Κλασικά και νεότερα αναγνώσματα, μυθιστορήματα για κάθε ηλικία αλλά και δοκίμια, βιογραφίες, μελέτες, μαρτυρίες, είναι όλα βιβλία που μας θυμίζουν την περιφάνεια και την ψυχή των Ελλήνων που πολέμησαν με θάρρος για την ελευθερία.

Καθώς πλησιάζουμε στην εθνική επέτειο του ΟΧΙ, διαβάζουμε ή επιστρέφουμε σε βιβλία που, με εργαλείο άλλα τη μυθοπλασία και άλλα την επιστήμη της Ιστορίας, καταγράφουν, ερμηνεύουν και αναστοχάζονται το τραύμα του πολέμου. Βιβλία παρακαταθήκη, που κρατούν ζωντανή τη μνήμη και μας θωρακίζουν, καθώς η ιστορία τείνει να επαναλαμβάνεται, σαν φάρσα ή σαν τραγωδία.

Δες κάποια από τα βιβλία παρακάτω

1940-1941: Ο πόλεμος των Ελλήνων


9786180319453


Στο βιβλίο αυτό, αναλύεται διεξοδικά η πολιτική κατάσταση της Ελλάδας λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου και η ιδιάζουσα φυσιογνωμία του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά• εξηγείται πώς η ελληνική βασιλευομένη δικτατορία, που παρουσίαζε ομοιότητες με την ιταλική βασιλευομένη δικτατορία, επέλεξε να συμπαραταχθεί με τη βρετανική δημοκρατία στον μεγάλο αυτό πόλεμο, ενώ περιγράφονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι Έλληνες ενωμένοι απέκρουσαν τη φασιστική επίθεση σε περίοδο επικράτησης του Άξονα στα ευρωπαϊκά πεδία πολέμου.

"Ο Δεύτερος Μεγάλος Πόλεμος παρέλαβε τις εκκρεμότητες του Πρώτου, υπήρξε όμως πιο αιματηρός στον τομέα των αμάχων. Η μελέτη του Μεσοπολέμου μάς πείθει ότι η δεύτερη μεγάλη σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη. Αν ο Πρώτος ήταν παιχνίδι των μεγάλων με αφορμή τις διαφορές των μικρών, ο Δεύτερος Πόλεμος ενέπλεξε τρεις αντιμέτωπες ιδεολογίες σε αποφασιστική αναμέτρηση.

Η αυταρχική εικόνα της ευρωπαϊκής ηπείρου με τους Χίτλερ, Μουσολίνι, Φράνκο, Σαλαζάρ, Χόρθι, Στάλιν και τους δικτάτορες των Βαλκανίων προσέφερε ευκαιρία στους Γεώργιο Β΄ και Μεταξά να υλοποιήσουν τα αντικοινοβουλευτικά τους σχέδια. Τα σχέδιά τους αυτά δεν τους εξασφάλισαν τη δημοφιλία, όμως η στρατιωτική ετοιμότητα της χώρας και η άρνηση του Μεταξά να υποκύψει στο ιταλικό τελεσίγραφο κατέγραψαν τη θετική του προσφορά στην Ελλάδα του 1940.
(από την εισαγωγή του Θάνου Μ. Βερέμη)

Όταν ο ήλιος…


08496


Αθήνα, περίοδος Κατοχής. Η δεκαεξάχρονη Ζωή προσπαθεί να καταλάβει… Προσπαθεί να καταλάβει γιατί ο πόλεμος, γιατί οι θάνατοι, γιατί η κατάκτηση της χώρας από τους Ναζί, γιατί η πείνα και οι κακουχίες. Και σιγά σιγά, θα αρχίσει να αντιδρά με τις μικρές της δυνάμεις ώστε να επιστρέψει στην Ελλάδα η πολυπόθητη ελευθερία…

Αυτό είναι το τρίτο μυθιστόρημα της Ζωρζ Σαρή και η καταξιωμένη συγγραφέας καταπιάνεται με μια σκοτεινή εποχή της ελληνικής ιστορίας (την Κατοχή), όπου ο καθένας πασχίζει να βρει έναν τρόπο για να επιβιώσει και είναι υποχρεωμένος να καταφύγει σε όλα τα μέσα, δίχως όμως να ξεχνά ποτέ την ανάγκη για ελευθερία. Και μέσα σ’ αυτή τη φρίκη, τα παιδιά. Η Ζωή θα μεγαλώσει στη φρίκη της πείνας, θα ελπίσει όταν οι μεγάλοι θα πάρουν τα όπλα να αποτινάξουν τον ζυγό, θα κλάψει, θα θελήσει –παιδί δεν είναι;– να χαρεί. Γύρω της ένας κόσμος παράξενος, σκληρός, ανάλγητος, που τρέχει να γλιτώσει, που τρέχει να βρει ένα κομμάτι ψωμί, οι εκτελέσεις, η αισιοδοξία πως όλα θα τελειώσουν… Τα μάτια της θα δουν πολλά. Θα υποφέρει, θα γνωρίσει την ελπίδα, θα ζήσει μ’ αυτήν ώσπου να έρθει το τέλος του κακού. Κι όταν έρθει, τότε θα μετρήσει τις πληγές και θα προχωρήσει.

2194 ημέρες πολέμου: 1 Σεπτεμβρίου 1939-2 Σεπτεμβρίου 1945


9786180332131


1 Σεπτεμβρίου 1939-2 Σεπτεμβρίου 1945.
Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: έξι χρόνια και μία ημέρα που σημάδεψαν την ανθρωπότητα. Φαντάσου την Ευρώπη σαν θεατρική σκηνή. Πάνω σ’ αυτή την τεράστια σκηνή δόθηκε μια παράσταση τρόμου, πείνας, θανάτων, εκτοπίσεων, αγωνίας, απελπισίας. Φρίκης! Το έργο όμως δεν ήταν της φαντασίας. Το έγραψαν πολλοί συγγραφείς γνωστοί και άγνωστοι, ενώ οι ηθοποιοί ήταν κι εκείνοι γνωστοί και άγνωστοι.

Χρόνο με τον χρόνο θα ξεδιπλωθούν στις σελίδες του βιβλίου τα γεγονότα μέσα από τα τεκμήρια, τις μαρτυρίες και τα λόγια όσων υπέστησαν τα δεινά εκείνου του πολέμου. Είμαστε τυχεροί που δεν τον ζήσαμε! Τον έζησαν όμως εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι, απλοί πολίτες, στρατιώτες, αντιστασιακοί, διανοούμενοι, καταδιωγμένοι, πολιτικοί, παιδιά και μεγάλοι, οι δικοί μας. Η ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου γράφτηκε σε πολλές γλώσσες!

Πολεμικά: 81 χρονογραφήματα γραμμένα κατά τον πόλεμο του 1940 - 41


9786185234256_1


Η κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940 βρήκε τον Κώστα Βάρναλη να γράφει χρονογράφημα στην Πρωία. Παρόλο που η πολεμική προσπάθεια δινόταν από ένα καθεστώς που είχε κυνηγήσει τους αριστερούς και του είχε απαγορεύσει να δημοσιεύει με το όνομά του, ο Βάρναλης στρατεύθηκε στον αγώνα με την πένα, εμψυχώνοντας τους αναγνώστες του και ανατέμνοντας με σοφία αλλά και ειρωνεία τον ιταλικό φασισμό και την προσωπικότητα του Μουσολίνι. Μετά τη γερμανική επίθεση, η ευφορία εξατμίζεται αλλά και πάλι ο ποιητής προσπαθεί να διατηρήσει ψηλά το φρόνημα και να δώσει θάρρος για την τελική νίκη.

Ο Νίκος Σαραντάκος, επιμελητής και σχολιαστής των Χρονογραφημάτων και των λοιπών άρθρων του Κ. Βάρναλη που αποθησαυρίζονται από το 2013 για τις Εκδόσεις Αρχείο, διάλεξε για την παρούσα έκδοση 81 χρονογραφήματα του Βάρναλη που δημοσιεύτηκαν στην Πρωία από τον Νοέμβριο του 1940 έως τον Απρίλιο του 1941.

Η έκδοση συμπληρώνεται με γελοιογραφίες του Κώστα Μπέζου που δημοσιεύονταν στην πρώτη σελίδα της Πρωίας πλάι στα χρονογραφήματα του Βάρναλη, συχνά με το ίδιο θέμα, καθώς και με ένα Επίμετρο, στο οποίο θα δείτε πώς η Γενική Ασφάλεια συνέλαβε τον Βάρναλη και άλλους λογοτέχνες για να τους νουθετήσει ώστε να μην επικρίνουν τον φασισμό, αλλά μόνο τους Ιταλούς!

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου - Graphic Novel


9786180322033_1


27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυµάται αυτή τη µέρα ο Πέτρος γιατί πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυµάται γιατί την εποµένη ακούει τη φωνή της µητέρας του να λέει: «Σήκω… έγινε πόλεµος. Δεν ακούς τις σειρήνες;»
Όταν οι Ιταλοί έφτασαν στο κατώφλι της Ελλάδας, ο Πέτρος ήταν εννιά χρονών, είχε µια χελώνα για κατοικίδιο και γνώριζε τον πόλεµο µόνο µέσα από τα βιβλία. Τώρα όµως τον βιώνει κάθε µέρα, µαζί µε τους γονείς του, τον παππού του και τη µεγαλύτερη αδελφή του, την Αντιγόνη, αρχίζοντας έναν µεγάλο περίπατο – µια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, του φόβου, των διωγµών, αλλά και της Αντίστασης στους κατακτητές.

Το εµβληµατικό µυθιστόρηµα της Άλκης Ζέη, που επαναδηµιουργούν ως graphic novel η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση και ο κοµίστας Δηµήτρης Μαστώρος, σεβόµενοι την ατµόσφαιρα και το πνεύµα του πρωτοτύπου. Ένα graphic novel-φόρος τιµής από τους δηµιουργούς νεότερων γενιών σ’ ένα αγαπηµένο κλασικό βιβλίο της ελληνικής λογοτεχνίας.