Ο πολιτισμός ζωντανεύει ξανά στον Πειραιά, καθώς το Δημοτικό Θέατρο ανοίγει την αυλαία του για τη σεζόν 2024-2025 με ένα πολύχρωμο πρόγραμμα, με παραστάσεις από το «Όσα παίρνει ο άνεμος» μέχρι Σαίξπηρ, αλλά και ιστορίες για την έμφυλη βία, έργα για όλη την οικογένεια, εργαστήρια...

Η «Απογευματινή» έδωσε το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νέου καλλιτεχνικού προγράμματος. Παρουσία του δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου, Νίκου Διαμαντή, του σπουδαίου ηθοποιού Δημήτρη Καταλειφού, αλλά και των συναδέλφων του Τζένης Θεωνά και Αλέξανδρου Μπουρδούμη, μάθαμε γιατί όλοι οι δρόμοι θα οδηγούν στον Πειραιά.

*Διαβάστε ακόμα: Οι top 5 παραστάσεις με φόνους και μυστήριο: Σπουδαία έργα με Δημητροπούλου, Κόκλα, Σώζο, Παπαδημητρίου


Η σεζόν ξεκινά με το εμβληματικό έργο του Άντον Τσέχοφ, «Ο θείος Βάνιας»: Θα ανέβει 18-12/1/ 2025, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καταλειφού (και με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο), σε μία παράσταση για τις ανθρώπινες αδυναμίες και τις προσδοκίες των ηρώων.

Θα προσθέσουμε στην πολιτιστική μας ατζέντα και το έργο «Ο ταύρος που έπαιζε πίπιζα» του Ευγένιου Τριβιζά σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου (10/11/24-13/4/25), όπως και τη μουσική κωμωδία «Merde!» του Suyako (24/01/25-13/4/25) σε σκηνοθεσία των Γιώργου Κουτλή και Βασίλη Μαγουλιώτη. Ένα «love letter» στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο, με τους Γιάννη Νιάρο και Γιάννη Παπαδόπουλο να συνυπογράφουν τη μουσική σε μια κωμωδία για την «κρυφή κουζίνα» της θεατρικής τέχνης.

Στην Κεντρική Σκηνή θα απολαύσουμε και το μνημειώδες μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ «Όσα παίρνει ο άνεμος» με την υπογραφή της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη (26/4/25-15/6/25), με ένα all-star cast βραβευμένων Ελλήνων ηθοποιών -Λένα Παπαληγούρα, Ορέστης Τζιόβας, Όμηρος Πουλάκης, Γεράσιμος Γεννατάς κ.ά.- που ήταν επίσης εκεί.

Θα κλείσουμε εισιτήρια για να παρακολουθήσουμε και την παράσταση «I am falling in love - Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα», ως μια αποσυναρμολόγηση του διαχρονικού σαιξπηρικού έργου από τις ερωτικές επιθυμίες. Στο μενού και το «Κυανιούχο κάλιο», «docudrama», σε σκηνοθεσία της Μάρθας Μπουζιούρη.

Επίσης, το «California Dreaming, 20 χρόνια μετά» του Βασίλη Κατσικονούρη, για τέσσερις αγαπημένους εικοσάρηδες που έχουν πλέον σαρανταρίσει. Και έχουν «αλλαξοπιστήσει». Για τους πιο ανήσυχους θεατές υπάρχει το «Ου φονεύσεις», μία performance για τη γυναικοκτονία και τη βία από την Άντζελα Μπρούσκου, ενώ το έργο «Βυζί» της Σοφίας Νικολαΐδου είναι γραμμένο κατά παραγγελία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για τη γυναικεία απώλεια.

Όσο για την παράσταση με τίτλο «Μη σκαλίζεις την άμμο» των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη, αποτελεί μια σπουδή στην απουσία, με τον Πειραιά να ανακαλύπτει και το έργο του Αντώνη Κυριακάκη, «Το όνειρο της Ιωνίας», το «How soon is now» της Γλυκερίας Μπασδέκη, αλλά και τις «Γιαγιάδες» του Γιώργου Καλογερόπουλου, μια παράσταση με ιστορίες παράξενων πλασμάτων, απόρριψης, αγάπης, αποδοχής...

Φωτ.: ndpphoto