Στον ρόλο της ανατρεπτικής Γαλλίδας συγγραφέα Ζωρζ Σάνδη θα δούμε τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου στο Ηρώδειο στις 6 Οκτωβρίου στην παράσταση με τίτλο «Ζωρζ & Φρέντρικ: Ποιητές του Ονείρου» σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Πολωνού συνθέτη Jarosław Kilian και με σολίστ στο πιάνο την Τατιάνα Παπαγεωργίου.

Συμπρωταγωνιστής θα είναι ο Δημήτρης Λάλος, ο οποίος θα υποδυθεί τον ιδιοφυή συνθέτη Φρέντρικ Σοπέν, τον κατ’ εξοχήν ποιητή του πιάνου.

Το έργο είναι ένα συναρπαστικό μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο Παρίσι του 19ου αιώνα, με επίκεντρο την θυελλώδη και παθιασμένη σχέση δύο κορυφαίων καλλιτεχνών. Ο θυελλώδης ερωτάς τους θα ξεδιπλωθεί επί σκηνής μέσα από αριστουργηματικά μουσικά έργα και προσωπικές επιστολές που αντάλλαξαν, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους επιστήθιους φίλους τους Franz Liszt και Eugène Delacroix. «Το έργο μας ταξιδεύει στο Παρίσι του 19ου αιώνα, στην εποχή του Ρομαντισμού, όπου καλλιτέχνες όπως ο Σοπέν, ο Λίστ, ο Ντελακρουά και η Σάνδη συναντιούνται, συζητούν και δημιουργούν. Ωστόσο, «θα επισκεφθούμε» και άλλες πόλεις, όπως τη Βαρσοβία, τη γενέτειρα του Σοπέν, τη Μαγιόρκα όπου οι πρωταγωνιστές έζησαν για λίγο μακριά από τα μάτια του κόσμου τον έρωτά τους σε ένα μοναστήρι» ανέφερε στην Κυριακάτικη Απογευματινή η γνωστή ηθοποιός.

Ο ρόλος αυτός για την Μαριλίτα Λαμπροπούλου είναι πολύ εντυπωσιακός, γεμάτος πάθος και έρωτα, καθώς η Ζωρζ Σάνδη υπήρξε η πρώτη γυναίκα που πήρε διαζύγιο, κάπνισε, φόρεσε αντρικά ρούχα, συναναστράφηκε με τους κύκλους των διανοουμένων στο Παρίσι, συνέγραψε λογοτεχνικά έργα και διεκδίκησε την επαγγελματική ιδιότητα της συγγραφέως για μια γυναίκα, κάτι αδιανόητο για την εποχή. «Με εντυπωσιάζει η πνευματικότητα και η δυναμική προσωπικότητα μιας γυναίκας που τη δεκαετία του 1840 υπέγραψε ως άντρας για να μπορούν να εκδίδονται τα έργα της. Η Σανδη έζησε σε μια εποχή που οι γυναίκες είχαν ελάχιστα δικαιώματα και όμως κατάφερε το έργο της να μείνει στην ιστορία. Ήταν δυναμική αλλά όταν συνάντησε τον Σοπέν, αφοπλίστηκε κυριολεκτικά από τα συναισθήματα που της προκάλεσε. Στα κείμενά της αντανακλάται μια βαθιά και μεγάλη πίστη στη δύναμη του έρωτα και της αγάπης, την ίδια στιγμή που διεκδικεί το δικαίωμα του ανθρώπου στην αυτοδιάθεση και την ελευθερία. Και όλο αυτό ενώ συγχρόνως καθρεφτίζεται ο άνθρωπος του καθήκοντος και της εργατικότητας. Μια θαυμάστρια της τέχνης και του ανθρώπου, της φύσης και της ζωής, που εγινε και η ίδια καλλιτέχνης για να εκφράσει τον θαυμασμό της. Έχω επισκεφτεί το Παρίσι, ένα μουσείο-που αναπαριστά το σπίτι της Σάνδη με έπιπλα εποχής και πιάνο. Έχω διαβάσει αρκετά για την προσωπικότητα της και βεβαίως όσα έγραψε για την σχέση της με τον Σοπέν» αναφέρει.

Με τον Δημήτρη Λάλο δεν είναι η πρώτη φορά που παίζουν μαζί, καθώς έχει προηγηθεί η συνεργασία τους στην τηλεοπτική σειρά «Σασμός» που παρουσιαζόταν για τρία χρόνια στον με μεγάλη επιτυχία. Αυτή τη φορά θα συναντηθούν θεατρικά επισφραγίζοντας την μεγάλη καλλιτεχνική τους χημεία. «Είναι αλήθεια ότι με τον Δημήτρη Λάλο δουλέψαμε τρία χρόνια μαζί , πολύ δημιουργικά με αφοσίωση στους ρόλους μας και νομίζω ότι καταφέραμε ένα ωραίο αποτέλεσμα. Μου αρέσει να δουλεύουμε μαζί και βέβαια μου αρέσει και η νέα συνεργασία μας στο θέατρο» αποκαλύπτει ενώ για ~την παράσταση αναφέρει «Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης για μια σχέση πνευματική, καλλιτεχνική και ερωτική, μια σχέση ζωής. Το αποτέλεσμα θα το κρίνετε εσείς».

Όσο για τη μεγάλη δημοσιότητα που έχει λάβει τον τελευταίο καρό η προσωπική της ζωή μετά και από το «Σασμό» και το εξαιρετικό καλλιτεχνικό ταίριασμα με τον Δημήτρη Λάλο και τον παθιασμένο έρωτα του Μαθιού και της Βασιλικής η ίδια δεν δείχνει να ενοχλείται. «Το επάγγελμα του ηθοποιού φέρνει αναγνωρίσημότητα. Νιώθω ότι με το Σασμό «μπαίναμε» σε κάθε σπίτι και έτσι τον Μαθιό και τη Βασιλική τους αγάπησε το κοινό. Θεωρώ φυσικό ακόλουθο το ενδιαφέρον του κόσμου και για εμάς προσωπικά και τον ευχαριστώ. Θα χαρώ πολύ να συναντήσω όλους όσους μου στέλνουν μηνύματα, όλους όσους μας αγαπούν, στο Ηρώδειο. Θα χαρώ να δείτε την δουλειά που ετοιμάζουμε εδώ και καιρό» καταλήγει.

Τα μουσικά έργα που θα ακουστούν στην παράσταση συνδέονται με γεγονότα σταθμούς στις διαδρομές των μεγάλων δημιουργών, και μας εισάγουν σε έναν κόσμο ανυπέρβλητων συναισθημάτων. Ανάμεσά τους μερικά από τα διασημότερα αριστουργήματα του ρομαντισμού, τα οποία θα αποδώσει η διακεκριμένη πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου με σύνολο εγχόρδων από το Παρίσι, σε εξαιρετικές μεταγραφές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΚΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
“Ζωρζ & Φρέντρικ: Ποιητές του Ονείρου”
Μια μαγική μουσικοθεατρικη παράσταση στο Παρίσι του Ρομαντισμού 19 ου αιώνα

Σκηνοθεσία: Jarosław Kilian
Σολίστ στο πιάνο η Τατιάνα Παπαγεωργίου
Γαλλικό Σύνολο Εγχόρδων

Μέρος των εσόδων θα δοθεί ως δωρεά στην ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο Άτλας του Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών .

Προπώληση: 18, 20,30,35,40,50,60,80 euro, στο more.gr

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή στις 15 Σεπτεμβρίου 2024