Ένα αριστούργηµα βγαίνει στο σφυρί και εκτιµάται για ποσό που… ζαλίζει, για 95.000.000 (!) δολάρια. Ενώ οι εξπέρ µιλάνε για «σφαγή» µεταξύ των βαθύπλουτων συλλεκτών του πλανήτη. Σπανιότατος πίνακας του φηµισµένου σουρεαλιστή ζωγράφου Ρενέ Μαγκρίτ, προερχόµενος από την επίσης διάσηµη σειρά του «Η αυτοκρατορία του φωτός», βγαίνει σε πλειστηριασµό στις 19/11 στη Νέα Υόρκη από τον Christie’s.

Ενώ αναµένεται να σπάσει το ρεκόρ των έργων του καλλιτέχνη. Οι εξπέρ υπολογίζουν ότι το έργο του από τη σειρά «Η αυτοκρατορία του φωτός» (1954) θα πωληθεί για µεγαλύτερο από το παραπάνω -µυθικό- ποσό. Πρόκειται για έναν από τους 27 πίνακες όπου εξερεύνησε το φως πάνω από σκοτεινό δρόµο. Τα τελευταία χρόνια τα έργα του είναι µόδα, κατά συνέπεια και περιζήτητα στο παγκόσµιο χρηµατιστήριο της τέχνης. Οι µεγαλοεπιχειρηµατίες / συλλέκτες / λάτρεις του δίνουν περιουσίες που θα έτρεφαν ακόµα και ολόκληρη χώρα για χρόνια προκειµένου να τα αποκτήσουν. Αυτό αποδείχθηκε και το 2022, όταν ένα ακόµα έργο από τη συγκεκριµένη σειρά πινάκων του σχεδόν τριπλασίασε το προηγούµενο προσωπικό ρεκόρ του: πωλήθηκε για 59.400.000 δολάρια από τον Sotheby’s στο Λονδίνο.

Ο τωρινός πίνακας προέρχεται από τη συλλογή της γνωστής στους εικαστικούς κόλπους Ρουµανοαµερικανίδας σχεδιάστριας εσωτερικών χώρων Μίκα Ερτεγκούν, που απεβίωσε το 2023. Υπήρξε σύζυγος του Αχµέτ Ερτεγκούν, συνιδρυτή της Atlantic Records, παραγωγού και συλλέκτη έργων τέχνης.

Όπως δήλωσε ο Μαξ Κάρτερ, αντιπρόεδρος του Christie’s για την τέχνη του 20ού και 21ου αιώνα: «Ο Μαγκρίτ της Ερτεγκούν είναι µοναδικό έργο του σουρεαλισµού, ο καλύτερος της σειράς, µε την πιο επιδέξια απόδοση και οµορφιά».

Άλλα έργα, που θα συµπεριληφθούν στις πωλήσεις της συλλογής της, αφορούν κοµµάτια επίσης κολοσσών των τεχνών: Χουάν Μιρό, Ντέιβιντ Χόκνεϊ και µία φωτογραφία Polaroid της ίδιας της συλλέκτριας, που τραβήχτηκε από τον Άντι Γουόρχολ.

Tip: Τα έσοδα του Christie’ s από online live δηµοπρασίες το πρώτο εξάµηνο του 2024 άγγιξαν τα 2,1 δισ. δολάρια, µειωµένα κατά 22% σε σχέση µε πέρυσι. Όµως αυτό δεν «φρέναρε» την πρόσφατη εξαγορά της ιστορικής συλλεκτικής δηµοπρασίας αυτοκινήτων Gooding & Company από τον οίκο.