Θυμάστε την εποχή που οι γυναίκες είχαν σετ κοσμημάτων με πανομοιότυπα βραχιόλια, δαχτυλίδια, περιδέραια στο ίδιο βελούδινο κουτί, για να φορεθούν σε μία σπάνια περίσταση; Oι πρωταγωνίστριες της μεγάλης οθόνης δεν περίμεναν μόνο μία κινηματογραφική πρεμιέρα για να λάμψουν. Στις 6 Νοεμβρίου το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη φιλοξενεί την περιοδική έκθεση με τίτλο «Diva! Italian Glamour in Fashion Jewellery» με κοσμήματα που φέρουν τις υπογραφές Ιταλών σχεδιαστών και ιστορικών οίκων που φορέθηκαν από τις απόλυτες ντίβες του παρελθόντος.

Κι αν μιλούσαν τα κοσμήματα; Θα ανακαλύψουμε 200 σύγχρονα μικρά και μεγαλύτερα έργα τέχνης που αναδεικνύουν τη φινέτσα της ιταλικής μόδας, από το 1950 μέχρι σήμερα. Ένα περιδέραιο του Ενρίκο Κόβερι, ένα εντυπωσιακό κολιέ με την υπογραφή Σάρα Παγκάνο, ένα φίδι Bozart per Tita Rossi, χρυσά και ασημένια περιδέραια του ιστορικού οίκου Gucci. Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, θα πρέπει να φτάσουμε στην εποχή της Αναγέννησης, για να συναντήσουμε τα «χρυσά» χέρια. Ακόμη και σήμερα η Ιταλία δίνει τον ρυθμό στη σύγχρονη ευρωπαϊκή παραγωγή, συνδυάζοντας την παράδοση με την υψηλή τεχνολογία, με έμφαση και στο εικαστικό κόσμημα. Να μην ξεχάσουμε και το κόσμημα ένδυσης -το οποίο αποκαλούμε και «faux bijoux»-, με όχι και τόσο πολύτιμα υλικά, ακολουθώντας τις τάσεις της μόδας.

Οι «Ντίβες» στο Μουσείο Λαλαούνη φοράνε Gucci, Valentino, ακόμη και Fiorucci. Δεν είναι τυχαίο πως η συγκεκριμένη έκθεση έχει ταξιδέψει από το 2021 σε εννέα χώρες, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και της Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας, ενώ στην Αθήνα πραγματοποιείται και με την αρωγή της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Στα εγκαίνια στις 6 Νοεμβρίου θα βρίσκεται και ο πρέσβης της Ιταλίας, Paolo Cuculi. Και η… Σοφία Λόρεν, τουλάχιστον στις φωτογραφίες.