Ο μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός Amal Alliance, που οραματίζεται και εργάζεται για έναν κόσμο όπου κανένα παιδί δεν θα είναι αποκλεισμένο από δεξιότητες αναγκαίες για την ενήλικη ζωή του, διαθέτει ελεύθερα, μέσω του Υπουργείου Παιδείας, το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα κοινωνικο-συναισθηματικής μάθησης ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ. Ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, το πολυβραβευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνιστά ένα εξαιρετικά βοηθητικό εργαλείο στο παιδαγωγικό έργο εκπαιδευτικών αλλά και γονιών,
στη σκιά, μάλιστα, της δραματικής αύξησης των φαινομένων βίας ανηλίκων και σχολικού εκφοβισμού.

Τα ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ είναι μια καινοτόμα, πρωτοποριακή λύση εκπαιδευτικής τεχνολογίας (Ed Tech) κοινωνικής και συναισθηματικής μάθησης, που, αξιοποιώντας την τεχνολογία, καλλιεργεί τις κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες και την ευημερία των παιδιών, χωρίς να υποκαθιστά τα πολύτιμα στοιχεία της διδασκαλίας στην τάξη.

Για τον σκοπό αυτόν παρέχει 18 προκατασκευασμένα μαθήματα-παιχνίδια διάρκειας 1 ώρας ανά εβδομάδα, που προάγουν την ψυχική υγεία
των παιδιών, ενσταλάζοντας σημαντικές δεξιότητες ζωής, όπως η ενσυναίσθηση, η κριτική σκέψη, η συναισθηματική ανθεκτικότητα, η πολιτισμική κατανόηση και η αποτελεσματική επικοινωνία.

Επιστρατεύοντας τη γλώσσα που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλη ένα παιδί, το παιχνίδι, το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την Ντανιέλ ντε λα Φουέντε, ιδρύτρια και CEO της Amal Alliance, με σκοπό την ψυχοκοινωνική ανάπτυξή του σε ένα περιβάλλον ειρήνης και αμοιβαιότητας, με την πεποίθηση ότι η πρόσβαση στη γνώση δεν είναι προνόμιο, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα, καθώς και με πίστη στη ρήση του Ρούσβελτ «δεν μπορούμε πάντα να προετοιμάζουμε το μέλλον για τα παιδιά μας, μπορούμε όμως πάντα να προετοιμάζουμε τα παιδιά μας για το μέλλον».

Τα ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ εφαρμόστηκαν ως πιλοτικό πρόγραμμα σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ΜΚΟ στην Ελλάδα το 2022, για την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19, και το εργαστήριο EASEL Lab του Harvard Graduate School of Education κατέγραψε στατιστικά σημαντική αύξηση στις δεξιότητες των παιδιών. Έτσι, από τον Σεπτέμβριο του 2022 το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε το πρόγραμμα να επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΙΕΠ.

Έκτοτε, τα ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ είναι διαθέσιμα στη δημόσια εκπαιδευτική πλατφόρμα –για χρήση στο σχολείο– με περίπου 450 τάξεις να τα έχουν υιοθετήσει. Κατά τα έτη 2022-2023, μάλιστα, το MIT SOLVE’s LEAP κατέγραψε τον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα κλιμακώθηκε, δημιουργώντας έναν οδηγό ώστε και άλλα εθνικά σχολικά συστήματα να μπορούν να ακολουθήσουν αυτή την καινοτομία της Ελλάδας στην εκπαίδευση.

Η αυτοπεποίθηση, η αποδοχή του Άλλου, η ευγένεια, η ανθεκτικότητα, η ειρηνική επίλυση διαφορών και όλες οι δεξιότητες που καλλιεργούνται μέσα από τα ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ είναι δομικά στοιχεία υγιών διαπροσωπικών σχέσεων και προϋπόθεση για αρμονικές σχέσεις με συνομηλίκους, εκπαιδευτικούς και την οικογένεια.

Η ιδρύτρια

amal3
Η Danielle De La Fuente έχει τεράστια εμπειρία στις διπλωματικές προσπάθειες που απορρέουν από τη δουλειά της στο Υπουργείο Άμυνας των ΗȆΑ και σε πολλές πρεσβείες.

Το πάθος της για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, την οδήγησε να σχηματίσει την Amal Alliance. Η Amal Alliance είναι μια διεθνής ΜΚΟ που παρέχει σε εκτοπισμένα παιδιά και σε παιδιά που έχουν στερηθεί τα δικαιώματα τους προγράμματα εκπαίδευσης και κοινωνικής ανάπτυξης για να τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τα τραύματά τους και να γνωρίσουν τις βασικές αρχές μάθησης που απαιτούνται για την επιτυχία.

Βρείτε τα ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ στον σύνδεσμο:
https://elearning.iep.edu.gr/study/mod/folder/view.php?id=90914&lang=fr 

Περισσότερα για την Amal Alliance: https://www.amalalliance.org/