Το είχαν στην κατοχή τους ευγενείς, μία βασίλισσα μάλιστα έχασε το κεφάλι της, πιθανόν και εξαιτίας του, ενώ τα 500 διαμάντια του είναι 300 καρατίων.

Ο λόγος για το περιδέραιο-αντίκα με «γραβάτες», που βγαίνει τον Νοέμβριο σε δημοπρασία του Sotheby’s στη Γενεύη, με εκτίμηση έως 2.800.000 δολάρια.

Χρονολογείται τη δεκαετία που προηγήθηκε της Γαλλικής Επανάστασης και ήταν «εξαφανισμένο» επί μισό αιώνα. Και, βέβαια, το ότι μερικά από τα διαμάντια του θεωρείται ότι προέρχονται από το περιβόητο κολιέ για την «παράνομη απόκτηση» του οποίου είχε κατηγορηθεί η Μαρία Αντουανέτα, λίγο πριν οδηγηθεί στην γκιλοτίνα, ενισχύει τον μύθο του.

Το ιστορικό κόσμημα έχει συνδεθεί με την «Υπόθεση του Διαμαντένιου Κολιέ» του 1784. Πρόκειται για σκάνδαλο που ξέσπασε στη Γαλλία μετά τις κατηγορίες ότι η Μαρία Αντουανέτα είχε παραγγείλει αλλά δεν είχε πληρώσει το ακριβό κόσμημα - κάτι που τελικά συνέβαλε στην απόφαση για την καρατόμησή της. Αποτελείται από τρεις σειρές διαμαντιών, όπως συνηθιζόταν άλλωστε τον 18ο αιώνα, και είναι πράγματι εκθαμβωτικό!

Ποιος θα δώσει αυτό το ποσό για να το αποκτήσει; Κάποιος δεινός συλλέκτης κοσμημάτων (τουλάχιστον). Ή… φαν της Αντουανέτας.