Διαβάστηκε ο αρχαιότερος χάρτης του κόσμου! Πρόκειται για βαβυλωνιακή επιγραφή του 6ου αιώνα π.Χ., που αποκάλυψε μια ιστορία που μέχρι και η τελευταία πέτρα γνωρίζει. Η πλάκα δείχνει χάρτη της Μεσοποταμίας, περίπου εκεί όπου βρίσκεται το σημερινό Ιράκ, «φωτίζει» όμως και τα πιστεύω των ντόπιων για το τι συνέβαινε πέρα από τον τότε γνωστό κόσμο. Με δυο λόγια, το τεχνούργημα που ανακαλύφθηκε στη Μέση Ανατολή «έδειξε» τη βαβυλωνιακή εκδοχή της ιστορίας του Νώε.

Πώς αποκρυπτογραφήθηκε τώρα, ενώ αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο ήδη από το… 1882; Οι επιμελητές πρόσφατα ανακάλυψαν τμήμα που έλειπε. Μετέγραψαν λοιπόν τη σφηνοειδή γραφή του σε παραγράφους στην πίσω πλευρά της και πάνω από το διάγραμμα του χάρτη, για να διαπιστώσουν ότι περιγράφει τη δημιουργία της Γης, αλλά και τι πίστευε ο συγγραφέας της ότι υφίστατο στα πέριξ.

Ο χάρτης αποτυπώνει τη Μεσοποταμία να περιβάλλεται από έναν διπλό δακτύλιο, τον οποίο ο αρχαίος γραφιάς ονόμασε «πικρό ποταμό»: είναι ο ποταμός που δημιούργησε τα σύνορα γύρω από τον γνωστό κόσμο των Βαβυλωνίων.

«Ωστόσο, υπάρχει κάτι περισσότερο σε αυτόν τον χάρτη από τον τότε γνωστό κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επιμελητής του Βρετανικού Μουσείου και ειδικός στη σφηνοειδή γραφή δρ Ίρβινγκ Φίνκελ: «Ο Βαβυλώνιος γραφέας χαρτογράφησε, επίσης, αυτό που θεωρούσε ότι υπήρχε έξω από τον κόσμο του, συμπεριλαμβανομένων μυθικών πλασμάτων και εδαφών. Επίσης, μια αναφορά σε μια γνωστή σήμερα ιστορία, τη βαβυλωνιακή εκδοχή της βιβλικής ιστορίας της Κιβωτού του Νώε. Οι Βαβυλώνιοι πίστευαν ότι τα απομεινάρια της γιγάντιας κιβωτού, που εκείνοι την αποκαλούν Ουτναπιστίμ, η οποία κατασκευάστηκε το 1800 π.Χ. κατόπιν εντολής του Θεού, βρίσκονταν πέρα από τον «πικρό ποταμό» στην πίσω πλευρά ενός βουνού - το ίδιο βουνό στο οποίο συνετρίβη η Κιβωτός του Νώε σύμφωνα με τη Βίβλο. Αυτό είναι αρκετά ενδιαφέρον, επειδή δείχνει ότι η ιστορία ήταν η ίδια», κατέληξε ο Φίνκελ.