Μοναξιά, αποτυχία, αγώνας, αγάπη. Οι χορογράφοι και οι χορευτές ξέρουν να εξωτερικεύουν και να μοιράζονται διαφορετικά τα συναισθήματα. Τώρα λοιπόν, που το σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού θα φιλοξενήσει στις 11, 12 και 13 Σεπτεμβρίου ένα τριήμερο φεστιβάλ χορού με τίτλο «Dancells/Dance/Festival», θέλουμε να μάθουμε ποια θα είναι η αφετηρία.

Ο Ηλίας Χατζηγεωργίου, στα επιμέρους, υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το Flux Laboratory Athens για τη μεταμορφωτική δύναμη του χορού- μια πρωτότυπη πρωτοβουλία να δούμε τον χορό σε ασυνήθιστo περιβάλλον.

Για τρεις ημέρες οι κρατούμενοι θα αφεθούν στη γοητεία του χορού, θα εκφραστούν ελεύθερα και θα συνδημιουργήσουν συμμετέχοντας σε διαδραστικά εργαστήρια, παρακολουθώντας ένα τρίπτυχο χορού σε χορογραφίες και ερμηνείες από επαγγελματίες του χώρου, ενώ θα μπορούν να κουβεντιάσουν και με τους καλλιτέχνες μετά τις παραστάσεις.

Και πώς μεταφράζεται το «Dancells/Dance/Festival»; Σκεφτείτε εργαστήρια σύγχρονου χορού με αλληλεπίδραση πρωταγωνιστών - κοινού, με breakdance και χιπ χοπ. Έτσι, οι συμμετέχοντες μυούνται σε διαφορετικά στυλ χορού, που συνδυάζουν τεχνική με ελεύθερη σωματική έκφραση και εξερευνούν ζητήματα αυτοέκφρασης, οικειότητας και μνήμης, αποσκοπώντας στην προσωπική τους ανάπτυξη.

Στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου, συγκεκριμένα, στον προαύλιο χώρο του καταστήματος κράτησης θα παρουσιαστεί τρίπτυχο χορού με κοινό νήμα την ανδρική έκφραση της ευαισθησίας, τη νεότητα, τη μοναξιά, το σώμα που επαναστατεί.

Ακόμη και οι τίτλοι έχουν το νόημά τους. Όπως το «Fight or Flight», σε χορογραφία Μαίρης Γιαννούλα, χορογραφικό work in progress. Και το «Where the Boys Are», σε χορογραφία της ομάδας Yotam Peled & the Free Radicals, που εξετάζει τη σχέση του χορού με τις πολεμικές τέχνες, ενώ το «The Cypher», σε χορογραφία Ηλία Χατζηγεωργίου, φέρνει έξι χορευτές και έναν μουσικό ζωντανά σε κοινή συνάντηση σε έναν χορευτικό κύκλο. Για την ενότητα, τη συντροφικότητα, την αποτυχία, τη μοναξιά, την αγάπη.

Ο κύκλος ανοίγει, προσκαλώντας το κοινό να συμμετάσχει. Αμέσως μετά τις παραστάσεις οι κρατούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες. Στα «Dancells» ή τα κελιά του χορού.