Συνέντευξη για το μέλλον του οπτικοακουστικού τομέα στην Ελλάδα παραχώρησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή Newsroom με τους δημοσιογράφους Μάκη Προβατά και Μαριλένα Γεραντώνη ο δ/νων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας – Creative Greece.

Ο κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος τόνισε ότι βασική αποστολή του νέου φορέα είναι η στήριξη του ελληνικού οπτικοακουστικού αλλά και του δημιουργικού τομέα μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που έχει στη διάθεσή του, η προώθηση των πολιτικών για την παιδεία των νέων στα οπτικοακουστικά μέσα, η διαφύλαξη της οπτικοακουστικής κληρονομιάς, αλλά και η στοχευμένη πολιτική για την προώθηση του animation και του ψηφιακού παιχνιδιού.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την ταινία “MARIA” με την Αντζελίνα Τζολί – μία από τις παραγωγές που στήριξε το πρώην ΕΚΟΜΕ με γυρίσματα στην Ηλεία – τόνισε ότι το κίνητρο του Cash Rebate 40%, αφήνει το υπόλοιπο 60% ως επένδυση που μένει στη χώρα. Μάλιστα επικαλέστηκε μελέτη του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία κάθε ευρώ, που επενδύεται από το κράτος ως κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων ή για τη στήριξη εγχώριων οπτικοακουστικών παραγωγών μπορεί να αποφέρει μέχρι 2,5 ευρώ πίσω στην εθνική οικονομία.



Ο δ/νων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας – Creative Greece δήλωσε ότι τα τελευταία 4 χρόνια το πρώην ΕΚΟΜΕ και νυν ΕΚΚΟΜΕΔ έχει χρηματοδοτήσει σχεδόν 211 οπτικοακουστικές παραγωγές με ένα ποσό των 130 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι τα 130 εκατ. είναι το 40% όλων των χρημάτων που έχουν επενδυθεί στη χώρα στο συγκεκριμένο τομέα.

Ο κ. Χριστόπουλος επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ένα πολύ δυνατό οικοσύστημα στο animation και στο ARVR (επαυξημένη πραγματικότητα), υπογραμμίζοντας ότι το ΕΚΚΟΜΕΔ – CREATIVE GREECE χαράσσει μία συνεκτική πολιτική στις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες και τόνισε ότι η αγορά των ψηφιακών παιχνιδιών είναι μεταξύ αυτών που ο φορέας στοχεύει ώστε να έρθουν περισσότερες επενδύσεις στη χώρα. Μάλιστα σημείωσε ότι για πρώτη φορά ο νέος φορέας έχει συγκεντρώσει όλες τις ενώσεις δημιουργών ψηφιακών παιχνιδιών με στόχο τη συγκρότηση μιας εθνικής στρατηγικής για το ψηφιακό παιχνίδι.

Αναφέρθηκε στα μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού, όπου η χώρα έχει ισχυρή παρουσία και στηρίζει τους Έλληνες δημιουργούς καθώς και στα δεκάδες φεστιβάλ που υποστηρίζει το ΕΚΚΟΜΕΔ – CREATIVE GREECE στην Ελλάδα.

Ο κ. Χριστόπουλος σημείωσε ότι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας – Creative Greece στηρίζει τη συμπερίληψη, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την προσβασιμότητα στα οπτικοακουστικά μέσα και υπογράμμισε το γεγονός ότι στον ιδρυτικό νόμο του ΕΚΚΟΜΕΔ – CREATIVE GREECE οι επιλέξιμες δαπάνες μέσω οπτικοακουστικής παραγωγής αφορούν και δαπάνες προσβασιμότητας, δηλαδή μετάφρασης, διερμηνείας κλπ. Αποκάλυψε δε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει ένα έργο χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενσωμάτωση όλων των τεχνολογικών μορφών προσβασιμότητας στα οπτικοακουστικά έργα.

Ο κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος επεσήμανε πως μολονότι ο νέος φορέας έχει ως αιχμή του δόρατος τον κινηματογραφικό οπτικοακουστικό τομέα, εν τούτοις αγκαλιάζει και άλλες μορφές της δημιουργικής βιομηχανίας όπως είναι η γαστρονομία, μόδα, διαφήμιση, μουσική, μορφές, οι οποίες δεν είχαν ενταχθεί έως σήμερα σε μία δημόσια πολιτική για να στηριχθούν.