Η Αθήνα πάει θέατρο για να απολαύσει 10+1 εκλεκτές πρωταγωνίστριες σε 9 σημαντικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα. Μπέτυ Αρβανίτη, Κατερίνα Λέχου, Ράνια Οικονομίδου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Ρένη Πιττακή, Λουκία Μιχαλοπούλου, Φιλαρέτη Κομνηνού, Μαρία Καβογιάννη, Πέμυ Ζούνη, Ελένη Ράντου και Κατερίνα Διδασκάλου έχουν ήδη αφήσει το σημάδι τους στο ελληνικό θέατρο.

Ας πάρουμε όμως τα «διαβήματά» τους από την αρχή. Ύστερα από πολυετή παύση, το ιστορικό Πτι Παλαί ανοίγει ξανά και υποδέχεται (από σήμερα) το κοινό, με τη Μαρία Καβογιάννη σε ρόλο οικοδέσποινας και με το «Τριαντάφυλλο στο στήθος» του Τένεσι Ουίλιαμς. Οι πρώτες παραστάσεις είναι ήδη sold out.

Δύο άλλες μεγάλες κυρίες του ελληνικού θεάτρου κάνουν πρεμιέρα την ίδια μέρα, στις 21/10. Η Ράνια Οικονομίδου με έναν γυναικείο θίασο στο νέο έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη «Λύκαινες» στο Θέατρο Εμπορικόν σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, και η Φιλαρέτη Κομνηνού, στην «Αμφιβολία» του Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου στο Θέατρο Δημήτρης Χορν.

Έναν μονόλογο «γροθιά στο στομάχι», πάλι, που μας επιφυλάσσει γέλιο και συγκίνηση, για να μας οδηγήσει σε φινάλε-έκπληξη, ερμηνεύει η Κατερίνα Διδασκάλου. Το έξοχο έργο του Αντώνη Τσιπιανίτη-Αθερινού «Πόρνη από πάνω», με τη βαθιά, συγκινητική ερμηνεία της, επιστρέφει (από τις 21/10) στον Νέο Ακάδημο, για 13η σεζόν - κάτι που υποδηλώνει την τεράστια επιτυχία και συνέπεια των συντελεστών της παράστασης.

Έπεται το Θέατρο Επί Κολωνώ, με τη «Linda» της Πενέλοπε Σκίνερ (από τις 23/10) σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη. Στον ομώνυμο ρόλο θα δούμε την αγαπημένη Κατερίνα Λέχου -στην πρώτη της συνεργασία με την Ομάδα «Νάμα»- στον ρόλο μιας επιτυχημένης κυρίας που πιστεύει ότι η κορυφή θα της ανήκει για πάντα! Όμως, η ζωή έχει άλλα σχέδια, σε αυτήν την ιστορία της εκκωφαντικής, απότομης πτώσης της σύγχρονης τραγικής ηρωίδας.

Η παράσταση-σταθμός και ύμνος στη ζωή «Το πάρτι της ζωής μου», με την Ελένη Ράντου σε ρόλο καριέρας, σε δικό της κείμενο και σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά, έπειτα από δύο σεζόν με περισσότερους από 100.000 θεατές, δίνει ραντεβού από την 1η Νοεμβρίου στο Διάνα. Με τη Μιρέλα Πάχου σε τραγούδι κι ακορντεόν και τον Αλέξανδρο Ιακώβου στο βιολί. Επιπλέον, η Πέμυ Ζούνη έρχεται με τη «Φθινοπωρινή ιστορία» (από τις 11/11) δίπλα στον Σταύρο Ζαλμά - ένα έργο που άφησε εποχή με πρωταγωνιστές την Έλλη Λαμπέτη και τον Μάνο Κατράκη. Εδώ, σε μια διαφορετική, σύγχρονη εκδοχή με συνοδεία ζωντανής μουσικής και σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη στο ανακαινισμένο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης.


«Μάνα κουράγιο»

Μια άλλη σπουδαία κυρία του θεάτρου, η Μπέτυ Αρβανίτη, θα πρωταγωνιστήσει στο αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Η μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» (από τις 28/11) σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο Εθνικό. Θέλοντας να παρουσιάσει «την κοινωνία ως ικανή να αλλάξει», ο Γερμανός συγγραφέας περιγράφει συμβάντα που διαδραματίζονται στη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου στην Ευρώπη ως κραυγή αγωνίας για τον επερχόμενο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που ξέσπασε έναν μόλις χρόνο αργότερα.

Όσο για τις Ρένη Πιττακή και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, είναι και πάλι μαζί, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του διάσημου Αμερικανού σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ουίλσον στις «Τρεις ψηλές γυναίκες» (από τις 30/10) στο Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια Μαρία Κάλλας. Οι γεννημένες πρωταγωνίστριες έρχονται -μαζί με την πάντα έξοχη Λουκία Μιχαλοπούλου- να μας καθηλώσουν με την υποκριτική τους δεινότητα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»