Την αγάπη της για τη φύση παρουσιάζει μέσα από τη νέα της δουλειά η ζωγράφος Μάγδα Αστέρη με αφορμή την έναρξη της νέας εικαστικής σεζόν στην αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος με τίτλο «Όσα φέρνει ο άνεμος». Τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης της καλλιτέχνιδος θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στις 17:30 ενώ η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 2 Νοεμβρίου.

Η Μάγδα Αστέρη πορεύεται εδώ και πολλά χρόνια στο μονοπάτι της αφαίρεσης.

Η ίδια μιλάει στην «Απογευματινή» για την 14η ατομική της έκθεση και αναφέρει το πώς προέκυψε η κλίση της προς την αφαίρεση:

«Η ζωγραφική, είτε παραστατική, είτε αφαιρετική, αποπνέει διάθεση, ατμόσφαιρα. Το χρώμα προσδίδει ενέργεια, όρεξη, διάθεση, συναίσθημα. Εξυπηρετεί την αίσθησή μας για τα πράγματα. Αυτήν ζωγραφίζουμε, όχι τα πράγματα. Αυτή κυλάει μέσα μας. Είναι ένα ρεύμα, μια τάση που σε κυριαρχεί. Την αφήνεις να σε πηγαίνει.

Είναι πράξη. Είναι επίθεση. Στο άγνωστο. Στο άπιαστο. Το θέμα είναι δευτερεύον. Το ενδιαφέρον, η συγκινησιακή δύναμη κάθε έργου προκύπτει κυρίως από τα πλαστικά μέσα τής ζωγραφικής. Χρώματα, σχήματα, γραμμές και τις σχέσεις μεταξύ τους. Τα χρώματα και το πόσο αυτά ταιριάζουν μεταξύ τους, ο ρυθμός πού δημιουργούν τα σχήματα και οι γραμμές είναι τα μέσα πού μπορούν να εκφράσουν το συναίσθημα. Τα έχουν πει όλα οι μεγάλοι ζωγράφοι. Η αφαιρετική ζωγραφική προσφέρεται κατ΄ εξοχήν γι αυτά. Χωρίς να χρειάζεται αναγνωρίσιμο αντικείμενο. Να προκύπτει χωρίς αυτό η συγκίνηση. Να προκύπτει όμως μια νέα, μια καινούργια εικόνα. Ο νους χαίρεται μπροστά στο νέο, το φρέσκο. Αν είναι δυνατόν, να εκπλήσσεται ο ίδιος ο ζωγράφος από την εικόνα πού προκύπτει! Αυτό στην αφαίρεση είναι ανεξάντλητο. Πρόθεση μου να το χαίρομαι αυτό που κάνω, να περνώ καλά. Να ανακαλύπτω. Να επανέρχομαι καταστρέφοντας μια αποτυχημένη προσπάθεια ώστε να αναδειχθεί, εάν σταθώ τυχερή, κάτι φρέσκο. Εκεί περιμένει η ευτυχία.

Στα νέα μου έργα, επανέρχεται η αγάπη μου για τη φύση. Η μόνιμη έκπληξη μου μπροστά στην έκρηξη της Άνοιξης. Γεμίζει τον τόπο με χρώματα και ρυθμούς. Ζωγραφίζω την επιθυμία μου γι αυτήν. Μου λείπει η εξοχή. Η θάλασσα. Η άμεση πρόσβαση σε αυτά. Μου λείπουν και άλλα γεγονότα ζωής που ήταν τόσο εύκολα και απλά κάποτε. Ίσως και να έπρεπε…

 

technohoros_art_gallery_magda_asteri__the_first_poppy__acrylic_on_canvas__100x80_cm
technohoros_art_gallery_magda_asteri__south__acrylic_on_canvas__80x80_cm
technohoros_art_gallery_magda_asteri__fine_time__acrylic_on_canvas__100x80_cm
technohoros_art_gallery_magda_asteri__blue_in_motion__acrylic_on_canvas__100x80_cm
technohoros_art_gallery_magda_asteri___from_the_orient__acrylic_on_canvas__50x60_cm
magda

Info

Εγκαίνια: Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 17:30-22:30

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30, Τετάρτη 11:00-17:00, Σάββατο 11:00-16:00, Κυριακή, Δευτέρα κλειστά

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος

Λεμπέση 12, Αθήνα, metro Ακρόπολη

Τηλέφωνο 211 182 38 18