Τα βερνισάζ, τα εγκαίνια ξεχωριστών εικαστικών εκδηλώσεων είναι πολλά αυτό το διάστηµα και τι να πρωτοδιαλέξεις... Η Ελλάδα έχει µεταµορφωθεί σε έναν τεράστιο καµβά, µε το Art Athina, που το πρόγραµµά του έχουµε παρουσιάσει εδώ και καιρό και το οποίο ανακοινώθηκε επίσηµα χθες, να µας κλείνει επίσης το µάτι.

Η «Απογευματινή» προτείνει 5+1 εκθέσεις, έχοντας σκανάρει τι τρέχει τώρα στη χώρα και τι ωραίο έπεται.

Για αρχή, έχουµε «Τέχνη σε χρυσό. Το κόσµηµα στους ελληνιστικούς χρόνους» (12/11-27/4), στο Μουσείο Μπενάκη, µε 400 (!) πολύτιµα αντικείµενα τέχνης από µουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, από εκείνη την περίοδο. Η σύγχρονη τέχνη έχει την τιµητική της και στην έκθεση «wanderlust (φιλαποδηµία) / all passports» (17/10- 17/11), που θα παρουσιάσει ο αστικός µη κερδοσκοπικός οργανισµός artefact athens στο Μέγαρο Σλήµαν-Μελά: Ο επιµελητής Κώστας Πράπογλου προσκαλεί 44 καλλιτέχνες να παρουσιάσουν installations, βίντεο, γλυπτά, ζωγραφική.

Η δε θεµατική έκθεση «Οι προβολείς φωτίζουν τη Μύκονο 1959-1979» στη ∆ηµοτική Πινακοθήκη Μυκόνου µε 60 έργα του θρυλικού φωτορεπόρτερ Χρήστου Πουλίδη, µε «κλικ» εµβληµατικών προσωπικοτήτων όπως οι Γκρέις Κέλι, Κωνσταντίνος Καραµανλής, Μελίνα Μερκούρη, παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον.

Στο Art Athina ξεχωρίσαµε εννέα κολάζ της Εβίτας Κανέλλου, στο περίπτερο της γκαλερί Αργώ, στο Ζάππειο (από χθες µέχρι τις 23/9).

Αναµένουµε όµως και το Platforms Project-Independent Art Fair, τη διεθνή φουάρ της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής, τόπο συνάντησης καλλιτεχνών από 25 χώρες (10-13/10, Καπνεργοστάσιο).

Τέλος, η έκθεση «Όταν αδειάζει και γεµίζει το φως» (20/11) στο Ίδρυµα Θεοχαράκη σε επιµέλεια Τάκη Μαυρωτά - Πάνου Γιαννικόπουλου, φιλοξενεί έργα 125 καλλιτεχνών και επικεντρώνεται στο φως. Πρόκειται για «διάλογο» των έργων των σπουδαίων Χρύσας, Γιάννη Μπουτέα, Takis, Στήβεν Αντωνάκου.