάνκογλου κρατάει τον ρόλο του Βίκτορ Φρανκενστάιν και η Μαρία Πανουργιά αυτόν της Μέρι. Και, ακόμη, περιμένουμε με ανυπομονησία -μέσα στο φθινόπωρο- τη θεατρική μεταφορά του διηγήματος της Άνι Πρου, που κατέστησε διαχρονικό love story στον κινηματογράφο ο Ανγκ Λι με τη βραβευμένη με Oscar ταινία «Το μυστικό του Brokeback Mountain», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, με πρωταγωνιστές τον Μιχαήλ Ταμπακάκη και τον Δημήτρη Καπουράνη - νικητή του φετινού Βραβείου Χορν. Αλλά και τη μεγάλη κυρία του θεάτρου Μπέττυ Αρβανίτη στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»