Μπαράζ από πρεμιέρες. Δέκα αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις -κάποιες σε επανάληψη, αφού αγαπήθηκαν ιδιαιτέρως πέρυσι από το κοινό- κάνουν πρεμιέρα το επταήμερο που ακολουθεί. Πρόκειται μάλιστα για πλούσιο «ρεπερτόριο», αφού μιλάμε για σαρωτικές κωμωδίες μέχρι δράματα. Πρωταγωνιστούν αγαπημένοι καλλιτέχνες, από τον βετεράνο της κωμωδίας Γιώργο Κωνσταντίνου μέχρι τον Σπύρο Παπαδόπουλο. Αλλά και τους Ρένια Λουιζίδου, Νίκο Ψαρρά, Βίκυ Βολιώτη, Αλέκο Συσσοβίτη και Κατερίνα Γερονικολού.

Την κορδέλα κόβει αύριο η σκηνοθέτιδα Έλενα Καρακούλη με το κλασικό έργο του Σαμ Σέπαρντ «True West» στο Θέατρο Χώρα, με τους Νίκο Ψαρρά και Μάρκο Παπαδοκωνσταντάκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, αφηγούμενη μια συγκλονιστική ιστορία αδελφικής αντιπαλότητας πάνω στα απομεινάρια του αμερικανικού ονείρου.

Έχουμε όμως και την ξέφρενη κωμωδία «Η ληστεία της συμφοράς» (επίσης στις 9/10) στο Θέατρο Λαμπέτη, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, με την Κατερίνα Γερονικολού.

Ο σπουδαίος Γιώργος Κωνσταντίνου δίνει ρεσιτάλ έχοντας στο πλευρό του τον Αποστόλη Τότσικα, στο αριστούργημα του Τζεφ Μπάρον «Κάθε Πέμπτη, κύριε Γκριν» (από τις 10/10) για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αργώ, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη.

Ενώ η Αναστασία Παντούση και ο Γιώργος Νούσης πρωταγωνιστούν στο βραβευμένο έργο του Τζόζεφ Τσάρλτον «Άννα-X», σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ στο Θέατρο Άνεσις (11/10). Μια παράσταση εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία της διαβόητης Άννας Σορόκιν, της δήθεν πλούσιας κληρονόμου που γοήτευσε κι εξαπάτησε την κοσμική ελίτ της Νέας Υόρκης στην πορεία της προς την κορυφή.

Έπειτα από την ενθουσιώδη υποδοχή της παράστασης, «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ σε σκηνοθεσία της Έφης Ρευματά επιστρέφουν (από τις 11/10) στη σκηνή του Θεάτρου ΕΛΕΡ, με τη Βίκυ Βολιώτη στον ομώνυμο ρόλο και τους Αντώνη Καρναβά και Κατερίνα Αγγελίτσα. Μέσα σε ένα ατελιέ, παρακολουθούμε να εκτυλίσσεται παιχνίδι εξουσίας με πρόσχημα τον έρωτα. Οι ρόλοι αντιστρέφονται, το θύμα γίνεται θύτης, ο θύτης θύμα, ο έρωτας γίνεται μίσος, το ψέμα αλήθεια. Και οι χαρακτήρες ξεδιπλώνονται, για να απογυμνωθούν στο φινάλε.

Δύο ακόμα ενδιαφέρουσες πρεμιέρες αναμένονται την ίδια ημέρα (στις 11/10). «Όμορφη πόλη μαγική» στο Θέατρο Eliart σε σκηνοθεσία Γιώργου Φραντζεσκάκη. Πρόκειται για μουσικοθεατρική παράσταση πλημμυρισμένη από τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Ακολουθεί «Ο πουπουλένιος» του αγαπημένου συγγραφέα του ελληνικού κοινού Μάρτιν Μακ Ντόνα σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη, με τον Αργύρη Αγγέλου και τον Αλέκο Συσσοβίτη, που συνδυάζει ιδανικά τη μαύρη κωμωδία με το αστυνομικό θρίλερ.

Επιπλέον, η «ισοπεδωτική» κωμωδία του Τομ Στόπαρντ «Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί» επιστρέφει για δεύτερη σεζόν (από τις 12/10) μετά την περσινή της επιτυχία, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού -στην ιστορική μετάφραση του Μίνου Βολανάκη-, στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής. Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν, παλιοί συμφοιτητές του Άμλετ, καλούνται από τον βασιλιά Κλαύδιο στο παλάτι με σκοπό να παρασύρουν τον μελαγχολικό πρίγκιπα σε διασκεδάσεις ώστε να μάθουν επιτέλους ποιο είναι αυτό το σκοτεινό μυστικό που τον βασανίζει.

Οι «Σπυριδούλες» της Νεφέλης Μαϊστράλη, η παράσταση της θεατρικής ομάδας 4Frontal που συσκηνοθέτησαν οι Θανάσης Ζερίτης και Χάρης Κρεμμύδας, έπειτα από σειρά παραστάσεων στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2023, επαναφέρουν στη σκηνή (από τις 12/10) τις φωνές των γυναικών που στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 υπήρξαν ψυχοκόρες και οικιακές εργάτριες.

Όσο για το απολαυστικό «Sexy Laundry» στο Θέατρο Κάππα (από τις 11/10), με τον Σπύρο Παπαδόπουλο και τη Ρένια Λουιζίδου, θεωρείται μία απολύτως επιτυχημένη, δοκιμασμένη σύμπραξη. Η χημεία τους είναι αδιαμφισβήτητη και ο «γάμος τους» μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ένα από τα μεγαλύτερα θεατρικά γεγονότα των τελευταίων ετών. Έτσι, κάνουν θεαματική επάνοδο σε σκηνοθεσία του ίδιου του Παπαδόπουλου, σε αυτή την ξεκαρδιστική, τρυφερή κωμωδία της Michele Riml. Και βγάζουν τα συζυγικά τους άπλυτα στη φόρα.