Ο «Ήρωας με παντούφλες» είναι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας επιτυχίας, που επισφραγίζει τη φιλία δύο καταξιωμένων καλλιτεχνών και ταυτόχρονα αποτελεί τη σύμπραξη που θεωρείται η συνεργασία της χρονιάς: ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τον Λάκη Λαζόπουλο στη θρυλική προαναφερόμενη κωμωδία, η οποία θα ανέβει στο Θέατρο Βέμπο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο Λαζόπουλος, απέναντι σε ακόμη έναν ρόλο-πρόκληση στη μακρά, λαμπρή πορεία του, καλείται να γίνει ο Βασίλης Λογοθετίδης της εποχής μας. Ο αείμνηστος ηθοποιός, αφήνοντας ως παρακαταθήκη μία ιστορική ερμηνεία, έθεσε τις βάσεις της νέας ελληνικής κωμωδίας. Το έργο γράφτηκε από τους Αλέκο Σακελλάριο και Χρήστο Γιαννακόπουλο το 1947, εν μέσω του Εμφυλίου, και έμελλε να γράψει ιστορία. Αποτελεί γενναία απόπειρα των συγγραφέων να αναδείξουν τα κακώς κείμενα καθώς και τα ευγενή ιδεώδη της σπαρασσόμενης τότε ελληνικής κοινωνίας.

Παρουσιάζοντας τη ζωή με ειλικρίνεια, τρυφερότητα, χιούμορ, συγκίνηση, αλλά και τη ρομαντική, νοσταλγική διάθεση του προηγούμενου αιώνα, στοιχεία που λείπουν από την καθημερινότητα, ανα[1]μένεται με τεράστιο ενδιαφέρον από θεατρόφιλους και όχι μόνο. Όπως ωστόσο ομόφωνα τονίζουν οι συντελεστές: «Ας μη μας παγιδεύει η κινηματογραφική εκδοχή. Η θεατρική μάς δείχνει ότι το έργο παραμένει πεισματικά παρόν!».

Η ταινία, όπως άλλωστε και το θεατρικό, αφηγείται τη ζωή του Λάμπρου Δεκαβάλα, ενός απόστρατου στρατηγού, που παρά τους αγώνες και τις θυσίες του για το έθνος ζει φτωχικά με την οικογένειά του. Το κυρίως μέρος εξιστορεί ότι ύστερα από τόσους αγώνες το έθνος τον επαινεί, αφιερώνοντάς του άγαλμα στην πλατεία έξω από το σπίτι του.

Tip: Αξίζει αναφορά στην ταινία. Προβλήθηκε τη σεζόν 1958-59 και έκοψε 57.907 εισιτήρια. Από τα 51 έργα εκείνης της σεζόν κατέλαβε την έκτη θέση σε εισπράξεις. Συμμετείχαν 1.500 κομπάρσοι καθώς και η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηνών